Πώς να βοηθήσετε το παιδί όταν βλέπει εφιάλτες

Πώς να βοηθήσετε το παιδί όταν βλέπει εφιάλτες

Σίγουρα κάποια στιγμή έχει συμβεί σε όλους τους γονείς...Ξυπνούν μέσα στο βράδυ από τις φωνές και τα κλάματα του παιδιού που μόλις είδε ένα κακό όνειρο. Τέρατα, φαντάσματα, δράκοι και κάθε είδους τρομακτικές καταστάσεις μπορεί να ταράξουν τον ύπνο του, με αποτέλεσμα να ξυπνήσει αναστατωμένο και να μην μπορεί να ξανακοιμηθεί. Αν δεν ξέρετε πώς να αντιμετωπίσετε μία τέτοια κατάσταση, δείτε κάποιους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να εξαφανίσετε τον φόβο από τα μάτια του παιδιού σας!

Τι να κάνετε εκείνη την στιγμή

1. Ακούστε το παιδί

Όταν έρθει τρέχοντας στο δωμάτιό σας γιατί έχει δει ένα κακό όνειρο, μην πέσετε κατευθείαν για ύπνο. Ρωτήστε το τι συνέβη, πείτε του να σας περιγράψει ή να σας ζωγραφίσει αυτό που είδε και μετά διαβεβαιώστε το ότι είναι ασφαλές. Δεν θα πρέπει επίσης να κοροϊδέψετε ή να γελάσετε με το όνειρο που σας εξιστορεί, αλλά ούτε και να το δραματοποιήσετε. Η υπερβολή σε οποιαδήποτε περίπτωση δεν θα το βοηθήσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φόβο του. Απλώς, εξηγήστε του ότι αυτό που είδε δεν ήταν η πραγματικότητα και ότι δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται. Μία δυνατή αγκαλιά θα είναι ό,τι πρέπει για αρχή!

2. Παίξτε στο σκοτάδι

Για να βοηθήσετε το παιδί, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε πρακτικά τον φόβο του. Μία καλή λύση είναι να διασκεδάσετε μαζί στο σκοτάδι! Μπορείτε να παίξετε με φακούς, κάνοντας αστείες γκριμάτσες με το φως που δημιουργούν ή να οργανώσετε ένα κυνήγι θησαυρού και να προσπαθήσετε να βρείτε για παράδειγμα τα αντικείμενα που λάμπουν στο σκοτάδι.

Έτσι, το παιδί σταδιακά θα το συνηθίσει, θα το συνδέσει με ωραίες και ευχάριστες σκέψεις και θα καταλήξει να κοιμάται πιο εύκολα, ακόμα και χωρίς φωτάκι νυχτός!

3. Επιμείνετε να κοιμάται στο κρεβάτι του

Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε το παιδί να κοιμάται μόνο στο κρεβάτι του. Είναι προτιμότερο να μείνετε δίπλα του μέχρι να αποκοιμηθεί στο δωμάτιό του από το να του επιτρέψετε να κοιμηθεί στο κρεβάτι σας. Ακόμα και εάν ξυπνήσει το βράδυ και έρθει στην κρεβατοκάμαρά σας τρομαγμένο, προτιμήστε να το μεταφέρετε πίσω στο δωμάτιό του, να τον ηρεμήσετε και να του διαβάσετε ένα παραμύθι μέχρι να το πάρει ο ύπνος.

Κι αυτό γιατί είναι πολύ σημαντικό να μην εξαρτάται από την παρουσία σας και να μάθει να στηρίζεται στον εαυτό του και στις δυνάμεις του, γνωρίζοντας όμως ότι εσείς είστε δίπλα του για ό,τι χρειαστεί.

Απλώς φροντίστε να του παρέχετε κάποια βοηθήματα για να ηρεμήσει και να κοιμηθεί πιο εύκολα. Το αγαπημένο του αρκουδάκι ή κουβέρτα μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμα. Ακόμη, μπορείτε να αφήσετε μισάνοιχτη την πόρτα του δωματίου του, για να μην αισθάνεται ότι θα έχει έξοδο «διαφυγής» αν το θελήσει.

