Τι μαρτυρά η γλώσσα για την κατάσταση της υγείας σας

Τι μαρτυρά η γλώσσα για την κατάσταση της υγείας σας

Η γλώσσα είναι ο πιο δυνατός μυς του οργανισμού και, όσο περίεργο και σας φαίνεται, μπορεί να μας δώσει κάποιες πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία μας. Μία αλλαγή στο χρώμα ή η κακοσμία που προκαλείται από την συσσώρευση βακτηρίων εκεί είναι πιθανό να μαρτυρούν κάτι άλλο πέρα από το προφανές. Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν θα πρέπει να αγνοήσετε.

1. Αν έχει άσπρα σημάδια

Τα άσπρα σημάδια στη γλώσσα μπορεί να οφείλονται στην έλλειψη σωστής στοματικής υγιεινής ή σε «κακές» καθημερινές συνήθειες που δεν φαντάζεστε, όπως είναι η συχνή κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα. Αν παρατηρήσετε, λοιπόν, ότι η γλώσσα σας ...λευκαίνει, αρχίστε να την βουρτσίζετε καθημερινά για μία με δύο εβδομάδες. Σε περίπτωση που το πρόβλημα δεν υποχωρεί, θα πρέπει να εξεταστούν άλλες αιτίες. 

Η μόλυνση από μύκητα είναι η πιο συνηθισμένη περίπτωση που αντιμετωπίζεται εύκολα με αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή. Ακολουθεί η λευκοπλακία, που συνήθως προκαλείται από το αλκοόλ και το τσιγάρο. Η σοβαρότερη περίπτωση είναι ο καρκίνος του στόματος, οπότε, αν ο γιατρός υποψιάζεται κάτι τέτοιο, θα κρίνει αν χρειαστεί βιοψία.

2. Αν είναι υπερβολικά κόκκινη

Η κόκκινη γλώσσα μπορεί να σημαίνει ότι περνάτε ένα βαρύ κρυολόγημα, επομένως σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για κάτι το ανησυχητικό. Αν, όμως, μαζί με τα συμπτώματα του απλού κρυολογήματος, εκδηλώσετε επίμονο πυρετό και βλέπετε ότι η γλώσσα σας όλο και κοκκινίζει, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό για σας χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Η ξηροστομία μπορεί επίσης να προκαλεί την κοκκινίλα στην γλώσσα, οπότε θα πρέπει να αρχίσετε να πίνετε πολύ νερό. Επιπλέον, η έλλειψη σιδήρου ή της βιταμίνης Β12, είναι πιθανές αιτίες που εκδηλώνονται μαζί με υπερβολική «γυαλάδα»της γλώσσας.

3. Αν παρατηρήσετε καφέ ή μαύρες γραμμές

Τα καφέ ή μαύρα σημάδια σημάδια σημαίνουν ξεκάθαρα ότι δεν «τηρείτε» τους κανόνες στοματικής υγιεινής. Ωστόσο, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας προβληματίσει. Η γλώσσα έχει πάνω της θηλές που ενεργοποιούνται με το φαγητό ή την ποτό, οι οποίες, όμως, χωρίς τον κατάλληλο καθαρισμό, συσσωρεύουν βακτήρια που προκαλούν έντονη κακοσμία ή να σας «χαλάσει» τη γεύση. 

Εκτός από την κακή στοματική υγιεινή, το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση καφέ και μαύρου τσαγιού μπορεί να είναι πιθανές αιτίες. Γι' αυτό, μειώσετ τους πολλούς καφέδες!

4. Αν έχει μικρά εξογκώματα

Στο πίσω μέρος και στο πλάι της γλώσσας, έχουμε κάποια εξογκώματα μεγαλύτερα από ότι αυτά που έχουμε στην μέση. Είναι οι γευστικοί κάλυκες που στα σημεία αυτά είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τα υπόλοιπα. Αυτοί τείνουν να διογκώνονται όταν τρώμε κάτι πολύ καυτερό. Επομένως, αν φάγατε τσίλι νωρίτερα, δεν χρειάζεται να προβληματιστείτε! Επίσης, αν δαγκώνετε συχνά τη γλώσσα σας, το πιθανότερο είναι να αναπτύξετε τέτοιου είδους «σπυράκι», που μπορεί να γίνουν εξαιρετικά ενοχλητικά. Οπότε, καιρός να κόψετε αυτήν την συνήθεια!

