Τα 6 βάσανα μιας εγκύου

Τα 6 βάσανα μιας εγκύου

Δεν βιώνουν όλες οι γυναίκες με τον ίδιο τρόπο την περίοδο της κύησης. Άλλες μένουν ευκίνητες και καλοδιάθετες ακόμη και μέχρι τον τοκετό κι άλλες... ας πούμε πώς δυσκολεύονται κάπως περισσότερο. Και επειδή η δεύτερη κατηγορία είναι που χρειάζεται την υποστήριξη και την συμπαράστασή μας, σ' αυτές τις γυναίκες με τη δύσκολη εγκυμοσύνη αφιερώνουμε το παρακάτω. Στις μαμάδες που ταλαιπωρήθηκαν από ναυτίες, λιγούρες και πόνους. Στις μαμάδες με την τεράστια κοιλιά και το ακόμη πιο τεράστιο στήθος. Στις μαμάδες που το θαύμα της ζωής τους... έπεσε κάπως βαρύ.

Το βάσανο της ναυτίας

Το κλασικό σύμπτωμα των πρώτων εβδομάδων κύησης δεν «χτυπάει» όλες τις γυναίκες με τον ίδιο τρόπο. Για μερικές εγκύους οι ναυτίες είναι καθημερινότητα και η αναγούλα στην ημερήσια διάταξη. Συνήθως ξεκινούν μετά την 3η εβδομάδα και υποχωρούν όταν η έγκυος μπει στο Β' τρίμηνο. Η ναυτία είναι το πρώτο από τα σημάδια που μαρτυρούν ότι ένα έμβρυο αναπτύσσεται στην κοιλιά μιας γυναίκας. Μπορεί λοιπόν να σας ταλαιπωρεί -ή να σας ταλαιπώρησε- αλλά είναι αγγελιαφόρος πολύ καλών νέων!

Νεύρα -πολλά νεύρα!

Η ζωή που δημιουργείται μέσα στο σώμα της νέας μαμάς πυροδοτεί μια μεγάλη έκρηξη ορμονών. Και όσο οι ορμόνες κάνουν πάρτι, τα νεύρα της εγκύου δεν είναι στην πιο ισορροπημένη κατάσταση. Οι ορμόνες, οι μυϊκοί πόνοι και ο καλών προθέσεων αλλά ενίοτε εκνευριστικός περίγυρος συνηγορούν σε ένα πρωτόγνωρο σπάσιμο νεύρων. Διάφοροι γνωστοί και άγνωστοι ακουμπάνε την κοιλιά της εγκύου, καλοθελητές επισημαίνουν φαρμακερά «πάχυνες, ε;» και θείες και γειτόνισσες δίνουν απλόχερα τις συμβουλές τους -είτε θέλετε να τις ακούσετε, είτε όχι.

Και συγκίνηση -πολλή συγκίνηση! 

Αυτό συμβαίνει και στις πιο ήπιες εγκυμοσύνες. Το προαναφερθέν πάρτι ορμονών βάζει και πάλι το χεράκι του και ταράζει τη συναισθηματική σας κατάσταση. Μια μικροσκοπική κάλτσα, η άδεια κούνια που στήθηκε και περιμένει το μωρό, μια γλυκανάλατη διαφήμιση ή ένα συγκινητικό κείμενο αρκούν για να ανοίξουν τις βρυσούλες των ματιών της μέλλουσας μαμάς.

Τα δυνατά γίνονται αδύνατα 

Μικρές καθημερινές συνήθειες που γίνονται αυτοματοποιημένα αποκτούν μορφή μίνι άθλου όταν η εγκυμοσύνη είναι προχωρημένη. Το να κάτσεις για παράδειγμα είναι εύκολο, αλλά το να σηκωθείς απαιτεί μια μικρή χορογραφία. Στη λίστα των δυσλειτουργιών μπορούν άνετα να προστεθούν:

-να βάλεις τα παπούτσια σου

-να πλύνεις τα πιάτα ενώ ανάμεσα στο νεροχύτη κι εσένα μεσολαβεί μισό χιλιόμετρο κοιλιά

-να κάνεις μια αγκαλιά της προκοπής (έξτρα βαθμός δυσκολίας, αν ο σύντροφος είναι κάπως στρογγυλός)

-να πιάσεις κάτι που έπεσε κάτω

-να μην πας για 465η φορά στην τουαλέτα μέσα σε μισή ώρα

Το βάσανο του ύπνου

Αν είστε απ' τους ανθρώπους που δεν μπορούν να κλείσουν μάτι αν δεν είναι μπρούμυτα, τότε είστε κι εσείς βασανισμένες ψυχές -τον καιρό πριν τον ερχομό του παιδιού η τεράστια κοιλιά δεν αφήνει περιθώρια για προτιμήσεις στον ύπνο. Ο άβολος ύπνος είναι ένα απ' τα μικρά τιμήματα που πρέπει να πληρώσει η νέα μαμά. Τώρα που το ξανασκεφτόμαστε, γενικά ο ύπνος είναι ένα τίμημα που πρέπει να πληρώσετε -και πριν και μετά τον τοκετό.

Ρούχα και σουτιέν: Μια δύσκολη υπόθεση

Όσο ο καιρός περνάει, τα ρούχα μοιάζουν τα μικραίνουν. Τα κουμπιά των παντελονιών δεν κουμπώνουν, οι φούστες γίνονται μίνι γιατί «ξεκινούν» πια κάτω απ' το στήθος και όχι απ' τη μέση και τα σουτιέν μοιάζουν να φυλακίζουν το στήθος που είναι έτοιμο να εκραγεί. Γενικά  το ζήτημα «ρούχα» είναι μια ιστορία πονεμένη για τις απανταχού εγκύους. Τα καλά νέα είναι ότι η extra large περίοδος θα παρέλθει σύντομα και ότι, όταν έρθει το μωρό στον κόσμο, πιθανότατα θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα σας απασχολεί.

Όλες οι δυσκολίες περνούν 

Μπορεί να νιώθετε πρησμένη, να πονάνε τα πόδια και η μέση σας, να νυστάζετε και να είστε όλη μέρα κουρασμένη. Μπορεί η τεράστια κοιλιά σας να έχει αλλάξει τη ζωή σας και το μωρό σας να σας έχει ταράξει στην κλωτσιά, όμως αργά ή γρήγορα όλες οι δυσκολίες θα περάσουν και τη θέση τους θα πάρουν άλλες πιο μεγάλες και πιο γλυκές δυσκολίες -αυτές της μητρότητας.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v