7 καταστροφικές επιπτώσεις από την έλλειψη ύπνου στην υγεία σας

7 καταστροφικές επιπτώσεις από την έλλειψη ύπνου στην υγεία σας

Η φροντίδα των παιδιών, η δουλειά και το νοικοκυριό είναι οι κύριες ενασχολήσεις μίας σύγχρονης μητέρας, η οποία ,για να τα προλάβει όλα, «κόβει» αρκετές ώρες από τον καθημερινό της ύπνο. Εξειδικευμένοι  Οργανισμοί Υγείας θεωρούν ότι επτά με οκτώ ώρες ύπνου καθημερινά είναι απαραίτητες για έναν ενήλικα. Έστω και δύο ώρες λιγότερες ξεκούρασης την ημέρα μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας, πράγμα που οι περισσότεροι αγνοούμε.

1) Καρδιά

H καρδιά υποφέρει όταν ο οργανισμός δεν ξεκουράζεται αρκετά. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, οι πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού, εμφράγματος ή άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων αυξάνονται κατά πολύ στους ενήλικες που κοιμούνται έξι ώρες ή λιγότερο.

2) Ανοσοποιητικό Σύστημα

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που κάνει τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε ιούς και αρρώστιες, αφού η άμυνά του μειώνεται. Επιπλέον, όταν αρρωσταίνουμε, κοιμόμαστε ακόμα λιγότερες ώρες, γιατί όσο το σώμα προσπαθεί να καταπολεμήσει τον ιό, είναι πολύ πιο δύσκολο για τον οργανισμό να καταφέρει να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί.

3) Μυαλό

Ο ύπνος, μας βοηθάει να έχουμε ένα «καθαρό μυαλό». Η έλλειψή του μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την συγκέντρωση και την πνευματική μας διαύγεια, ενώ μειώνει αισθητά την εγρήγορση του εγκεφάλου και την αντίδρασή του στα εξωτερικά ερεθίσματα. Έχει αποδειχθεί, μάλιστα, ότι όσοι κοιμούνται λίγο είναι πιο επιρρεπείς σε ατυχήματα και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να τα ξεπεράσουν τις συνέπειές τους.

4) Μεταβολισμός

Επειδή κάποιες συγκεκριμένες ορμόνες που εκκρίνει ο οργανισμός, συνδέονται άμεσα με τον ύπνο, είναι πολύ πιθανό η έλλειψή του να αποδειχθεί επιβλαβής για τη λειτουργία του μεταβολισμού. Συγκεκριμένα, επηρεάζει τις ορμόνες που «ελέγχουν» την όρεξή μας για φαγητό, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να αισθάνεται ότι πεινάει και οι «λιγούρες» να αυξάνονται. Η αύξηση του βάρους, φυσικά, είναι το τελικό αποτέλεσμα! Έρευνα, μάλιστα, έδειξε ότι όσοι ενήλικες κοιμούνται πέντε ώρες ή λιγότερο κάθε μέρα, παχαίνουν πολύ πιο εύκολα ενώ οι πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι στο μέλλον αυξάνονται θεαματικά!

5) Επιδερμίδα

Τα κόκκινα μάτια, οι μαύροι κύκλοι, οι ρυτίδες, τα σημάδια και η χαλαρότητα του δέρματος είναι το κύριο χαρακτηριστικό της εμφάνισης των ανθρώπων που δεν κοιμούνται αρκετά! Σύμφωνα με μελέτη, όσοι δεν ξεκουράζονται όσο πρέπει, έχουν μία θλιμμένη και καταπονημένη όψη, με αποτέλεσμα να χάνουν ένα μέρος της ομορφιάς και της γοητείας τους!

6) Μειώνεται η όρεξη για σεξ

Επειδή πέντε ή έξι ώρες ύπνου δεν αρκούν για να ξεκουραστεί ο οργανισμός, είναι φυσικό το σεξ να είναι ένα από τα τελευταία πράγματα που σκέφτονται όσοι δεν κοιμούνται αρκετά. Αν η έλλειψη ύπνου διαρκεί καιρό, τα επίπεδα των ορμονών που είναι υπεύθυνες για την ερωτική μας διάθεση, πέφτουν τουλάχιστον κατά 10%-15%, σύμφωνα με σχετικές έρευνες. Ειδικότερα στους άντρες, η τεστοστερόνη μειώνεται σε μεγάλο βαθμό.

7) Αυξάνεται το ζάχαρο

Όσοι κοιμούνται κάτω από επτά ώρες καθημερινά, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη, όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα αυξάνονται με αποτέλεσμα όσοι δεν κοιμούνται αρκετά να βρίσκονται ένα στάδιο πριν το διαβήτη.

Ο ύπνος είναι μία από τις πιο σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού και δεν πρέπει να τον παραμελείτε. Εξάλλου, η σωστή ξεκούραση θα σας βοηθήσει να αποδίδετε πιο αποτελεσματικά στις καθημερινές σας υποχρεώσεις. Γι' αυτό να θυμάστε: τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου καθημερινά είναι απαραίτητες!

 

v