Έγκυος και μαμά: Πώς να τα βγάλετε πέρα

Έγκυος και μαμά: Πώς να τα βγάλετε πέρα

Έχοντας ξαναζήσει την εμπειρία της εγκυμοσύνης, είστε ψυχολογικά ψύχραιμη για τις αλλαγές που θα επέλθουν το επόμενο διάστημα και προετοιμασμένη για το δεύτερο μωρό που θα φέρετε στον κόσμο! Υποτίθεται ότι τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα την δεύτερη φορά, αλλά όταν, παράλληλα με την εγκυμοσύνη, έχετε την φροντίδα του πρώτου παιδιού, τα πάντα δυσκολεύουν... Η εξάντληση είναι μόνιμη, το άγχος αυξάνεται και ο χρόνος για να προσέξετε τον εαυτό σας είναι ελάχιστος έως μηδαμηνός! Δείτε κάποιες πρακτικές συμβουλές για να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε στις προκλήσεις της δεύτερης εγκυμοσύνης και του ρόλου σας ως μητέρα ενός μικρού παιδιού.

1. Ξεκουραστείτε ενώ κοιμάται το παιδί

Πολλές μαμάδες συνηθίζουν να κάνουν δουλειές στο σπίτι όταν το πιτσιρίκι κοιμάται. Για σας, είναι μία ευκαιρία να ξεκουραστείτε! Εκμεταλλευτείτε αυτόν τον χρόνο που το παιδί δεν θα χρειάζεται την προσοχή σας, ξαπλώστε και ηρεμήστε. Θα δείτε πόσο θα σας βοηθήσει στην καθημερινότητά σας!

2. Αφιερώστε του εποικοδομητικό χρόνο

Όταν γεννηθεί το καινούριο μωρό, ο χρόνος σας με το πρωτότοκο παιδί σίγουρα θα περιοριστεί. Γι' αυτό, προσπαθήστε να κάνετε μαζί δραστηριότητες, που είναι ξεκούραστες για εσάς αλλά επιμορφωτικές για το παιδί. Η ζωγραφική, τα παζλ, οι ταινίες είναι λίγες μόνο ιδέες για να διασκεδάσετε ήσυχα μαζί του.

Είναι επίσης μία καλή ευκαιρία να το προετοιμάσετε για τις αλλαγές που θα γίνουν με τον ερχομό του μωρού. Πείτε του, για παράδειγμα, ότι το αδελφάκι του ανυπομονεί να το γνωρίσει και να μεγαλώσει για να παίζουν μαζί.

3. Φροντίστε να μένει απασχολημένο

Τα πιτσιρίκια έχουν απέραντη ενέργεια, στην οποία δεν θα μπορείτε να ανταποκριθείτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Φροντίστε να κανονίζετε συχνές επισκέψεις σε φιλικά ζευγάρια με παιδιά ή να καλείτε εσείς τους φίλους του παιδιού σπίτι. Έτσι, θα μένει απασχολημένο, θα εκτονώνει την ενέργειά του παίζοντας και δεν θα χρειαστεί εσείς να παίζετε κυνηγητό μαζί του σε όλο το σπίτι!

4. Οργανωθείτε

Η σωστή οργάνωση θα σας απαλλάξει από μεγάλο άγχος και από το τρέξιμο της τελευταίας στιγμής για να τα προλάβετε όλα! Κανονίστε αρκετό καιρό πριν την γέννα ποιος θα μπορέσει να κρατάει και να φροντίζει το παιδί όσο εσείς είστε στο νοσοκομείο. Μόλις τα φροντίσετε όλα, συζητήστε μαζί του και εξηγήστε του πώς θα έχουν τα πράγματα. Δώστε του να καταλάβει ότι πρόκειται για ένα μεταβατικό στάδιο που θα κρατήσει πολύ λίγο, για να μπορέσει μετά να δει από κοντά το αδελφάκι του!

Αν το παιδί αυτές τις μέρες που θα λείπετε από το σπίτι μείνει με τη νονά του ή με κάποια φίλη σας που δεν γνωρίζει καλά, φροντίστε να περάσει μία ολόκληρη μέρα σπίτι της, για να συνηθίσει στο καινούριο περιβάλλον. Τέτοιου είδους αλλαγές δεν είναι πάντα εύκολες για τα παιδιά.

5. Χαλαρώστε

Προσπαθήστε να μην επιβαρύνετε την ψυχολογία σας με περισσότερο άγχος. Σε περίπτωση που νιώσετε ότι πιέζεστε ή που σας επηρεάσει κάποιος γνωστός λέγοντάς σας πόσο δύσκολο έργο σας περιμένει, εσείς απλώς κλείστε τα αυτιά! Αυτό που βοηθάει σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ένα σύντομος περίπατος που για να αδειάσει το μυαλό σας!

6. Μην ντρέπεστε να ζητήσετε βοήθεια

Πολλές εγκυμονούσες μητέρες ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια γιατί θεωρούν ότι πρέπει να τα καταφέρουν όλα μόνες τους. Επειδή, όμως, αυτή την περίοδο ο οργανισμός σας χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση και ηρεμία, δεν είναι κακό να ζητήσετε βοήθεια, είτε αυτή έχει να κάνει με τη φύλαξη του παιδιού, είτε με τις δουλειές του σπιτιού.

7. Μην προσπαθείτε να έχετε το σπίτι στην ...πένα!

Ένα παιδί αρκεί για να φέρει ...αναστάτωση στο σπίτι και να τα κάνει όλα άνω-κάτω! Δεν χρειάζεται να αγχωθείτε και να προσπαθείτε να κρατάτε το σπίτι στην εντέλεια. Κάποια πράγματα θα χρειαστεί να έρθουν σε δεύτερη μοίρα. Είναι λογικό αυτή την περίοδο οι προτεραιότητές σας να αλλάξουν και είναι σίγουρο ότι οι κοντινοί σας άνθρωποι θα καταλάβουν.

Φυσικά, η ευτυχία και η συγκίνηση που θα νιώσετε όταν δείτε για πρώτη φορά το πρώτο παιδί να κρατάει αγκαλιά το αδελφάκι του, δεν περιγράφεται με τίποτα! Αυτή θα είναι η ανταμοιβή σας για όλη την κούραση και την ταλαιπωρία που περάσατε και να είστε σίγουρη πως, τελικά, δεν θα αλλάζατε τίποτα!

v