Πώς να διατηρείτε το σπίτι καθαρό και τακτοποιημένο αν έχετε παιδιά

Πώς να διατηρείτε το σπίτι καθαρό και τακτοποιημένο αν έχετε παιδιά

Τα δεδομένα είναι δύο: α) Ένα σπίτι με παιδιά είναι ένα βομβαρδισμένο σπίτι και β) Η μέση μαμά/γυναίκα/ νοικοκυρά νιώθει να της ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι στη θέα ενός βομβαρδισμένου σπιτιού. Είναι λοιπόν η καθαριότητα και τα παιδιά έννοιες ασυμβίβαστες; Είναι οι μαμάδες καταδικασμένες να βασανίζονται αιώνια στην κόλαση που έχει μορφή βρώμικου, ακατάστατου σπιτιού; Η πικρή αλήθεια είναι ότι, αν έχετε μικρά παιδιά, το σπίτι σας δεν θα είναι ποτέ αστραφτερό και απόλυτα τακτοποιημένο. Το παιχνίδι δεν είναι εντελώς χαμένο, όμως. Αλλάζοντας μερικές συνήθειες, θεσπίζοντας ένα οργανωμένο σύστημα και με λίγη βοήθεια από μικρούς και μεγάλους συγκατοίκους, το σπίτι μπορεί να διατηρηθεί σε κάτι παραπάνω από αξιοπρεπές επίπεδο. Διαβάστε μερικές χρήσιμες συμβουλές επί του θέματος.

Επαναπροσδιορίστε την έννοια του «καθαρού»

Το πρώτο και το σημαντικότερο βήμα αυτής της διαδικασίας είναι να ορίσετε από την αρχή ορισμένες έννοιες. Τα δεδομένα στη ζωή σας έχουν αλλάξει, κι αν έχετε μάθει να ζείτε σε συνθήκες απόλυτης τάξης και λαμπερών επιφανειών, πρέπει να αρχίσετε να αναθεωρείτε. Όταν έχεις παιδιά «καθαρό» είναι το «μη βρώμικο» και «τακτοποιημένο» είναι το «μη χαοτικό». Παιχνίδια θα υπάρχουν παντού στο σπίτι σας σε κάθε περίπτωση, απλά μπορούν να είναι σε κουτιά ή καλάθια και όχι στο πάτωμα.

Επιπλέον, πρέπει να ξεκαθαρίσετε μια για πάντα μέσα σας ότι αποκλείεται το σπίτι να είναι πάντα σε τάξη. Το ζητούμενο αν έχει κανείς παιδιά, είναι να καταφέρει να διατηρήσει το σπίτι σε αξιοπρεπή κατάσταση τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Εκπτώσεις στη διακόσμηση: Σπίτι λιγότερο όμορφο, αλλά περισσότερο πρακτικό

Μπορεί να αγαπάτε τα κεριά, τις κορνίζες, τα πολύχρωμα μαξιλαράκια και τα χαριτωμένα μπιμπελό. Το ίδιο όμως τα αγαπάει και το μωρό που μεγαλώνετε –μόνο που η δική του αγάπη είναι κάπως καταστροφική. Όταν συμβιώνεις με μικρά παιδιά πρέπει να είσαι έτοιμος να αποχωριστείς ορισμένες διακοσμητικές επιλογές.

Για να μείνει το σπίτι σχετικά τακτοποιημένο και για να απαλλαγείτε από το άγχος ότι κάτι θα σπάσει/ θα σκιστεί/ θα χαλάσει, απομακρύνετε μικροαντικείμενα και διακοσμητικά. Μπορεί το σπίτι να σας φαίνεται πιο άδειο, αλλά αφενός θα καθαρίζεται πολύ ευκολότερα κι αφετέρου θα φαίνεται τακτοποιημένο. Σκεφτείτε, για να παρηγορηθείτε, ότι η αλλαγή είναι προσωρινή –όταν το παιδάκι σας μεγαλώσει, ωριμάσει και γίνει… βολικότερος συγκάτοικος η όψη του σπιτιού σας μπορεί να επιστρέψει στο επιθυμητό.

Ο χρυσός κανόνας: «Κάθε φορά που σταματάμε να παίζουμε με ένα παιχνίδι, το βάζουμε στη θέση του!»

