Έχω έρπητα γεννητικών οργάνων. Πρέπει να κάνω θεραπεία πριν μείνω έγκυος;

Έχω έρπητα γεννητικών οργάνων. Πρέπει να κάνω θεραπεία πριν μείνω έγκυος;

Ερώτηση:
Γεια σας! Έχω προσπαθήσει να μείνω έγκυος με εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ρωσία, χωρίς επιτυχία. Πριν δυο χρόνια έκανα εξετάσεις αίματος, στις οποίες διαπιστώθηκε ότι έχω αντισώματα έρπητα γεννητικών οργάνων -δεν γνωρίζω πότε προέκυψε διότι ποτέ δεν αισθάνθηκα κάποια ενόχληση. Στην Ελλάδα μάς είπαν ότι πριν προχωρήσουμε σε εξωσωματική έπρεπε να κάνουμε θεραπεία με αντιϊκά φάρμακα για τρεις μήνες. Οι εξετάσεις που έκανε ο σύζυγος δεν έδειξαν τίποτα ανησυχητικό παρά το ότι έχουμε ερωτική επαφή πάνω από τρία χρόνια. Για την αποφυγή λάθους, έχουμε κάνει τέσσερις φορές επιπλέον εξετάσεις αίματος για εύρεση αντισωμάτων. Σ' εμένα βρίσκουν κάθε φορά ενώ στον σύζυγο ποτέ. Το ερώτημα είναι: είναι απαραίτητη η θεραπεία με αντιϊκα φάρμακα και αν ναι, πρέπει να την ακολουθήσει και ο σύζυγος; Ευχαριστώ!
Απάντηση:

Ο έρπητας των γεννητικών οργάνων είναι ένα πρόβλημα από το οποίο δεν πρόκειται να απαλλαγείτε -το πιθανότερο είναι να μην είναι ενεργός και απλώς να έχει εισχωρήσει κάπου στον οργανισμό σας. Το βασικό ερώτημα είναι εάν βρίσκεται στην περιοχή της μήτρας. Αν κάνετε μια ειδική εξέταση από υλικό της μήτρας με PCR, δηλαδή με μοριακές τεχνικές, θα μπορέσετε να δείτε αν ο ιός είναι μέσα της, γεγονός που θα σας επηρέαζε. Διαφορετικά, δεν συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας. Το θέμα είναι ότι μία τέτοια περίπτωση είναι σπάνια αλλά θα μπορούσε να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητική για την γυναίκα.

*O Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση».

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v