Μετά από 2 αποβολές, να συνεχίσω την προσπάθεια ή να σκεφτώ την εξωσωματική;

Μετά από 2 αποβολές, να συνεχίσω την προσπάθεια ή να σκεφτώ την εξωσωματική;

Ερώτηση:
Καλησπέρα σας! Γεννήθηκα τον Ιούλιο του 1971 και λατρεύω τα παιδιά. Έμεινα έγκυος στα 36 φυσιολογικά, με την πρώτη προσπάθεια. Γέννησα ένα κοριτσάκι που τώρα είναι 7 ετών. Στη συνέχεια, έκανα δύο εξωσωματικές: μία στα 40, στην οποία ενώ αρχικά η χοριακή ήταν 40,5, μετά δεν προχώρησε, και ακόμα μία στα 41, που ήταν ανεπιτυχής. Τον Σεπτέμβριο του 2013 μένω έγκυος φυσιολογικά, αλλά αποβάλλω την πέμπτη εβδομάδα. Τον επόμενο Δεκέμβριο (2013), μένω ξανά έγκυος φυσιολογικά, αλλά πάλι αποβάλλω. Σε εξετάσεις που έκανα τον 4/2015, οι δείκτες ήταν οι εξής: TSH 1.120 , E2 64.8 ,FSH 7.8 ,LH 5.0 KAI PRL 21.3. Έχει νόημα να συνεχίσω να προσπαθώ και να ελπίζω; Να σκεφτώ την εξωσωματική;
Απάντηση:

Μου γράφετε ότι μένετε έγκυος φυσιολογικά οπότε δεν έχει νόημα να κάνετε εξωσωματική γονιμοποίηση, αφού τα καταφέρνετε. Η εξωσωματική έχει νόημα όταν δεν μπορεί να μείνει μία γυναίκα έγκυος. Όσον αφορά τις αποβολές, το πιο πιθανό στην ηλικία σας, είναι να οφείλονται σε χρωμοσωματικούς παράγοντες γιατί τα ωάριά σας στα 44 είναι πιο γερασμένα -είναι τα τελευταία που έχουν απομείνει στην ωοθήκη μετά από μια παραγωγική ζωή, υγιή και μακριά. Οπότε μπορείτε να προσπαθήσετε -θα σας συμβούλευα μόνη σας- χωρίς να προχωρήσετε σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

*O Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση».

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v