10 καθημερινά λάθη που κάνετε στο μαγείρεμα

10 καθημερινά λάθη που κάνετε στο μαγείρεμα

Και όμως ...Ένα μικρό λάθος, που μπορεί να σας φαίνεται ασήμαντο, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του γεύματος μπορεί να οδηγήσει σε ένα πιάτο-καταστροφή! Αν αναρωτιέστε, λοιπόν, γιατί δεν μπορείτε να πετύχετε και εσείς το ίδιο καλά το παστίτσιο ή το κοκκινιστό της μαμάς σας ενώ ακολουθείτε βήμα-βήμα την συνταγή της, δείτε τι μπορεί να φταίει.

1. Δεν αφήνετε το τηγάνι να ζεσταθεί αρκετά

Επικρατεί η αντίληψη ότι για μία πιο ελαφριά μαγειρική, δεν πρέπει να ζεσταίνουμε πολύ το τηγάνι. Όμως, δεν υπάρχει άλλη λύση για ένα καλό πιάτο! Το ζεστό τηγάνι πρέπει να είναι ζεστό για το σοτάρισμα των λαχανικών, την λαχταριστή κρούστα στο κρέας, αλλά και για να μην κολλάνε τα τρόφιμα στην επιφάνειά του.

*Κάντε υπομονή και περιμένετε να ζεσταθεί αρκετά το τηγάνι πριν προσθέσετε το λάδι και τα υπόλοιπα φαγητά. Προσοχή μόνο να μην ξεχαστείτε και μετά χρειαστεί να καλέσετε την πυροσβεστική!

2. Μαγειρεύετε το κρέας παγωμένο

Αν μαγειρεύετε το κρέας παγωμένο και το βάζετε κατευθείαν από το ψυγείο στο φούρνο ή το τηγάνι, τότε κάνετε ένα σοβαρό μαγειρικό λάθος! Αυτός είναι ο λόγος που το κρέας ψήνεται καλά από την εξωτερική μεριά αλλά στο εσωτερικό του παραμένει άψητο, ή κάποιες φορές, σχεδόν ωμό.

*Φροντίστε να βγάζετε το κρέας από το ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα πριν το μαγειρέψετε.

3. Ο πουρές «κολλάει»

Οι παραβρασμένες και λιωμένες πατάτες είναι μεγάλος «εχθρός» του σπιτικού πουρέ. Όταν παραμαγειρεύονται ή όταν τις λιώνετε υπερβολικά στο μίξερ, απελευθερώνεται το άμυλό τους, το οποίο ευθύνεται για αυτό το κολλώδες αποτέλεσμα.

*Αν λιώνετε τις πατάτες με ένα πηρούνι ενώ είναι ακόμα ζεστές από το βράσιμο, οι πιθανότητες να αποτύχει ο πουρές μειώνονται κατά πολύ!

4. Η μπεσαμέλ σβολιάζει

Ο μουσακάς και το παστίτσιο χωρίς τη σωστή μπεσαμέλ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχουν! Για να μην πάει χαμένος όλος ο κόπος σας, φροντίστε να είστε πολύ προσεκτικές για να μην σας σβολιάσει η μπεσαμέλ.

*Η λύση για να αποφύγετε το σβόλιασμα είναι να λιώσετε εντελώς το βούτυρο στην αρχή και αμέσως μετά να ρίξετε το αλεύρι. Όταν έρθει η ώρα να προσθέσετε το γάλα,φροντίστε απαραιτήτως να είναι κρύο. Φυσικά δεν πρέπει να σταματήσετε λεπτό και το ανακάτεμα!

5. Τα μακαρόνια κολλάνε μεταξύ τους

Τα μακαρόνια θεωρούνται ένα από τα πιο εύκολα φαγητά. Για ποιο λόγο, όμως, όταν τα φτιάχνετε, εκείνα κολλάνε μεταξύ τους; Το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιείτε μικρή κατσαρόλα. Αν βάζετε μεγάλη ποσότητα μακαρονιών σε μία μικρή κατσαρόλα με νερό που βράζει, αυτόματα το νερό θα σταματήσει να βράζει και τα ζυμαρικά θα κολλήσουν μεταξύ τους.

