5 χριστουγεννιάτικες μονοήμερες εκδρομές κοντά στην Αθήνα

5 χριστουγεννιάτικες μονοήμερες εκδρομές κοντά στην Αθήνα

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο οικογενειακή γιορτή του χρόνου. Απαιτεί ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, κρύο και φυσικά χιόνι! Επειδή, όμως, στην πρωτεύουσα είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν όλα αυτά, αλλά και μία ολιγοήμερη οικογενειακή εκδρομή μπορεί να κοστίσει μία μικρή περιουσία τις γιορτές, ρίξτε μια ματιά στις κοντινές της περιοχές στις οποίες μπορείτε να οργανώσετε μία mini-μονοήμερη απόδραση για να διασκεδάσετε παρέα με τα παιδιά.

1. Ορεινή Κορινθία

 

Σε απόσταση περίπου ούτε δύο ωρών  από την πρωτεύουσα, η Ορεινή Κορινθία ή αλλιώς Ζήρεια, όπως ονομάζεται από την οροσειρά που την διαπερνά, αποτελεί την ιδανική επιλογή για μία κοντινή αλλά ταυτόχρονα μαγική απόδραση. Τα γραφικά χωριουδάκια της, τα μονοπάτια για αρχάριους ή μη πεζοπόρους και οι δύο πανέμορφες λίμνες της περιοχής- η Δόξα και η Στυμφαλία- δεν θ' αφήσουν κανένα μέλος της οικογένειάς σας ασυγκίνητο.

Ενδεικτικά, ο πανέμορφος Φενεός, που αποτελείται από εννέα γραφικά χωριουδάκια, που περιστοιχίζουν την Λίμνη Δόξα, είναι μία ιδανική επιλογή αν θέλετε να κάνετε την εκδρομή σας πιο παραδοσιακή. Διαφορετικά, η λίμνη Στυμφαλία θα σας δώσει μία εμπειρία πιο κοντά... στη φύση, όπου θα θαυμάσετε έναν από τους πιο σημαντικούς υγροβιότοπους των Βαλκανίων. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Μουσείο Περιβάλλοντος της Στυμφαλίας, το οποίο θα μπορέσετε να μάθετε περισσότερα για την μοναδικότητα της περιοχής και στο τέλος να πιείτε τον καφέ σας στο κυλικείο του, απολαμβάνοντας την καταπράσινη θέα!

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας και του βουνού, επιλέξτε να θαυμάσετε την ομορφιά του τοπίου είτε συμμετέχοντας στα οργανωμένα μονοπάτια της Ζήρειας είτε ακολουθώντας τους δρόμους που περνούν μέσα από το δάσος με το αυτοκίνητο. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οργανωμένη πεζοπορία στην Ζήρεια, επισκεφθείτε την σχετική ιστοσελίδα

Πού θα φάτε: στο χωριό Στυμφαλία στην ταβέρνα του «Τριαντάφυλλου», ό,τι και αν παραγγείλετε θα προέρχεται είτε από την φάρμα είτε από το περιβολάκι του ιδιοκτήτη και της γυναίκας του. Και το καλύτερο; δύο άτομα τρώνε υπερ-αρκετά με είκοσι μόλις ευρώ!

2. Καταφύγιο Μπάφι, Πάρνηθα

Η Πάρνηθα αποτελεί μία από τις καλύτερες λύσεις για απόδραση σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Αθήνας. Η πρόσβαση με το αυτοκίνητο γίνεται είτε από τον δρόμο που οδηγεί στο γνωστό καζίνο της περιοχής είτε από την Αττική οδό. Ωστόσο, στο δρόμο προς το βουνό θα πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί γιατί πολλά ζώα κυκλοφορούν ανενόχλητα στον δρόμο.

Το καταφύγιο Μπάφι διοργανώνει μονοήμερες πεζοπορίες στην Πάρνηθα που πλέον έχει ονομαστεί ως «Εθνικός Δρυμός». Εκεί, θα θαυμάσετε οικογενειακώς την ομορφιά του βουνού με τα «χειμωνιάτικά» του και, εάν είστε τυχεροί, θα πετύχετε ακόμα και χιόνι. Το κόστος για την συμμετοχή στις πεζοπορίες είναι στα 15 ευρώ το άτομο, με επιπλέον έκπτωση 30% για παιδιά και ανέργους.

Αν μία μέρα δεν σας αρκεί, το καταφύγιο εκδείκνυται και για διανυκτέρευση, καθώς οι τιμές του είναι εξαιρετικά οικονομικές, με το άτομο να κοστίζει 10 ευρώ ανά βράδυ, και παρέχονται οι βασικές ανέσεις για να περάσετε το βράδυ σας εκεί με τα παιδιά αλλά και ν' απολαύσετε τη ζεστή σοκολάτα το επόμενο πρωινό, θαυμάζοντας το απίστευτο τοπίο. 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ. http://mpafi.gr/

Πού θα φάτε: Το καταφύγιο διαθέτει οργανωμένη κουζίνα με παραδοσιακό φαγητό. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε πικ-νικ στον χώρο δίπλα στο καταφύγιο, εφόσον ο καιρός το επιτρέπει. 