Διαφορετικά, σε περίπτωση που τα εξογκώματα δεν υποχωρούν, ίσως αποτελούν ένδειξη έρπητα, κατά τον οποίο σχηματίζονται πληγές στο στόμα και μπορεί να είναι αρκετά επώδυνες για τον ασθενή. Ωστόσο, με την κατάλληλη θεραπεία το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. 

5. Αν δείτε έντονες αυλακώσεις

Οι «ρυτίδες» στην γλώσσα μπορεί να σημαίνουν απλώς ότι μεγαλώνουμε και συνήθως δεν είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίζει. Το αρνητικό, όμως, είναι ότι αυτές οι αυλακώσεις που δημιουργούνται στη γλώσσα αποτελούν την ιδανική «φωλιά» για πολλά μικρόβια, που μπορεί να προκαλέσουν έντονη κακοσμία και ξαφνικό πόνο. Οι μολύνσεις αυτές αντιμετωπίζονται εύκολα με την βοήθεια αντιβιοτικών και, φυσικά, με το σωστό καθαρισμό του στόματος.

6. Αν έχετε μία αίσθηση καψίματος

Αν έχετε μία συνεχή αίσθηση καψίματος στο στόμα σας,σημαίνει ότι μπορεί να βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση ή να χρησιμοποιείτε την λάθος οδοντόκρεμα. Σε περίπτωση που αυτή η δυσάρεστη γεύση δεν συνοδεύεται από κάποια αλλαγή στην εμφάνισή της γλώσσας, το πιθανότερο είναι το πρόβλημα να είναι ορμονικό. Γι' αυτό, και η αίσθηση κκαψίματος συν ηθίζεται στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

7. Αν έχετε ενοχλητικά ογκίδια

Τα ογκίδια στην γλώσσα, μπορεί να είναι ένδειξη καρκίνου της γλώσσας. Δεν σχετίζονται με τα μικρά εξογκώματα που οφείλονται σε έρπητα ή πληγές που υποχωρούν μέσα σε δύο εβδομάδες. Όταν δείτε ότι επιμένουν, θα πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε στον ειδικό.  Η πεποίθηση που κυριαρχεί γενικά ότι ο καρκίνος της γλώσσας προκαλείται κυρίως από το κάπνισμα, πλέον δεν ισχύει. Επομένως, μην εφησυχαστείτε, ειδικκά αν δεν καπνίζετε.

8. Αν είναι πολύ μεγάλη

Ίσως σας φαίνεται περίεργο, αλλά έχει μία λογική εξήγηση. Αν παρατηρήσετε ότι η γλώσσα σας ξαφνικά έχει μεγαλώσει και «σπρώχνει» τα δόντια σας, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο θυρεοειδής σας δεν λειτουργεί σωστά και παράγει λιγότερη ή περισσότερη ορμόνη από όση χρειάζεται ο οργανισμός σας. Δεν είναι ανησυχητικό, απλώς ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποιες σχετικές εξετάσεις. 

Αν θέλετε να προσέχετε για να ...έχετε, μην αγνοείτε την στοματική σας υγιεινή. Προσπαθήστε να βουρτσίζετε τα δόντια, αλλά και την γλώσσα σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να απόφυγετε πολλά από τα παραπάνω συμπτώματα. Όσο είναι δυνατόν, περιορίστε το αλκοόλ, το καφέ και το τσιγάρο, που εκτός όλων των υπολοίπων προβλημάτων που μπορεί να σας προκαλέσουν, ενδέχεται να αποδειχθούν «κακές» συνήθειες ακόμα και για την υγεία της γλώσσας! 

 

 

 

 

v