10 ταινίες κινουμένων σχεδίων που κάθε παιδί πρέπει να έχει δει!

10 ταινίες κινουμένων σχεδίων που κάθε παιδί πρέπει να έχει δει!

Είτε είσαι 4 είτε 44, το να χουχουλιάσεις το Σαββατοκύριακο στον καναπέ με ταινία, κουβέρτα, αφέψημα και -φυσικά!- σνακ, είναι περίπου ο Παράδεισος. Επιπλέον, τις ταινίες τις συμπαθούν όλοι: εσείς απολαμβάνετε (μάλλον) τα χαριτωμένα animation και το παιδί σας γελάει, συννεφιάζει, εκπλήσσεται, ρωτάει και ενθουσιάζεται. Με δυο λόγια: το να δείτε όλοι μαζί ταινία είναι μια πολύ καλή επιλογή οικογενειακής διασκέδασης. Αν δε επιλέξετε μια καλή ταινία -και όχι λόγου χάρη το πρώτο πρόγραμμα που πετύχατε στην τηλεόραση- τότε είναι η τέλεια λύση. Ενημερώνει, διδάσκει, ευαισθητοποιεί, διευρύνει το γνωστικό πεδίο, διασκεδάζει -μπίνγκο!

Συγκεντρώσαμε δέκα ταινίες κινουμένων σχεδίων, που αν δεν έχετε δει έχετε πράξει μέγα σφάλμα. Φτιάξτε ποπ κορν, απλώστε κουβερτούλες και βάλτε DVD γιατί, πραγματικά, αξίζει!

Τα μυαλά που κουβαλάς

Ήμασταν αναλυτικότατοι σχετικά με το γιατί πρέπει να δείτε αυτή την ταινία και είχαμε χίλιους λόγους. Η μικρή Ράιλι μετακομίζει, η ζωή της έρχεται τα πάνω-κάτω και έχει χίλιους λόγους να αναστατωθεί. Την αναστάτωση της μικρής ηρωίδας παρακολουθούμε μέσα από όσα συμβαίνουν στο κέντρο ελέγχου του εγκεφάλου της όπου τα συναισθήματά της παρουσιάζονται ως χρωματιστά μικροσκοπικά ανθρωπάκια που έχουν για σπίτι τους το μυαλό μας. Νευρολόγοι, βιολόγοι και ψυχολόγοι υποψιαζόμαστε ότι συνεργάστηκαν με τους παραγωγούς της καλύτερης παιδικής ταινίας της χρονιάς (εξ όσων υπέπεσαν στην αντίληψή μας) και όλοι μαζί διδάσκουν μικρούς και μεγάλους ότι κάθε συναίσθημα μετράει, ότι οι φίλοι είναι πολύτιμοι και ότι (για σας τα λένε εκεί στην Pixar, γονείς!) τα παιδιά δεν μένουν για πάντα παιδιά.

Μπαμπούλας Α.Ε.

Ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων, είναι του μακρινού 2001 και τα βάζει με έναν απ' του μεγαλύτερους φόβους του μέσου πιτσιρικιού: τα τέρατα που κρύβονται στο σκοτεινό του δωμάτιο. Ο πιο... αρκουδούλης μπαμπούλας του κόσμου και ο πιστός, ξεκαρδιστικός του φίλος πρέπει να φοβίσουν μέχρι δακρύων όσο περισσότερα παιδιά γίνεται -αλλά δεν το κάνουν από κακία. Η ταινία με το πιο χαριτωμένο κοριτσάκι στην ιστορία των κινουμένων σχεδίων -τη μικρή Μπου- θα ενθουσιάσει το παιδί με την πρωτοποριακή ιδέα της, την γρήγορη πλοκή και το χιούμορ της.

Ο Κιρικού και η μάγισσα

Η ιστορία του μικρού Κιρικού, Γαλλικής παραγωγής και εμπνευσμένη από ένα αφρικανικό μύθο, δεν αποτελεί μόνο μια εναλλακτική (και «καλλιτεχνίζουσα») πρόταση για εσάς και το παιδί, είναι και μια ενδιαφέρουσα περιπέτεια που θα κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον όλων των μελών της οικογένειας. Ο μικρός Κιρικού, γεννημένος σε ένα χωριό της Αφρικής, μπορεί και μιλάει απ' όταν ήταν ακόμη έμβρυο και αναλαμβάνει να λύσει το ξόρκι με το οποίο μια κακιά μάγισσα έχει «δέσει» το χωριό του. Αναζητήστε το γαλλικό animation, δείτε το με τα παιδιά σας και θα μας θυμηθείτε.

Ψάχνοντας τον Νέμο

Το μικρό ψάρι-κλόουν ονόματι Νέμο χάνει τη μαμά του στο πρώτο δίλεπτο της ταινίας και κάνει τον μέσο κλαψιάρη ενήλικα να πλαντάξει. Αυτό όμως είναι μόνο η αρχή των περιπετειών της μονογονεϊκής ψαρό-οικογένειας. Ο Νέμο θα πέσει θύμα απαγωγής και ο μπαμπάς του θα κάνει ό,τι μπορεί για να τον βρει και να τον φέρει πίσω με τη βοήθεια της πιο αστείας (τουλάχιστον στην ελληνική μεταγλώττιση) συμπρωταγωνίστριας -της Ντόρι. Η παρουσίαση του θαυμαστού κόσμου του ωκεανού και η ανάδειξη των αξιών της επιμονής, της αγάπης, της φιλίας και της οικογένειας είναι λίγοι μόνο από τους λόγους που πρέπει να δείτε άμεσα το «Νέμο» με τα παιδιά!