3. Παρνασσός

Ο Παρνασσός έχει συνδεθεί με τα Χριστούγεννα. Το χιόνι και τα γραφικά χωριουδάκια του συντελούν στο στήσιμο μίας ξεχωριστής ατμόσφαιρας. Περιπλανηθείτε με τα παιδιά στα χωριά της περιοχής, περπατήστε στα γραφικά σοκάκια της Αράχωβας, του πιο δημοφιλούς χειμερινού τουριστικού προορισμού της Ελλάδας ή περιηγηθείτε στο παραδοσιακό Χρισσό. Αν προτιμάτε κάτι πιο εναλλακτικό, πηγαίνετε στην πίσω πλευρά της Αράχωβας, την Αγόριανη. Η πυκνή βλάστηση με τα έλατα, τις φτελιές και τα πλατάνια θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε τα Χριστούγεννα για... «τα καλά»! Εφόσον ο καιρός το επιτρέπει, θα μπορέσετε ν' ακολουθήσετε οικογενειακώς το πέτρινο μονοπάτι του χωριού δίπλα στο ποτάμι που οδηγεί στον ξακουστό καταρράκτη του χωριού.

Πού θα φάτε: Στο κέντρο της Αράχοβας, δοκιμάστε τα παϊδάκια και τον κρασάτο κόκορα στην ταβέρνα του Καπλάνη που βρίσκεται στην πλατεία των Τροπαίων. Στην Αγόριανη, μπορείτε ν' απολαύσετε παραδοσιακή κουζίνα στο Ρόδι και Κάστανο, που φημίζεται για τον κρασάτο κόκορα και τις παραδοσιακές του πίτες. Οι τιμές και στις δύο ταβέρνες κυμαίνονται περίπου στα 15 ευρώ το άτομο. 

4. Βόρεια Εύβοια

Η Βόρεια Εύβοια είναι φτιαγμένη για τους λάτρεις της φύσης. Θα διασχίσετε γραφικά γεφυράκια, παραδοσιακά σπιτάκια και αναρίθμητα μικρά μοναστήρια και ξωκκλήσια.

Επισκεφθείτε την κωμόπολη της Λίμνης που είναι χτισμένη πάνω από τον Ευβοικό κόλπο και θαυμάστε την γραφικότητά της με τα άσπρα, κεραμοσκεπή σπίτια της. Αφού τελειώσετε την βόλτα σας στην Λίμνη, περιηγηθείτε στα σοκάκια της και απολαύστε την νεοκλασική αρχιτεκτονική της περιοχής και τα ζωηρά χρώματα των σπιτιών. 

Για τους περιπετειδώδεις, μία στάση στο Δάσος του Δρυμώνα είναι απαραίτητη, αν θέλουν να περπατήσουν στα μονοπάτια του και να θαυμάσουν το μεγαλείο της φύσης της περιοχής. Για τις διαδρομές της περιοχής, δείτε εδώ.

Εφόσον ο καιρός το επιτρέπει και αν έχετε χρόνο, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το απολιθωμένο Δάσος της Κερασιάς, ένα από τα λίγα απολιθωμένα δάση στην Ευρώπη. Διαφορετικά, μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο του Δάσους στο ομώνυμο χωριό, που διαθέτει τα σημαντικότερα εκθέματά του και είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιάσει τα πιτσιρίκια.

Η απόσταση από την πρωτεύουσα μέχρι την Λίμνη διαρκεί το πολύ τρεις ώρες. Αν σας ακούγεται πολύ, να είστε σίγουροι ότι θα σας ανταμείψει!

Πού θα φάτε: στο Φύκι θα απολαύσετε ψαρομεζέδες δίπλα στην Λίμνη ενώ στους 7 Ανέμους θα δοκιμάσετε την ελληνική κουζίνα... διαφορετικά, μέσα από ξεχωριστές μαγειρικές δημιουργίες! 

5. Κιθαιρώνας

Ο Κιθαιρώνας βρίσκεται μόλις 54 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, δηλαδή μόλις μία ώρα με το αυτοκίνητο! Το βουνό καλύπτεται κατά ένα μεγάλο μέρος του από έλατα και πεύκα και ενδείκνυται για μία χειμωνιάτικη μονοήμερη πεζοπορία. Για το πρόγραμμα του Ορειβατικού Συλλόγου Ελευσίνας, δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ. 

Εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, μπορείτε ν' ακολουθήσετε μία ιδιαίτερη δίωρη πεζοπορική εκδρομή που αρχίζει από τα Βίλια και μέσω ενός μονοπατιού να βρεθείτε στο καταφύγιο «Β. Τσάκος». Εναλλακτικά, η περιοχή είναι προσβάσιμη και με το αυτοκίνητο, με το οποίο μπορείτε να φτάσετε ακόμα και μέχρι την κορυφή του βουνού. Τότε, η χειμωνιάτικη θέα του Κορινθιακού κόλπου να είστε σίγουροι ότι θα σας αποζημιώσει!

Πού θα φάτε: Στα Βίλια που βρίσκονται στις πλαγιές του Κιθαιρώνα  θα απολαύσετε το φαγητό σας ανάμεσα στα πεύκα και τα πλατάνια. Ενδεικτικά, οι ταβέρνες «Μουριές», γνωστή για τα παϊδάκια και τς πίτες της, και ο «Έλατος» είναι δύο από τις πιο παραδοσιακές επιλογές σας. Το μενού σας θα πρέπει σχεδόν υποχρεωτικά να περιλαμβάνει κρέας για το οποίο φημίζεται η περιοχή! Και επειδή μετά το αλμυρό επιβάλλεται και το γλυκό, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το γνωστό γαλακτομπούρεκο του Ρούσση που τραβιέται παρέα με τον καφέ. Υπάρχει πιο ευχάριστος τρόπος να κλείσετε την μέρα σας;

v