Τι να κάνετε αν οι εφιάλτες επαναλαμβάνονται

4. Φροντίστε να ξεκουράζεται αρκετά

Μία αιτία που μπορεί να ευθύνεται για τους εφιάλτες είναι η σωματική κούραση ή η έλλειψη ύπνου. Για αυτό, προσπαθήστε να τηρείτε όσο το δυνατόν περισσότερο την καθημερινή ρουτίνα ύπνου του παιδιού για να μπει σε ένα πρόγραμμα και να ξεκουράζεται αρκετά. Η κούραση μπορεί να φέρει σύγχυση και η σύγχυση άγχος, που είναι πιθανό να εκδηλωθεί με τους ανεπιθύμητους εφιάλτες.

5. Παρατηρείτε την καθημερινότητά του

Είναι πολύ πιθανό οι εφιάλτες του παιδιού να οφείλονται σε κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει στο νηπιαγωγείο ή το σχολείο ή να είναι μία μορφή αντίδρασης σε σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν στην οικογένεια. Αν για παράδειγμα, δεν μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα στο σχολικό περιβάλλον, προσπαθεί να συνηθίσει στην ιδέα ενός ενδεχόμενου διαζυγίου των γονιών του ή του ερχομού ενός καινούριου μωρού στην οικογένεια, το άγχος μπορεί να εξωτερικευθεί με αυτό τον έμμεσο τρόπο. Όπως και να έχει, μιλήστε του και ρωτήστε το τι το προβληματίζει. Μετά, προσπαθήστε να το συμβουλεύετε και να το ενθαρρύνετε ανάλογα.

Επιπλέον, θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι, πριν πέσει για ύπνο, δεν περνάει την ώρα του βλέποντας βίαιες ή τρομακτικές ταινίες ή διαβάζοντας φοβιστικά κόμικς, που μπορεί να το επηρεάσουν αρνητικά και να καταστρέψουν τα όνειρά του. Προτιμήστε να περάσετε λίγη ώρα μαζί του πριν κοιμηθεί για να κάνει ένα πιο γαλήνιο ύπνο.

6. Πείτε του «μπράβο»

Τα παιδιά μπορεί να απολαμβάνουν την προσοχή που κερδίζουν από τους γονείς όταν φοβούνται, ακόμα και άθελά τους. Εκμεταλλευόμενη την ανάγκη του για «επιβεβαίωση», μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Πείτε του πόσο περήφανη είστε που καταφέρνει να κοιμάται μόνο του και πόσο το θαυμάζετε που είναι τόσο γενναίος! Έτσι, θα καταλάβει ποια συμπεριφορά επιβραβεύεται και θα αισθανθεί μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τις δυνάμεις του.

Εκτός από τους κλασικούς εφιάλτες, υπάρχει το ενδεχόμενο των «νυχτερινών τρόμων». Σε αυτή την περίπτωση, το παιδί ξυπνάει ξαφνικά φωνάζοντας, αναπνέει γρήγορα και φαίνεται εξαιρετικά τρομοκρατημένο. Τα επεισόδια αυτά συνήθως διαρκούν για δέκα με είκοσι λεπτά. Η διαφορά με τους κλασικούς εφιάλτες είναι ότι το άτομο που το βιώνει, μετά δεν έχει καμία ανάμνηση του γεγονότος- το μόνο που του μένει είναι μία αίσθηση πανικού, την οποία δεν μπορεί να εξηγήσει!

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εφιάλτες και οι λεγόμενοι «νυχτερινοί τρόμοι» δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας για τους γονείς. Εξάλλου, όπως έχει αποδειχθεί σε σχετικές έρευνες, το 70% των παιδιών ηλικίας δύο έως εννέα ετών βλέπουν άσχημα όνειρα. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι η συχνότητα του φαινομένου. Αν δείτε ότι επαναλαμβάνεται τακτικά, απευθυνθείτε στον παιδίατρο ο οποίος θα σας συμβουλεύσει σχετικά. Διαφορετικά, ένα φιλί και μία δυνατή αγκαλιά μπορεί να κάνουν το θαύμα τους!

 

v