(Χρήσιμη πληροφορία: Αν είστε περήφανοι γονείς ευαίσθητων παιδιών, ίσως χρειαστεί να δείτε την αρχή της ταινίας «στο γρήγορα»)

Wall-e

Ο κόσμος καταστράφηκε, η Γη είναι ένας τεράστιος σκουπιδότοπος και ένα μικρό, ευαίσθητο ρομποτάκι με τεράστια, γλυκά μάτια επιβιώνει, αλλά είναι μόνο. Κάτι αναπάντεχο θα συμβεί και ο Wall-e θα πάψει να είναι μόνος και θα πρωταγωνιστήσει σε μια περιπέτεια που θα κρίνει την πορεία του ανθρώπινου είδους. Ο ρόλος της τεχνολογίας, η ανθρώπινη υστεροβουλία και απερισκεψία και -τι καλά!- ο ντροπαλός, διστακτικός έρωτας είναι στο προσκήνιο και η ταινία προβλέπεται να σας συγκινήσει και να «ταρακουνήσει» μικρούς και μεγάλους θεατές. 

Η πριγκίπισσα και ο βάτραχος

Κατ' αρχάς η πριγκίπισσα είναι Αφροαμερικάνα, αντισυμβατική και ανεξάρτητη. Δεύτερον η ταινία διαδραματίζεται στην Νέα Ορλεάνη κι αυτό μας προσφέρει τη δυνατότητα να απολαύσουμε υπέροχες jazz μελωδίες. Και, τέλος, αυτή η ρομαντική κωμωδία κινουμένων σχεδίων δεν είναι απλώς μια ιστορία έρωτα και πάθους -είναι η ιστορία μιας δυναμικής πριγκίπισσας που η σχέση της με τον πρίγκιπά της της αλλάζει και την εξελίσσει. Και είναι και ζωγραφισμένη στο χέρι -τι άλλο θέλετε;

Χόρτον

Η ιστορία του πιο καλόκαρδου ελέφαντα όλων των εποχών και της περιπέτειάς του, σίγουρα αξίζει τον χρόνο σας. Ο Χόρτον αναλαμβάνει να σώσει ένα λουλούδι και να το μεταφέρει σε ασφαλές πλαίσιο. Στο λουλούδι, όμως, αυτό είναι «χτισμένη» μια ολόκληρη, μικροσκοπική πολιτεία που, εύθραυστη εξαιτίας του λιλιπούτειου μεγέθους της, έχει ανάγκη από έναν σωτήρα. Ο παχύδερμος σωτήρας και οι κάτοικοι της πόλης αναπτύσσουν μια σχέση γλυκιά και συγκινητική και οι περιπέτειές τους είναι βέβαιο ότι θα σας διασκεδάσουν. Αν δεν το έχετε δει, σπεύστε.

Πώς να εκπαιδεύσετε το δράκο σας

Ένας Βίκινγκ στην εφηβεία επιλέγει να ακολουθήσει την παράδοση της πατρίδας του και να γίνει... δρακοφονιάς. Όπως όλοι οι έφηβοι όμως, έτσι κι ο Χίκαπ δεν κάνει αυτό που του λένε οι μεγάλοι και κόντρα στους συμπατριώτες του, αντί να σκοτώσει τον δράκο που πιάνει, γίνεται φίλος του. Αν έχετε αγόρια, μπορούμε να σας εγγυηθούμε ότι θα ενθουσιαστούν!

Μουλάν

Η Χιονάτη έφαγε το μήλο, λιποθύμησε και περίμενε τον πρίγκιπα να την ξυπνήσει. Η Σταχτοπούτα έβαλε τα καλά της και έκανε την επάναστασή της πηγαίνοντας σε ένα βασιλικό πάρτι. Η Πεντάμορφη αγάπησε ένα δύσμορφο άνδρα και γι' αυτό την ξέρουμε. Και η Μουλάν έσωσε την Κίνα. Ντύθηκε πολεμιστής, προσποιήθηκε ότι είναι άνδρας και πήγε σαν καλό κορίτσι να κατατροπώσει τους «κακούς» Ούννους στο Σινικό Τείχος για να σώσει τον πατέρα της απ' το στρατό. Η κλασική ταινία της Disney πού πρέπει να δείτε -ειδικά αν έχετε κόρη- θα σας αποζημιώσει για τον χρόνο σας με την γρήγορη δράση και έναν απ' τους πιο αστείους χαρακτήρες όλων των εποχών: τον μικρό δρακούλη της Μουλάν.

Οι απίθανοι

Από αυτή τη λίστα για ταινίες που πρέπει να δείτε με την οικογένειά σας δεν θα μπορούσε να λείπει η ταινία για μια οικογένεια Υπέρ-Ηρώων! Ο ήσυχος οικογενειάρχης κύριος Απίθανος θα σταματήσει να είναι ήσυχος οικογενειάρχης και θα επανέλθει στην ηρωική, υπερφυσικά δυνατή εκδοχή του αναλαμβάνοντας μια επικίνδυνη αποστολή. Η ιστορία της οικογένειας Υπέρ-Ηρώων που προσπαθεί να προσαρμοστεί σε μια συμβατική ζωή είναι πολύ αστεία και πολύ τρυφερή, αφού περνάει το μήνυμα ότι μια οικογένεια ενωμένη, μπορεί να καταφέρει τα πάντα.

v