4 συμβουλές για να βάλετε το παιδί για ύπνο εύκολα και χωρίς γκρίνια

4 συμβουλές για να βάλετε το παιδί για ύπνο εύκολα και χωρίς γκρίνια

Η λίστα με όσα μπορεί να συμβούν όταν οι γονείς προσπαθούν να βάλουν τα παιδιά για ύπνο είναι ατελείωτη. Δεν θέλουν να κάνουν μπάνιο. Δεν θέλουν –σε καμία περίπτωση!- να πλύνουν τα δόντια τους. Εννοείται πώς δεν θέλουν να πάνε για ύπνο. Αρνούνται να βάλουν πιτζάμες. Διεκδικούν να ακούσουν τουλάχιστον 10 παραμύθια και δεν θέλουν να φύγετε από το πλάι τους μέχρι να ροχαλίσουν. Υπάρχουν, όμως, μερικοί τρόποι που μπορούν να κάνουν τη διαδικασία «Πάμε για ύπνο» πιο εύκολη και διασκεδαστική για όλους.

Το «τρικ» των επιλογών

Τα παιδιά λατρεύουν να αναλαμβάνουν αρμοδιότητες και να νιώθουν ότι είναι λήπτες αποφάσεων. Φυσικά, η ώρα που θα πάνε για ύπνο ή το αν θα βουρτσίσουν τα δόντια τους δεν είναι υπό συζήτηση, όμως για άλλα, μικρότερης σημασίας ζητήματα μπορείτε να ζητήσετε τη γνώμη των παιδιών. Ξεκινήστε λοιπόν τη διαδικασία του βραδινού ύπνου δίνοντας μερικές δυνατότητες επιλογών:

-Πριν αρχίσει να μαίνεται η μάχη «βάλε τις πιτζάμες σου», ρωτήστε το ποιες πιτζάμες θέλει να βάλει. Για να κάνετε ακόμη πιο διασκεδαστική τη διαδικασία, μπορείτε να αγοράσετε για το παιδί πιτζάμες-στολές, όπως αυτές.  

-Όταν αρχίσει γκρίνια και πριν γίνει κλάμα ρωτήστε με ενθουσιασμό «Ποιο βιβλίο θες να διαβάσουμε;» και αφήστε το παιδί να διαλέξει την αγαπημένη του ιστορία (προσέχοντας να μην είναι το μεγαλύτερο παιδικό βιβλίο που διαθέτει ).

-Ρωτήστε το αν προτιμάει να διαβάσει ιστορία/ να το βάλει για ύπνο ο μπαμπάς ή η μαμά.

Ορίστε μία συγκεκριμένη ώρα ύπνου και ξεκινήστε 10 λεπτά νωρίτερα

Κατ’ αρχάς, είναι πολύ σημαντικό να ορίσετε μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου. Όλα τα παιδιά λειτουργούν καλύτερα μέσα στο ασφαλές πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, που δεν αφήνει πολλά περιθώρια διαπραγμάτευσης –κάθε μέρα πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κι αυτό δεν προβλέπεται να αλλάξει ειδικά σήμερα.

Ξεκινήστε 10 λεπτά νωρίτερα από την ορισμένη ώρα ύπνου, έτσι ώστε να «ισοφαρίσετε» πιθανές –ή μάλλον βέβαιες- καθυστερήσεις. Κλείστε την τηλεόραση ούτως ώστε να καθαρίσει το μυαλό του παιδιού απ’ τις εικόνες και την ένταση, ρίξτε τους τόνους και παίξτε κάτι μαζί σε χαλαρό κλίμα, για να ξεκινήσει η διαδικασία του ύπνου με χαμόγελο.

Πώς να το πείσετε να πλύνει τα δόντια του χωρίς γκρίνια

Για όλα τα παιδιά του κόσμου το «πάμε να πλύνουμε δόντια» σημαίνει «δεν πάω πουθενά, μισώ να πλένω τα δόντια μου». Μπορείτε με μερικά έξυπνα κόλπα, χαμόγελο και επιμονή να κάνετε το παιδί να βουρτσίσει τα δόντια του εύκολα.

-Χρησιμοποιήστε την τακτική της (ψευδό)επιλογής: «Θες να πλύνουμε δόντια μαζί ή μόνος σου;».

-Κάντε το παιχνίδι! Κάντε το πλύσιμο δοντιών διαγωνισμό –ο πιο γρήγορος κερδίζει!- ή βάλτε χρονόμετρο από το κινητό σας και ενθαρρύνετε το παιδί να τελειώσει πριν τη λήξη του χρόνου (Αξίζει να σημειώσουμε ότι χρόνος μικρότερος από 2 λεπτά είναι πολύ λίγος).

Παραμύθι και καληνύχτα

Συμφωνήστε με το παιδί τη ρουτίνα που θα ακολουθείται πάγια τα βράδια. Μία καλή ιδέα για τη ρουτίνα σας, είναι:

-Να διαβάζετε πρώτα ένα αγαπημένο του παραμύθι με τα φώτα ανοιχτά, αλλά συμφωνώντας ότι θα είναι ξαπλωμένο και σχετικά ήσυχο. Έτσι, θα δημιουργήσετε συνθήκες… νύστας, αλλά χωρίς να περάσετε απότομα απ’ το στάδιο της εγρήγορσης και της παρέας, στο σκοτάδι και τον υποχρεωτικό ύπνο.

-Στη συνέχεια, μπορείτε (πάντα κατά την συμφωνία που από πριν έχετε κάνει) να κλείνετε το «μεγάλο» φως και να αφήνετε ανοιχτό ένα μικρό φωτάκι ύπνου ή το πορτατίφ. Πείτε μια μικρή, προφορική ιστορία στο παιδί με σιγανή πια φωνή και απαλά χάδια, προετοιμάζοντάς το έτσι για την αποχώρησή σας και για τον ύπνο.

-Αν το παιδί νιώθει άνετε με το σκοτάδι, κλείστε και το «μικρό» φως ή αφήστε ανοιχτό το φως στο διάδρομο ή το κοντινότερό του δωμάτιο και την πόρτα του δωματίου του ανοιχτή. Πείτε του ότι «θα το χαϊδέψετε λιγάκι» και μετά θα πάτε κι εσείς για ύπνο ή για «να κάνετε μια δουλειά». Δώστε το φιλάκι της καληνύχτας και βγείτε απ’ το δωμάτιο.

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και ανάλογα με την προσωπικότητά του, τις συναισθηματικές του ανάγκες και το αναπτυξιακό του στάδιο η διαδικασία του ύπνου είναι διαφέρει. Όμως με χαμόγελο, υπομονή, πρόγραμμα και διάθεση για συνεννόηση και χιούμορ όλα τα παιδιά μπορούν να μάθουν να πηγαίνουν για ύπνο χωρίς (πολλή) ένταση. 

v