Ποιος είναι ο «χειρότερος» μήνας για να μείνετε έγκυος;

Ποιος είναι ο «χειρότερος» μήνας για να μείνετε έγκυος;

Σαν  να μην ήταν αρκετά τα ήδη υπάρχοντα άγχη περί γονιμότητας, νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη: ο μήνας σύλληψης του μωρού, μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά την κατάσταση της υγείας του, σύμφωνα με τα πορίσματα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο ABC Science. 

Σύμφωνα με την έρευνα, η σύλληψη κατά την άνοιξη αυξάνει τις πιθανότητες να γεννηθεί ένα μωρό πρόωρα. Αντίθετα, αν μείνει κανείς έγκυος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες να γεννήσει ένα υγιές παιδί, στο κατάλληλο βάρος. 

Οι ερευνητές της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α., συγκέντρωσαν δεδομένα για 1,4 εκατομμύρια γεννήσεις από σχεδόν 650.000 μητέρες, που κατοικούν σε διαφορετικές πόλεις. Οι μελετητές εξέτασαν παιδιά που είχαν γεννηθεί από την ίδια μαμά, στον ίδιο τόπο, αλλά σε διαφορετικές περιόδους του χρόνου. Έτσι, απέκλεισαν κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες από το αποτέλεσμα της έρευνας.

Εξετάζοντας την κατάσταση υγείας των παιδιών και συγκρίνοντάς την με την περίοδο σύλληψης και γέννησής τους, οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα μωρά που... άρχισαν να δημιουργούνται τον Μάιο έχουν 10% περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν πριν η μαμά τους κλείσει την 37η εβδομάδα κύησης. 

Αντίθετα, αν ο καρπός του έρωτα ενός ζευγαριού είναι καλοκαιρινός, η κατάσταση της υγείας του μωρού προβλέπεται καλύτερη. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες κάνουν λόγο για διαφορά στο βάρος του νεογέννητου, που μοιάζει αμελητέα (8-9 γραμμάρια), αλλά κατά τη γνώμη τους είναι σημαντική για την μελλοντική υγεία του παιδιού. 

Η καθηγήτιρα Janet Currie και ο Δρ. Hannes Schwandt του Πανεπιστημίου του Πρίνστον που μετείχαν στην έρευνα, εξηγούν ότι, αν και το ζήτημα χρίζει περαιτέρω έρευνας, θεωρούν δεδομένη τη σύνδεση του ιού της γρίπης κατά την εγκυμοσύνη με τις πρόωρες γεννήσεις. Πιθανή εξήγηση λοιπόν, είναι ότι η γρίπη προσβάλλει συνήθως τους ανθρώπους του βορείου ημισφαιρίου κατά τους χειμερινούς μήνες (Ιανουάριο και Φεβρουάριο, συνηθέστερα), την περίοδο δηλαδή που μια κύηση που ξεκίνησε τον Μάιο φτάνει στο τέλος της.   

Εμπιστευόμαστε την Επιστήμη, αλλά ας μην πανικοβαλλόμαστε...

Όλο και κάτι περισσότερο ξέρουν από 'μας οι ερευνητές των διεθνώς αναγνωρισμένων Πανεπιστημίων. Ταυτόχρονα, όμως, όλοι ξέρουμε (ή έχουμε) παιδιά που "φυτεύτηκαν" στις κοιλίτσες των μαμάδων τους το Μάιο και γεννήθηκαν -και παρέμειναν- απολύτως υγιή. Επομένως, χρήσιμη και απαραίτητη η ενημέρωση για τα επιστημονικά καθέκαστα, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας πανικοβάλει! Με φροντίδα, ισορροπημένη, υγιεινή ζωή και χωρίς στρες, (ή δυσάρεστα απρόοπτα) όλες οι γυναίκες μπορούν να φέρουν ένα υγιές μωράκι στον κόσμο.

Πηγή: parents.com

v