15 μικρά πράγματα που θα δώσουν χαρά στο παιδί σας

15 μικρά πράγματα που θα δώσουν χαρά στο παιδί σας

Τα παιδιά έχουν βρει το νόημα της ζωής: ξέρουν ότι η ευτυχία κρύβεται στα μικρά, απλά καθημερινά πράγματα που μας κάνουν να γελάμε. Κι αν αυτό δεν είναι σοφή στάση ζωής, τότε τι είναι; Ένας κυριακάτικος μαξιλαροπόλεμος, ένα παγωτό τον χειμώνα κι ένα απρόσμενο «ναι» απ' την μαμά, είναι ακριβώς ό,τι χρειάζονται για να νιώσουν την απόλυτη ευτυχία. Είναι... βολικά εύκολο για τους γονείς να φτιάξουν όμορφες, πολύχρωμες, ευτυχισμένες αναμνήσεις για τα παιδιά τους. Αρκεί να έχουν διάθεση να γίνουν κάπως... σαχλοί.

1. Κάντε την έκπληξη! Φορέστε έξω από το σπίτι εκείνο το αστείο κολιέ που σας έφτιαξε η κόρη σας από μακαρόνια, πλαστελίνη και ποιος-ξέρει-τι-άλλο. Τουλάχιστον μέχρι η πόρτα του παιδικού σταθμού να κλείσει…

2. Κλείστε τα κινητά σας! Μια φορά στο τόσο, κάντε στα παιδιά σας την χάρη και κλείστε το κινητό σας! Όχι, δεν θα χαρούν γι’ αυτή καθ’ αυτήν την πράξη σας, αλλά ο χρόνος που αφοσιωμένα θα τους χαρίσετε θα κάνει σίγουρα το απόγευμά σας πιο όμορφο!

3. Παίξτε -ή, μάλλον- ξεκινήστε εσείς, μαξιλαροπόλεμο ένα πρωινό Σαββατοκύριακου. Δώστε την πρώτη «μαξιλαριά» και σίγουρα το παιδί θα ανταποκριθεί με πολλή χαρά.

4. Αφήστε έστω για μία μέρα να φορέσει ό,τι θέλει. Ό,τι, ό,τι θέλει. Γυαλιά ηλίου στη βροχή, πουα φούστα με ριγέ καλσόν, την Άρτα, τα Γιάννενα και ό,τι άλλο επιθυμεί. Αλλωστε, δεν έχει να πάει σε συνέντευξη για δουλειά. Όταν είσαι μικρός, λίγη έλλειψη σοβαρότητας δεν βλάπτει.

5. Πείτε «ναι» σε απαγορευμένους καρπούς, όταν υπάρχει κάποια ειδική περίσταση. Αν, ας πούμε, είναι Χριστούγεννα, μπορείτε να του δώσετε το ελεύθερο να πιεί το αγαπημένο του αναψυκτικό ή να φάει κάποια λιχουδιά που συνήθως δεν το αφήνετε ούτε να πλησιάσει.

6. Αφήστε μικρά σημειώματα αγάπης στο κολατσιό του, το ψυγείο ή το γραφείο. Τα σημειώματα αρέσουν σε όλους, πόσο μάλλον σε ένα μικρό παιδί για το οποίο όλα είναι αιτία ενθουσιασμού.

7. Αν έχετε κέφι, χρήματα, χώρο και χρόνο, υιοθετήστε ένα ζωάκι! Ίσως δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει ένα παιδί τόσο χαρούμενο, όσο το να το περιμένει ένα κουτάβι σπίτι για να του κάνει έκπληξη μετά το σχολείο. 

8. Διαλέξτε μια μέρα που ο καιρός είναι καλός και πηγαίνετε για πικ-νικ στο κοντινότερό σας πάρκο! Το παιδί θα λατρέψει την ιδέα!

9. Κοιμηθείτε όλοι μαζί στρωματσάδα στο πάτωμα ή στήστε του μια σκηνή στο δωμάτιό του και αφήστε το κοιμηθεί εκεί το βράδυ!

10. Ακούστε με όλη σας την προσοχή αυτό που έχει να σας πει, ενθουσιαστείτε με το αστείο που σας λέει, δώστε του όλη σας την σημασία. Καμιά φορά η καθημερινότητα μας κάνει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά θέλουν, εκτός από την φροντίδα μας, και την προσοχή μας. 

11. Αγνοήστε για μια φορά τη γειτονιά, βάλτε μουσική όσο δυνατά θέλει (θα θέλει πολύ) και χορέψτε σαν να μην υπάρχει αύριο! Η πρόταση βελτιώνεται, αν το κάνετε όσο το παιδί διαβάζει! 

12. Μια μέρα που δεν θα έχει σχολείο, φωνάξτε τους φίλους του σπίτι, στρώστε τους να κοιμηθούν όλοι μαζί στο δωμάτιό του και αφήστε τους να ξενυχτήσουν, με σβηστά φώτα και φακούς, στην ησυχία.

13. Γαργαλήστε το μέχρι τέλους και αφήστε το να... αμυνθεί!

14. Οι Αμερικάνοι το κάνουν και έχει πλάκα, γιατί όχι εμείς; Φτιάξτε τις δικές σας παραδόσεις: «Σουβλακό-Κυριακή» (όπου θα φτιάχνετε ή θα παραγγέλνετε σουβλάκια) ή «Το σινεμά της Τετάρτης» (όπου ια βλέπετε μαζί όποια ταινία θέλει, κουκουλωμένοι και αγκαλιά στον καναπέ) ή ό,τι άλλο σας ευχαριστεί οικογενειακώς.

15. Πείτε πολλά «μπράβο σου!», πολλά «ευχαριστώ», πολλά «έκανες πολύ καλή δουλειά», άπειρα «σ' αγαπάω» και όσα «συγγνώμη» χρειάζεται.

v