7 πράγματα που θα καταλάβουν μόνο οι τελειομανείς

7 πράγματα που θα καταλάβουν μόνο οι τελειομανείς

Είναι τίμιο και υπεύθυνο να θέλει κανείς τα πράγματα να γίνονται σωστά. Επίσης είναι βολικό και χρήσιμο να έχει κανείς σύστημα. Πού τελειώνει η πρακτική σκέψη και η υπευθυνότητα και πού αρχίζει η εμμονή με την τελειότητα, όμως; Μήπως είστε απ’ αυτούς τους ανθρώπους που, αν ένα κάδρο είναι ελαφρώς στραβό, νιώθετε ότι ο κόσμος καταστρέφεται και ευθύς σπεύδετε να το ισιώσετε; Μήπως δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο από την απόλυτη επιτυχία κάνοντας τη ζωή του εργοδότη, της οικογένειας και των φίλων σας εύκολη και την δική σας βασανιστική; Αν ανήκετε στην περίεργη φυλή των τελειομανών, οι παρακάτω συνήθειες/αλήθειες θα μιλήσουν στην (εμμονική) καρδούλα σας.

Ο παραμικρός κόκκος σκόνης είναι ενοχλητικός και πρέπει να πεθάνει

Αν είστε γυναίκα, μητέρα και νοικοκυρά και έχετε το μικρόβιο της τελειομανίας, τότε ένα είναι βέβαιο: το σπίτι σας είναι στην εντέλεια, τα φαγητά σας μοσχοβολάνε και κολάζουν γνωστούς κι αγνώστους και η αταξία και η βρωμιά είναι ο μεγαλύτερος εχθρός σας. Ίσως αναγκάζετε τον καλό σας να περπατάει με πατάκια γιατί «μόλις γυαλίσατε το παρκέ» . Ίσως πιστεύετε ότι κανείς δεν είναι αρκετά άξιος για να καθαρίσει τον χώρο σας.

«Κόλλημα» με τη συμμετρία και την τάξη

Παραδεχτείτε το: είστε προβληματικές προσωπικότητες. Τα μπαχαρικά σας είναι τακτοποιημένα ανά χρώμα ή με σειρά ύψους ή, σε περιπτώσεις πιστοποιημένης ψυχασθένειας, με αλφαβητική σειρά. Η κουζίνα σας είναι ντροπιαστικά τακτοποιημένη, η βιβλιοθήκη σας είναι πρότυπο συμμετρίας, οι γράμμες από τις πλάκες στο πεζοδρόμιο είναι ανεπίτρεπτο να πατηθούν και αν ένα καδράκι είναι στραβό, τρέχετε αμέσως να το ισιώσετε.

Οι τελειομανείς είναι συχνά αναβλητικοί

Όσο κι αν η κοινή λογική οδηγεί στο αντίθετο συμπέρασμα, έρευνες δείχνουν ότι οι τελειομανείς άνθρωποι είναι συχνά αναβλητικοί. Προσπαθώντας να βρουν τη σωστή χρονική στιγμή για να γίνει η δουλειά αψεγάδιαστα, καμιά φορά καταλήγουν απλά... να την περιμένουν. Αναζητούν αγωνιωδώς τις κατάλληλες συνθήκες και επειδή οι συνθήκες δεν είναι ποτέ οι κατάλληλες, καταλήγουν να πιέζονται από χρονοδιαγράμματα και προθεσμίες.

 

Ένα λάθος μπορεί να σας βασανίζει για μέρες

Ένα μικρό λαθάκι μπορεί να σας κάνει να χάσετε τον ύπνο σας. «Πώς ήμουν τόσο απρόσεκτη;»/ «Είναι δυνατόν να μην σκέφτηκα αυτό;»/ «Είμαι εντελώς άχρηστος. Δεν μου αξίζει η ζωή.» -και άλλα αντιστοίχως αισιόδοξα. Επίσης, μπορεί τα βράδια να σας κρατάει ξάγρυπνους το λάθος που κάνατε σε ‘κείνο το τεστ της Β’ Γυμνασίου (σας είχε κοστίσει τη σημαία -δεν ξεχνιούνται αυτά).

Μια φωνούλα στο μυαλό σας, σας ασκεί συνέχεια κριτική

Η ζωή τραβά την ανηφόρα κι εσείς παλεύετε να την ανεβείτε, έχοντας ένα διαρκή βραχνά: μια αυστηρή φωνή στο κεφάλι σας δεν σταματά να κριτικάρει τις επιλογές, τις πράξεις, τις προσπάθειές σας και τα αποτελέσματά τους. Σας μαλώνει όταν κάνετε κάτι λάθος, σας κατσαδιάζει όταν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το χρόνο και σας μαλώνει στα σοβαρά όταν η προσπάθειά σας είναι αποτυχημένη. Είστε ανεπαρκής, λέει. Δεν πλησιάζετε την τελειότητα ούτε σε τρεις χιλιάδες χρόνια, λέει. Πάλι χάλια τα κάνατε, λέει.

Κι εσείς -οι αφελείς- την πιστεύετε!

«Είμαι ευχαριστημένος από τον εαυτό μου»; Τι σημαίνει αυτό;

Αν… πάσχετε από τελειομανία τότε το ξέρετε καλά: ποτέ δεν είστε αρκετά καλοί. Αντιθέτως, πάντα είστε αρκετά μέτριοι. Δεν είστε ποτέ ευχαριστημένοι από τις επιδόσεις σας και πάντα νιώθετε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Γενικά, είστε σχιζοειδείς προσωπικότητες που αυτομαστιγώνονται για ψύλλου πήδημα. 

Δεν εγκαταλείπετε μια δύσκολη «αποστολή» 

Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν εγκαταλείπετε στα δύσκολα –αυτό είναι προσόν και μπράβο σας. Το πρόβλημα είναι ότι καμιά φορά αρνείστε να δεχτείτε ότι υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο αποτυχίας. Έτσι, όταν αναλαμβάνετε κάτι φέρνετε τον κόσμο τούμπα προκειμένου να το τελειώσετε μετ’ επαίνων. Κι αν η ζωή σας παίξει άτιμο παιχνίδι και η «αποστολή» σας είναι ακατόρθωτη, τότε  είστε καταδικασμένη/ος να κυνηγάτε την άπιαστη τελειότητα στο διηνεκές.

Αγαπητοί τελειομανείς,

με δυο λόγια: Συγχαρητήρια και περαστικά σας!

v