Ο 3χρονος γιος μου ακόμα δεν μιλάει. Τι μπορεί να φταίει;

Ο 3χρονος γιος μου ακόμα δεν μιλάει. Τι μπορεί να φταίει;

Ερώτηση:
Καλημέρα! Έχω ένα αγοράκι 3 ετών και 3 μηνών. Πάει στον δεύτερο χρόνο του παιδικού σταθμού, αλλά ακόμα δεν μιλάει. Δεν λέει ούτε απλές λέξεις -μόνο μαμ , νάνι, βόλτα κλπ. Προσπαθεί να σχηματίσει προτάσεις, αλλά τις καταλαβαίνω μόνο εγώ. Με τον πατέρα του έχουμε χωρίσει. Τον βλέπει μία με δύο φορές την εβδομάδα για μισή ώρα την κάθε φορά, αλλά έχουν καλές σχέσεις σε γενικές γραμμές. Εχθές άνοιξα την τσάντα του και είδα ότι είχε πάρει μαζί του παιχνίδια από το σχολείο. Ξέρω ότι δεν καταλαβαίνει τι πάει να πει κλέψιμο, αλλά δεν ξέρω γιατί το έκανε και πώς θα πρέπει να το αντιμετωπίσω. Σας παρακαλώ πείτε μου πώς να χειριστώ την κατάσταση.
Απάντηση:

Αν και κάθε παιδί διαφέρει ως προς την ηλικία που κατακτά το λόγο, υπάρχει ένα ηλικιακό εύρος μέσα στο οποίο περιμένουμε να πει τις πρώτες του λέξεις -περίπου στους 12 μήνες- και μετά να χρησιμοποιήσει δύο λέξεις για να κάνει φράσεις -περίπου στους 24 μήνες. Ορισμένα παιδιά μιλούν αργότερα από το μέσο προβλεπόμενο χρόνο και τότε τίθεται το ερώτημα σχετικά με το πότε θα πρέπει οι γονείς να αναζητήσουν τη γνώμη ενός ειδικού.

Συνήθως, συστήνεται έλεγχος του παιδιού όταν φτάσει στην ηλικία των 3 ετών και έχει περιορισμένο λεξιλόγιο ή δεν χρησιμοποιεί δύο λέξεις μαζί. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα παιδιά που καθυστερούν να μιλήσουν, φυσικά και κάποια στιγμή αναπτύσσουν λόγο. Ωστόσο, η καθυστέρηση δείχνει ότι υπάρχει κάποια παρέκκλιση στο αναπτυξιακό δυναμικό του παιδιού που πρέπει να ελεγθεί: ορισμένα παιδιά που αργούν να μιλήσουν παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες και σε άλλους τομείς της ανάπτυξης τους, όπως για παράδειγμα στην κοινωνική τους συμπεριφορά ή στον τρόπο με τον οποίο παίζουν. Οι γονείς θα πρέπει ν' απευθύνονται σε έναν παιδοψυχίατρο ή σε έναν παιδίατρο-αναπτυξιολόγο ο οποίος θα ελέγξει την ανάπτυξη του παιδιού τόσο στον τομέα της επικοινωνίας, όσο και σε άλλους τομείς όπως είναι το παιχνίδι, η κοινωνική συμπεριφορά ή οι κινητικές δεξιότητες.

* Η 'Ελενα Γιουρούκου είναι Παιδοψυχολόγος στην Ευρωκλινική Παίδων.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v