5 βιβλία βραβευμένων Ελλήνων συγγραφέων που κάθε παιδί πρέπει να διαβάσει

5 βιβλία βραβευμένων Ελλήνων συγγραφέων που κάθε παιδί πρέπει να διαβάσει

Η προσχολική ηλικία καθώς και οι πρώτες τάξεις του δημοτικού, βρίσκουν αγχωμένους αρκετούς γονείς που αναρωτιούνται για τη σχέση που θα αναπτύξει το παιδί τους με το σχολείο και το διάβασμα. Το βιβλίο πέρα από ψυχαγωγία, δίνει στο παιδί τη δυνατότητα να αναπτύξει τη σκέψη του και τη γλώσσα του, να καλλιεργήσει τη φαντασία του και να αποκτήσει ηθικά διδάγματα για την υπόλοιπη ζωή του. Καλό είναι λοιπόν, να εισάγουμε το παιδί μας στον μαγικό κόσμο του βιβλίου με την ανάγνωση όμορφων ιστοριών. Διαλέξαμε λοιπόν για εσάς 5 παιδικά βιβλία βραβευμένων Ελλήνων συγγραφέων που σίγουρα θα το πετύχουν.

Τα τρία μικρά λυκάκια

Ένα βιβλίο που καταρρίπτει το γνωστό στερεότυπο του κακού λύκου, γνωρίζοντάς μας τα τρία μικρά λυκάκια που πασχίζουν να χτίσουν το σπίτι τους. Στην προσπάθειά τους το κακό – έτσι για αλλαγή! – γουρούνι, ο Ρούνι Ρούνι το γκρεμίζει με όποιο εργαλείο μπορεί κάθε φορά. Τι λύση θα βρουν τα τρία μικρά λυκάκια; Ο διαχρονικός Ευγένιος Τριβιζάς, που ανάμεσα στις διακρίσεις του είναι και το Ελληνικό Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας, μας παραδίδει αυτή τη φορά μαθήματα για την αρμονική συνύπαρξή μας και τη συμφιλίωση με τον συνάνθρωπό μας, αρετές απαραίτητες για τα παιδιά που ξεκινούν τη ζωή τους στη μικρή κοινωνία του σχολείου.

Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς

Εκδόσεις: Μίνωας

Πολύτιμα δώρα

Πολλές φορές ονομάζουμε πολύτιμα, πράγματα ακριβά, όπως διαμάντια και μαργαριτάρια που δύσκολα τα βρίσκει κανείς, γι’αυτό και τα θεωρεί τόσο σημαντικά και σπάνια. Όμως πολύτιμα και σπάνια μπορούν να είναι και αυτά που νιώθουμε, που ούτε μπορούμε να τα αγοράσουμε με τα χρήματα του κόσμου όλου, ούτε να τα πουλήσουμε αλλού. Μόνο να τα δώσουμε απλόχερα μπορούμε. Και αυτό τα κάνει σπάνια. Ένας άλλος σύντροφος των παιδικών μας χρόνων, ο Μάνος Κοντολέων – βιβλία του οποίου έχουν βραβευτεί από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου - μιλάει ξανά στην καρδιά μας για όλα αυτά που έχουν πραγματική αξία στη ζωή, με μία σειρά τριών φανταστικών διηγημάτων που παρομοιάζουν ένα μεγάλο συναίσθημα με μία πολύτιμη πέτρα: την αγάπη των γονιών μας με διαμάντια, τη χαρά της δημιουργίας με μαργαριτάρια, και τον έρωτα με σμαράγδια.

Συγγραφέας: Μάνος Κοντολέων

Εκδόσεις: Πατάκη

Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο

Σε αυτήν την πόλη τα πάντα μπορούν να συμβούν: τα δέντρα αφηγούνται παραμύθια καθώς περνάς μπροστά τους, τα αγάλματα αλλάζουν χρώμα όταν τα κοιτάς και το νερό των σιντριβανιών πετάγεται με τη συνοδεία της μουσικής. Η πόλη μπορεί να φιλοξενήσει καθετί το όμορφο και παράξενο. Μόνο ένα πράγμα δεν έχει θέση εκεί, γι’αυτό και οι κάτοικοί της το έδιωξαν για πάντα: ο πόλεμος. Σε αυτό το φιλειρηνικό παραμύθι που κέρδισε μεταξύ άλλων το Κρατικό Βραβείο 2011, ο νέας γενιάς Αντώνης Παπαθεοδούλου, σκιαγραφεί μία πόλη που τουλάχιστον τα παιδιά, θα πρέπει να θεωρούν απόλυτα εφικτή.

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Εκδόσεις: Πατάκη

Ιστορίες που τις είπε η θάλασσα

Το ιστορικό αυτό παραμύθι της Μαρίας Αγγελίδου που απέσπασε το 2013 το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά, μπορεί να είναι μία «μύηση» των παιδιών στην ιστορία μας, και ιδιαίτερα στην ένδοξη περίοδο της αρχαιότητας, προτού έρθουν σε επαφή με την ιστορία για πρώτη φορά στο συχνά «στεγνό» πλαίσιο διδασκαλίας της στο σχολείο. Η θάλασσα αποκτά φωνή και καλεί τα παιδιά να γνωρίσουν τόπους και πολιτισμούς μακρινούς. Είναι η ίδια θάλασσα που μετέφερε στα κύματά της ήρωες, άνδρες τρανούς αλλά και απλούς θνητούς, και πότε ήρεμα και γαλήνια, πότε άγρια και μανιασμένα, έδινε σε όλους τα μαθήματά της.

Συγγραφέας: Μαρία Αγγελίδου

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Τα πολύτιμα σκουπίδια του κύριου Νο

Το βιβλίο του βραβευμένου Χρήστου Μπουλώτη που απέσπασε το 2011 το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, είναι έναςύμνος στην οικολογία και τη δύναμη των πολλών, απευθυνόμενος σε μικρά παιδιά. Όταν ο ζωγράφος κύριος Νο φτάνει στην άλλοτε όμορφη πόλη, αντικρίζει βουνά ολόκληρα από σκουπίδια και τούνελ με ποντίκια. Εκεί, ένα μικρό κορίτσι αναζητά το χαμένο ασημένιο του κουμπί, το δάσος και την άνοιξη. Ο κύριος Νο με τις ζωγραφιές του, τη φαντασία του και την ευρηματικότητά του, φέρνει πίσω την ομορφιά στην πόλη, μαθαίνοντας στους κατοίκους της πως ακόμα και τα σκουπίδια μπορούν να μετατραπούν σε πολύτιμα πράγματα.

Συγγραφέας: Χρήστος Μπουλώτης

Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα

v