Εσείς εφαρμόζετε –ή τουλάχιστον, προσπαθείτε να εφαρμόζετε- αυτόν τον χρυσό κανόνα στο σπίτι σας; Πείτε το και ξαναπείτε το, γίνετε κουραστικοί και γραφικοί, γράψτε το στο κούτελό σας, αν χρειαστεί, για να το μάθουν. Όταν σταματάμε να παίζουμε με ένα παιχνίδι το βάζουμε το θέση του και μετά παίρνουμε το επόμενο.

Επαναλάβετε τον κανόνα όσες φορές χρειαστεί και φροντίστε, όταν τον εφαρμόζετε κι εσείς να τον επισημαίνετε μεγαλόφωνα –όταν, για παράδειγμα, μαγειρεύετε και το παιδί βρίσκεται στο χώρο προσπαθήστε να βάζετε στη θέση του ό,τι χρησιμοποιείτε λέγοντας ότι «πρέπει να βάζουμε στη θέση του, ό,τι χρησιμοποιούμε».

Κάντε το καθάρισμα παιχνίδι

Τόσο για να γίνει λιγότερο βαρετό, όσο και για να μάθετε στα παιδιά να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού, δώστε στη φασίνα ένα τόνο ζωντάνιας και διασκέδασης. Βάλτε την αγαπημένη σας μουσική, προσποιηθείτε με την κόρη σας ότι είστε η Σταχτοπούτα που καθαρίζει για τις κακές θετές αδερφές της και, γενικά, κάντε ό,τι μπορείτε για να εμπλέξετε το παιδί με διασκεδαστικό τρόπο στη διαδικασία της καθαριότητας.

Τακτοποιήστε αμέσως ρούχα και παπούτσια

Οι σωροί από ρούχα είναι το σήμα κατατεθέν της ακαταστασίας και οι λοφίσκοι από παπούτσια δεν πάνε πίσω. Λύστε το κλασικό πρόβλημα εν τη γενέσει του: κρεμάστε μπουφάν και ζακέτες σε κρεμάστρα που ιδανικά μπορείτε να τοποθετήσετε στο χολ, βάλτε στο ίδιο σημείο μια παπουτσοθήκη (στην οποία μπορείτε να βάλετε πολύχρωμα ταμπελάκια που θα φτιάξετε με τα ονόματα των μελών της οικογένειας) και τοποθετήστε τα ρούχα που θα βγάλετε όπου ανήκουν (είτε στην κρεμάστρα, είτε στα άπλυτα).

Βάλτε το ηλεκτρικό σκουπάκι στη ζωή σας! 

Όχι, δεν είναι καιρός για έξοδα, όμως το ηλεκτρικό σκουπάκι είναι μια πολύ καλή επένδυση, που θα γίνει το δεξί σας χέρι. Επειδή δεν γίνεται να σταματήσουν τα παιδιά να ρίχνουν ψιχουλάκια στο πάτωμα και επειδή είναι εξίσου αδύνατο να βάζετε ηλεκτρική κάθε 23 λεπτά, η πρακτική, μικρή συσκευή είναι η ιδανική λύση. Στο Skroutz.gr μπορείτε να εντοπίσετε πού πωλούνται σκουπάκια σε συμφέρουσα τιμή.

Πετάξτε/ Δωρίστε/ Αποθηκεύστε

Ξεφορτωθείτε περιοδικά, σημειωματάκια και λογαριασμούς που δεν χρειάζεστε και όσα είναι πραγματικά απαραίτητα, βάλτε σε μια διαφάνεια ή έναν φάκελο. Αντίστοιχα, απαλλαχτείτε από παιχνίδια και ρούχα που έχετε να χρησιμοποιήσετε περισσότερο από ένα χρόνο –πετάξτε ό,τι είναι σε κακή κατάσταση και χαρίστε ό,τι δεν απλώς δεν θέλετε. Ενδεικτικά, μπορείτε να δώσετε παιχνίδια και ρούχα για τους πρόσφυγες της Συρίας ή να τα χαρίσετε στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων.

Βάλτε μεγάλα καλάθια ή κουτιά σε πολλά σημεία του σπιτιού

Τα παιδιά δεν κάνουν διακρίσεις με τους χώρους που θέλουν για παιχνίδι -πάνε παντού! Πάρτε απόφαση ότι δεν πρόκειται να καταφέρετε να απαλλαγείτε εντελώς από κουκλάκια, τουβλάκια και αυτοκινητάκια και κάντε τη ζωή όλων ευκολότερη τοποθετώντας μεγάλα καλάθια στο σαλονι, την κουζίνα ή όποιο άλλο χώρο νομίζετε για να αποθηκευτούν όλα τα παιχνίδια.

v