Τα λάθη που κάνετε όταν λούζεστε

Τα λάθη που κάνετε όταν λούζεστε

Οι περισσότερες γυναίκες πιστεύουμε ότι ταλαιπωρούμε τα μαλλιά μας όταν τα βάφουμε, τα χτενίζουμε διαρκώς ή όταν χρησιμοποιούμε συχνά πιστολάκι, ισιωτικό ή ψαλίδι. Αυτά, κατά κύριο λόγο, ισχύουν, αλλά μήπως θα έπρεπε να προσθέσουμε και το λούσιμο στη λίστα με τις συνήθειες που καταστρέφουν τα μαλλιά μας; Κάποιες ασυναίσθητες κινήσεις ή εφαρμογές που κάνουμε μπορεί να βλάψουν, άθελά μας,  την υγεία τους.

1) Λούζεστε πολύ συχνά

Σύμφωνα με σχετική στήλη του Πανεπιστημίου της Columbia, το λούσιμο μέρα παρά μέρα είναι υπερ-αρκετό για τα κανονικά μαλλιά, ενώ στις περιπτώσεις που τα μαλλιά είναι αρκετά ξηρά και δεν λαδώνουν εύκολα, συνιστάται το λούσιμο κάθε δύο ή και τρεις ακόμα ημέρες. Βέβαια, εάν γυμνάζεστε συχνά, ιδρώνετε εύκολα ή έχετε πολύ λιπαρά μαλλιά, το συχνό πλύσιμο των μαλλιών είναι κάτι που δεν μπορείτε ν' αποφύγετε -οι ενδείξεις ότι πρέπει να λουστείτε είναι η φαγούρα, η λιπαρότητα και ίσως κάποια άσπρα σημάδια που εμφανίζονται στα μαλλιά σας.

2) Χρησιμοποιείτε πολύ σαμπουάν

Το σαμπουάν «παγιδεύει» το φυσικό λάδι των μαλλιών μας, οπότε όσο περισσότερο το χρησιμοποιούμε τόσο πιο πιθανό είναι να γίνουν τα μαλλιά μας πιο ξηρά, αλλά και πιο εύθραυστα, όπως επισημαίνει καθηγήτρια η Angela Lamb, βοηθός-καθηγήτρια Δερματολογίας σε αμερικανικό Πανεπιστήμιο. Τα μαλλιά πρέπει να έχουν μία ποσότητα φυσικών λιπαρών, που είναι απαραίτητη για την καλή τους υγεία, γιατί τα κρατούν ενυδατωμένα ενώ λειτουργούν και σαν μία προστατευτική ασπίδα μεταξύ του δέρματος και των τριχών.

3) Δεν αλλάζετε συχνά το σαμπουάν

Σύμφωνα με ειδικούς, είναι καλό ν' αλλάζουμε αρκετά συχνά σαμπουάν. Ενδεικτικά, οι δύο μήνες είναι το κατάλληλο διάστημα για να χρησιμοποιούμε ένα συγκεκριμένο τύπο σαμπουάν. Διαφορετικά, τα μαλλιά θα συνηθίσουν στα συστατικά του, με αποτέλεσμα να λαδώνουν πιο εύκολα και φυσικά το σαμπουάν πλέον να μην είναι αποτελεσματικό, όπως σημειώνει ο χημικός, εξειδικευμένος σε θέματα αισθητικής, Mort Westman.

4) Βάζετε conditioner παντού

Τα conditioner πρέπει να εφαρμόζονται μόνο στις άκρες των μαλλιών, και όχι στο κρανίο ή στις ρίζες. Διαφορετικά, το αποτέλεσμα θα είναι να μειωθεί ο όγκος των μαλλιών, με αποτέλεσμα να δείχνουν άτονα, θαμπά και ίσως λαδωμένα.

5) Δεν πλένετε το κρανίο

Είναι πολύ πιθανό όταν λούζεστε να επικεντρώνεστε καθαρά στα μαλλιά σας. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, όμως, συστήνει ότι ο σωστός τρόπος να λουζόμαστε είναι να πλένουμε πολύ καλά πρώτα το δέρμα του κρανίου μας και μετά τα μαλλιά, γιατί έτσι υπάρχει περίπτωση τα μαλλιά να γίνουν πολύ «ατίθασα». Κάντε επομένως, ελαφρύ μασάζ με τα δάχτυλά σας, όπως όταν σας λούζουν στο κομμωτήριο.

6) Λούζεστε με ζεστό νερό

Το ζεστό νερό προκαλεί έντονη ξηρότητα στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής, αλλά και στα μαλλιά. Προτιμήστε να πλένετε τα μαλλιά σας με χλιαρό νερό, έτσι ώστε ν' ανοίγουν οι πόροι τους και το σαμπουάν μαζί με το conditioner να είναι πιο αποτελεσματικά. Μία καλή συμβουλή είναι να ξεπλένετε στο τέλος τα μαλλιά σας με κρύο νερό, για να κλείσουν οι πόροι που στο μεταξύ θα έχουν απορροφήσει την υγρασία που χρειάζονται.

7) Είστε... βιαστικές!

Οι περισσότεροι συνηθίζουμε να κάνουμε μπάνιο γρήγορα πριν πάμε στη δουλειά. Θα πρέπει όμως να αφιερώσουμε λίγο χρόνο παραπάνω στη φροντίδα των μαλλιών μας. Γι' αυτό, προσπαθήστε να μην λούζεστε βιαστικά και να κάνετε ένα ελαφρύ μασάζ στο κεφάλι σας, όταν πλένετε τα μαλλιά σας. Ακόμα, φροντίστε να τους ρίχνετε αρκετό νερό, πριν εφαρμόσετε την πρώτη φορά σαμπουάν και στο τέλος, να ξεπλύνετε πολύ καλά για να φύγουν όλα τα υπολείμματα.

Η καλή υγεία του τριχωτού της κεφαλής είναι πολύ σημαντική και δεν θα πρέπει να την αγνοήσουμε. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, ένας στους δύο Έλληνες έχει αντιμετωπίσει πρόβλημα στο τριχωτό της κεφαλής, χωρίς ωστόσο να δίνει την απαραίτητη σημασία για την αντιμετώπισή του. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποιο πρόβλημα, απευθυνθείτε στον δερματολόγο σας, χωρίς να χάνετε χρόνο. Εξάλλου, μία υγιής επιδερμίδα είναι η βάση για υγιή μαλλιά.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v