5 σάλτσες που καμία μαγείρισσα δεν πρέπει να αγνοεί!

5 σάλτσες που καμία μαγείρισσα δεν πρέπει να αγνοεί!

Μία νόστιμη σάλτσα μπορεί να προσθέσει έξτρα γεύση στο φαγητό και να κάνει ξεχωριστό κάθε γεύμα: τα μακαρόνια, το ρύζι, το κρέας , το ψάρι... Σύμφωνα με την γαλλική κουζίνα, υπάρχουν πέντε κύριες σάλτσες που είναι η βάση για όλες τις υπόλοιπες και που φυσικά κάθε σωστή μαγείρισσα πρέπει να ξέρει. Δείτε ποιες είναι αυτές και εντυπωσιάστε οικογένεια και φίλους με την μαγειρική σας!

1. Κλασική σάλτσα ντομάτας

Είναι η «μητέρα» των σαλτσών, που μπορεί να συνοδεύσει κάθε είδους πιάτα και, με κάποιες μικρές πινελιές, δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο!

Υλικά

1 κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη

1 πρέζα κανέλα

1 πράσινη πιπεριά

rίγανη, αλατοπίπερο, βασιλικό και μαϊντανό

1 πασάτα (τοματοχυμός)

λάδι- ξύδι

τοματοπελτέ

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το αφήνετε να τσιγαριστεί χωρίς λάδι. Έπειτα, προσθέτετε την πιπέρια και το σκόρδο, επίσης κομμένα σε λεπτές φέτες. Ρίχνετε λίγο αλατοπίπερο και ανακατεύετε. Προσθέτετε μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο και αφήνετε τα υλικά να δέσουν. Μετά από λίγο, ρίχνετε την πασάτα και ανακατεύετε. Πασπαλίζετε με όλα τα παραπάνω μπαχαρικά, την ζάχαρη, την κανέλα και ελάχιστο ξύδι. Μετά, απλώς αφήνετε την σάλτσα να σιγοβράσει για μισή περίπου ώρα, κατά προτίμηση χωρίς καπάκι. Αν δείτε ότι βγαίνει κάπως ρευστή για τα γούστα σας, βάζετε ένα κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ.

Tips: Για ένα πιο βελούδινο αποτέλεσμα, μπορείτε να σουρώσετε την σάλτσα στο τέλος.
        Αν θέλετε να την κάνετε πιο πικάντικη, προσθέστε τσίλι και καυτερή πάπρικα.

2. Μπολονέζ

Υλικά

1 φλυτζάνι ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

1 ματσάκι σέλινο

μισό κιλό κιμά

1 καρότο

2 φλυτζάνια σάλτσα τομάτας (πασάτα)

βασιλικό-αλατοπίπερο-μαϊντανό

Εκτέλεση:

Σε ένα τηγάνι βάζετε το λάδι. Έπειτα, αφού ψιλοκόψετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα ρίχνετε μέσα και τα αφήνετε να τσιγαριστούν, όχι περισσότερο από οκτώ λεπτά. Προσθέτετε το σέλινο και το καρότο, που τα σοτάρετε για πέντε λεπτά. Δυναμώνετε τη φωτιά και ρίχνετε μέσα τον κιμά. Προσπαθήστε να διαχωρίσετε τα μεγάλα κομμάτια του κιμά για να μαγειρευτεί καλύτερα. Μετά, σοτάρετε και ανακατέψτε για δέκα περίπου λεπτά, μέχρι ο κιμάς να πάρει ένα πιο σκούρο χρώμα. Προσθέτετε τη σάλτσα τομάτα (πασάτα), τον μαϊντανό και το βασιλικό. Δυναμώσετε τη φωτιά και αφήστε τα υλικά να δέσουν μέχρι η σάλτσα να γίνει πηχτή. Στο τέλος, ρίξτε το αλατοπίπερο.

Tip: αν είστε λάτρης των τυριών, λίγη γλυκιά μυζήθρα στο τέλος θα νοστιμίσει τη σάλτσα.

Πηγή: foodnetwork.com

3. Μπεσαμέλ

Η μπεσαμέλ είναι η σάλτσα που θα χρειαστείτε απαραίτητα στο παστίτσιο, το μουσακά και τα λαζάνια. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, είναι βασική για την ελληνική κουζίνα.

Υλικά

2 κουτ. της σούπας βούτυρο (κατά προτίμηση αγελαδινό)

2 κουτ. της σούπας αλεύρι

1,5 φλυτζάνι γάλα

αλατοπίπερο- μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση: 
Ζεσταίνετε σε ένα μικρό κατσαρολάκι το γάλα. Λιώνετε σε διαφορετικό σκεύος το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και αμέσως μετά ρίχνετε το αλεύρι. Ανακατεύετε με ένα αναδευτήρα μέχρι να γίνει ένα κολλώδες μείγμα. Σταδιακά, αναμειγνύετε το ζεστό γάλα με το μείγμα. Μέχρι να ρίξετε όλο το γάλα, η σάλτσα πρέπει να έχει γίνει παχύρρευστη- τότε προτιμήστε να κλείσετε το μάτι. Σε περίπτωση που σας φαίνεται ακόμα υγρή, απλώς θα χρειαστεί να αυξήσετε την θερμοκρασία. Τέλος, ρίχνετε το αλατοπίπερο ενώ συνεχίζετε να ανακατεύετε.

Tip: Για περισσότερη νοστιμιά, μπορείτε να ρίξετε μία πρέζα μοσχοκάρυδο.

Πηγή: craftsy.com

4. Ολλαντέζ

Η ολλαντέζ είναι μία ιδιαίτερη σάλτσα γιατί, για την παρασκευή της, χρησιμοποιείται λιωμένο βούτυρο αντί για ελαιόλαδο.

Υλικά

4 κρόκοι αυγών

1 κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού

μισό φλυτζάνι λιωμένο βούτυρο

αλατοπίπερο

Εκτέλεση:

Ανακατεύετε με έναν αναδευτήρα με γρήγορους ρυθμούς τους κρόκους μαζί με τον χυμό λεμονιού, μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρρευστο και να διπλασιαστεί ο όγκος του. Έπειτα, το μετακινείτε σε μία μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να αποκτήσει μία κρεμώδη υφή. Ύστερα, προσθέτετε το βούτυρο και το αλατοπίπερο και... έχετε την τέλεια ολαντέζ!

Tip: Μπορείτε να προσθέσετε μουστάρδα για μία πεντανόστιμη σος μουστάρδας!

Πηγή: eatwell101.com

5. Βελουτέ

Η σάλτσα βελουτέ φτιάχνεται από τον ζωμό κάποιου κρέατος, αλεύρι και βούτυρο. Μοιάζει με την μπεσαμέλ με μόνη διαφορά ότι εδώ χρησιμοποιούμε ζωμό αντί για γάλα.

Υλικά

1,5 λίτρο ζωμός ( από κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, πολτοποιημένα μαζί με τα κόκκαλά τους)

2 κουτ. της σούπας αλεύρι

2 κουτ. της σούπας βούτυρο

Εκτέλεση:

Λιώνετε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και έπειτα ρίχνετε το αλεύρι. Μετά, βάζετε τον ζωμό και ανακατεύετε για μισή περίπου ώρα.

Tip: Μπορείτε να προσθέσετε λεπτοκομμένα μανιτάρια και αλατοπίπερο δέκα λεπτά πριν το τέλος, για να απολαύσετε μία εξαίσια μανιταρόσουπα!

Πηγή: onegreenplanet.org

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v