Είναι ασφαλές να μείνω έγκυος ενώ παίρνω χάπια για την επιληψία;

Είναι ασφαλές να μείνω έγκυος ενώ παίρνω χάπια για την επιληψία;

Ερώτηση:
Στα εικοσιπέντε μου, άρχισα να έχω επιληπτικές κρίσεις στον ύπνο μου. Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις, οι γιατροί βρήκαν ένα σηραγγώδες αιμαγγείωμα αριστερά του εγκεφάλου, το οποίο αφαιρέθηκε με χειρουργείο. Ακολούθησα θεραπεία με depakine αλλά τα αντικατέστησα γρήγορα με keppra 500 για ένα χρόνο, χωρίς πρόβλημα, γιατί τα πρώτα μού προκαλούσαν ιλίγγους και ναυτία. Στη συνέχεια, ο γιατρός μου έκοψε εντελώς τα φάρμακα και για ένα χρόνο όλα ήταν μια χαρά ,ώσπου έκανα μια κρίση και άρχισα πάλι τα keppra. Από τότε έχουν περάσει οκτώ χρόνια και δεν έχω κάνει καθόλου κρίση. Πόσο ασφαλές είναι να μείνω έγκυος;
Απάντηση:

Πολλές γυναίκες, ενώ είχαν επιληπτικές κρίσεις κατά το παρελθόν ή ενώ έπαιρναν αγωγή μένουν έγκυες και γεννούν υγιή μωρά. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση τα χάπια να έχουν κάποιες παρενέργειες. Τα δεδομένα για το συγκεκριμένο φάρμακο που παίρνετε, το Keppra, δείχνουν ότι στα ζώα υπάρχει κίνδυνος για συγγενείς διαμαρτίες. Παρόλα αυτά, στους ανθρώπους δεν έχει εμφανιστεί κάτι αντίστοιχο μέχρι τώρα. Συζητιέται, ακόμα, αν το συγκεκριμένο φάρμακο δημιουργεί ελλείψεις στο φυλλικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έχουν, επίσης, αναφερθεί παιδιά με μικρό βάρος για την ηλικία κύησης. Όλα αυτά, όμως, πρέπει να τα κρίνει ο ειδικός γιατρός. Θα χρειαστεί, επίσης, να συνεννοηθείτε και με τον νευρολόγο σας, ώστε να φέρετε σε πέρας ασφαλώς την εγκυμοσύνη. Καλή επιτυχία!

*O Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση».

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v