*Τα ζυμαρικά θα πρέπει να «κολυμπάνε» στο νερό όσο βράζουν και να έχουν ....άπλα! Για αυτό, χρησιμοποιείστε μία άνετη, μεγάλη κατσαρόλα την επόμενη φορά που θα τα φτιάξετε!

6. Η ομελέτα σας γίνεται σκληρή

Οι απόψεις για την τέλεια ομελέτα διίστανται! Ωστόσο, κανείς δεν την προτιμά υπερβολικά σκληρή και στεγνή. Αν αναρωτιέστε γιατί έχετε αυτό το αποτέλεσμα, μάλλον την παραψήνετε με αποτέλεσμα οι πρωτεΐνες από το αυγό να συσπειρώνονται και η υγρασία της να χάνεται. Καλό θα είναι να τη μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για περισσότερη ώρα.

*Μπορείτε να προσθέσετε λίγο εβαπορέ γάλα όταν σπάσετε τα αυγά για να γίνει πιο συμπαγής και να μην σας διαλυθεί.

7. Παραψήνετε τα λαχανικά

Αν τα λαχανικά σας καταλήγουν καφέ, μάλλον τα έχετε παραβράσει! Καλό θα είναι να τα δοκιμάζετε ανά διαστήματα ενώ τα μαγειρεύετε για να μην πέσετε στην ίδια παγίδα την επόμενη φορά!

*Ένα καλό tip είναι να τα ρίξετε σε κρύο νερό αφού ετοιμαστούν. Έτσι, δεν θα παραμαλακώσουν και θα διατηρήσουν την φρεσκάδα τους.

8. Το παρακάνετε με τα αποξηραμένα μυρωδικά

Τα μυρωδικά, όπως η ρίγανη και ο βασιλικός, δίνουν παραπάνω γευστικούς πόντους στο φαγητό. Α, όμως, το παρακάνετε, το αποτέλεσμα θα είναι αντίθετο από αυτό που περιμένατε, γιατί τα αποξηραμένα μυρωδικά σε μεγάλες ποσότητες, έχουν πολύ έντονη γεύση.

*Προσπαθήστε να είστε φειδωλές στην ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε. Καλό θα είναι, ακόμα, να τα ρίχνετε λίγο-λίγο και να δοκιμάζετε τακτικά το φαγητό για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως στο τέλος!

9. Βράζετε το νερό αντί να το σιγοβράζετε

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται στην κουζίνα είναι όταν αφήνουμε το νερό να παραβράσει. Σε περίπτωση που η συνταγή λέει ότι το νερό πρέπει να σιγοβράζει σημαίνει ότι οι «μπουρμπουλήθρες» του πρέπει να εμφανίζονται πιο αραιά και να μην καλύπτουν την επιφάνεια της κατσαρόλας, όπως στον κανονικό βρασμό. 

*Ακολουθείτε κατά γράμμα τη συνταγή γιατί διαφορετικά το φαγητό μπορεί να «πανιάσει» από το υπερβολικά ζεστό νερό.

10. Προτιμάτε το multi αντί για το μαχαίρι

Είναι γεγονός ότι το multi μάς διευκολύνει όταν βιαζόμαστε και πρέπει να κόψουμε πολλά λαχανικά για το επόμενο γεύμα. Έχετε αναρωτηθεί όμως αν προσθέτουν στο φαγητό την ίδια νοστιμιά που θα του προσέδιδαν αν τα κόβατε με το μαχαίρι; Το multi, όσο βολικό και αν είναι, αφαιρεί την υγρασία από τα λαχανικά και άρα ένα μέρος της νοστιμιάς τους.

*Όταν έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας, προτιμήστε να τα κόβετε με το μαχαίρι σε όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα κομμάτια για να μαγειρευτούν καλύτερα. Σταδιακά, θα το συνηθίσετε και θα κάνετε όλο και πιο γρήγορα!

Να θυμάστε ότι η μαγειρική θέλει μεράκι και υπομονή. Αν έχετε και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά και αποφεύγετε να πέσετε σε αυτές τις ... «παγίδες», το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει στο τέλος!

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v