11 τρόποι για να δεθεί ο μπαμπάς με το μωρό

11 τρόποι για να δεθεί ο μπαμπάς με το μωρό

Πολλοί νέοι μπαμπάδες, παρά τον ενθουσιασμό τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παθαίνουν μία μικρή σύγχυση όταν το νέο μωρό καταφτάσει στο σπίτι, και δεν ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν. Καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να προσφέρουν όσα η μαμά, επομένως συχνά γίνονται απλοί παρατηρητές, νιώθοντας ανίκανοι ή και αποξενωμένοι.

Αυτό που έχει σημασία να καταλάβουν από νωρίς οι μπαμπάδες, είναι ότι δεν καλούνται σε καμία περίπτωση να γίνουν μία δεύτερη μαμά. Ο ρόλος του πατέρα είναι σαφής και ξεκάθαρος, διαφορετικός και πολύτιμος. Ακολουθούν μερικοί "έξυπνοι" τρόποι για να ξεπεράσουν το... τρακ της πρώτης γνωριμίας και να έρθουν πιο κοντά με το νεογέννητο παιδί τους.

Το βραδινό γάλα

Αν η γυναίκα έχει σταματήσει να θηλάζει ή δίνει το μητρικό γάλα στο μωρό με μπουκάλι, ο μπαμπάς μπορεί κάλλιστα να είναι αυτός που θα ταΐσει το μωρό το βράδυ, πριν αυτό κοιμηθεί. Με αυτόν τον τρόπο, και θα ξεκουράσει τη μαμά και θα δημιουργήσει ισχυρότερο δεσμό με το παιδί του.

Παιχνίδια με τα μάτια

Τα μωρά λατρεύουν να κοιτούν τα πρόσωπα των γονιών τους. Το λιγότερο που μπορεί ένας μπαμπάς για να έρθει λίγο πιο κοντά στο μωρό του, είναι να το κοιτάζει βαθιά στα μάτια. Έτσι, ο ένας παρατηρεί τις λεπτομέρειες του άλλου και γνωρίζονται μέρα με τη μέρα καλύτερα.

Μαζί στο μάρσιπο

Όταν βγαίνετε βόλτα, όταν κάνει δουλειές στο σπίτι ή όταν πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ, ο μπαμπάς μπορεί να βάλει το μωρό σας στο μάρσιπο και να το «κουβαλά» παντού μαζί του. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην ενθουσιαστεί τόσο ο ίδιος όσο και το παιδί!

Στη μπανιέρα δυο-δυο

Οι περισσότεροι μπαμπάδες τρέμουν στην ιδέα ότι θα χρειαστεί να κάνουν μόνοι τους μπάνιο το μωρό. Φοβούνται ότι μπορεί να γλιστρήσει, να καταπιεί σαπουνάδες, να αρχίσει να κλαίει. Ίσως τους φανεί πιο εύκολο αν μπουν μαζί με το μωρό στη μπανιέρα, καθίσουν κάτω και κάνουν το μπάνιο τους αγκαλιά. Κάτι τέτοιο μπορεί να ηρεμήσει πολύ περισσότερο και το ίδιο το μωρό.

Κουβεντούλα

Κάτι που λατρεύουν τα μωρά, είναι να ακούν τη φωνή των γονιών τους, ειδικά όταν αυτή είναι ήρεμη και απαλή. Το να μιλάτε στο μωρό ή να του τραγουδάτε για νανούρισμα είναι ιδανικός τρόπος για να κοιμηθεί εύκολα και με χαρά. Για πολλούς μπαμπάδες, βέβαια, το τραγούδι είναι δύσκολη υπόθεση, ενώ συχνά δεν είναι σίγουροι για το πώς να μιλήσουν στο μωρό. Δεν χρειάζεται να πουν κάτι συγκεκριμένο. Μπορεί απλώς να του διαβάσουν ένα παραμυθάκι ή ακόμα και τα αθλητικά νέα από την εφημερίδα. Είπαμε: Για το μωρό είναι αρκετό να ακούει τη φωνή σας.

Τραπέζι για δύο

Όταν το μωρό θα έχει μεγαλώσει αρκετά ώστε να μπορεί να καθίσει στο καρεκλάκι του φαγητού και να φάει στερεές τροφές, ο μπαμπάς μπορεί να είναι αυτός που θα ετοιμάσει το φαγητό του μωρού ή αυτός που θα ταΐσει το μωρό.

Αλλαγή πάνας

Εννοείται πως όλοι οι νέοι μπαμπάδες επιβάλλεται να μπορούν να αλλάξουν την πάνα του μωρού τους. Είναι και αυτή μία διαδικασία που τους φέρνει πιο κοντά στο μωρό. Διαβάστε αναλυτικές οδηγίες για αλλαγή πάνας από τον μπαμπά.

Όταν το μωρό αρρωσταίνει

Κανείς δεν θέλει να αρρωστήσει το μωρό του, αλλά όταν συμβεί κάτι τέτοιο, καταλαβαίνουμε περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, πόσο πολύ ανάγκη μας έχει. Αρκεί μια νύχτα με το παιδί σου να είναι άρρωστο, για να καταλάβεις ακριβώς τι σημαίνει να είσαι γονιός.

Βαράκια

Μπορεί το μωρό να μην επιτρέπει στο μπαμπά να περνά πια πολλές ώρες στο γυμναστήριο, όμως, όταν πλέον έχει μεγαλώσει τόσο ώστε να μπορεί να στηρίζει το κεφάλι του, μπορεί να «χρησιμοποιηθεί» ως βαράκια γυμναστικής για τον μπαμπά. Σηκώνοντάς το συνέχεια και κάνοντάς του παιχνίδια στον αέρα, οι μύες των χεριών του μπαμπά θα σφίξουν σε χρόνο μηδέν.

Φωτογράφιση

Κανένα μοντέλο δεν είναι καλύτερο για φωτογράφιση από το ίδιο σας το παιδί. Ένας ευχάριστος τρόπος να περάσει ο μπαμπάς μερικές ώρες με το μωρό του, είναι να το βγάζει φωτογραφίες. Στα περισσότερα μωρά αρέσει πολύ να τα φωτογραφίζουν, ενώ ακόμα πιο πολύ θα αρέσουν οι φωτογραφίες που θα χαρίσετε στις γιαγιάδες και τους παππούδες.

Αγκαλιές και παιχνίδια

Έρευνες έχουν δείξει πως οι μαμάδες κρατούν με διαφορετικό τρόπο από τους μπαμπάδες τα μωρά τους. Οι μαμάδες είναι συνήθως πιο τρυφερές και στοργικές στην αγκαλιά τους, ενώ οι μπαμπάδες πιο παιχνιδιάρηδες και δραστήριοι. Όταν το μωράκι έχει μεγαλώσει λίγο, λοιπόν, θα ενθουσιαστεί με τα παιχνίδια που μπορεί να του κάνει ο μπαμπάς.

Πηγή: Babycenter

v