Ξέρεις ότι έχεις μπει στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης όταν...

Ξέρεις ότι έχεις μπει στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης όταν...

Τρίτο τρίμηνο. Η περίοδος που η κοιλιά σου βρίσκεται μερικά δευτερόλεπτα πριν την έκρηξη (όπως και η κύστη σου). Η περίοδος που ξέρεις ότι η γέννα κοντοζυγώνει, που έχεις πάρει όσα κιλά θα ζυγίζει το μωρό σου επί 100 και πού –λίγο, πολύ- είσαι μια δίποδη, δυσκίνητη, γλυκατζού αγελαδίτσα.

Ποια είναι λοιπόν τα χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν ότι μια γυναίκα έχει μπει... για τα καλά στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης;

1. Όταν είσαι έξω για καφέ, ψώνια, υποχρεώσεις ή φαγητό, το πρώτο σου μέλημα είναι να βρεις το μπάνιο. Το δεύτερο είναι να υπολογίσεις πόση ώρα θα σου πάρει να φτάσεις εκεί, αφού κινείσαι σαν σαλιγκάρι.

2. Οι άνθρωποι πριν σε κοιτάξουν στα μάτια, κοιτάζουν επίμονα την κοιλιά σου και οι κλεφτές ματιές στην μικρή σου υδρόγειο συνεχίζονται όσο κρατάει η όποια συνάντηση.

3. Θα ακούσεις σχόλια που θα σου φανούν από ανόητα έως ενοχλητικά, όπως:

-Περιμένεις δίδυμα; Όχι; Τόσο μεγάλη κοιλιά έχουν όλες οι έγκυοι;
-Πότε γεννάς; Α, απίστευτο! Η πρώτη μου ξαδέρφη έχει γενέθλια την ίδια μέρα!
-Κοριτσάκι, ε; Κρίμα…

4. Η γκαρνταρόμπα σου είναι πιο φτωχή από της Σταχτοπούτας. Από τα παλιά σου ρούχα στην καλύτερη περίπτωση να σου μπαίνει κάποιο κολάν ή καμιά φαρδιά φόρμα και καινούρια λυπάσαι να πάρεις αφού σε δυο μήνες θα γεννήσεις. Έτσι τα δυο φουστανάκια (ένα καλό, ένα καθημερινό) και τα δυο, τρία μπλουζάκια ή πουκάμισα κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους. Άλλωστε, σπάνια βγάζεις τις πιτζάμες σου.

5. Το στήθος σου είναι και επισήμως στήθος πορνοστάρ. Τα σουτιέν σου είναι μικρά αερόστατα στα οποία προσπαθείς να βολέψεις την εντυπωσιακά περισσότερη σάρκα χωρίς επιτυχία.

6. Ο ύπνος: Στην αρχή κοιμόσουν ως βόδι και το ευχαριστιόσουν. Τώρα όμως, όχι. Στο πλάι, κλωτσάει το μωρό. Μπρούμυτα δεν το συζητάμε καν. Ανάσκελα σου ‘ρχεται αναγούλα. Θες ένα μικρό πύργο από μαξιλάρια για να βολευτείς και τελικά, καταλήγεις να κοιμάσαι καθιστή στον καναπέ (με το τηλεκοντρόλ στην κοιλιά-τραπεζάκι σου).

7. Πεινάς και θες λυσσασμένα να φας ό,τι υπάρχει στο ψυγείο, στα ντουλάπια, στα ράφια των super markets και στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων. Όμως, όταν η εγκυμοσύνη είναι πια προχωρημένη, το φούσκωμα δεν θα σ’ αφήσει να κατασπαράξεις την επιθυμητή ποσότητα φαγητού. 

8. Κουράζεσαι και λαχανιάζεις κάνοντας αποστάσεις εξευτελιστικά μικρές! Γενικώς η άσκηση στη ζωή σου έχει περιοριστεί στη διαδρομή καναπές-ψυγείο-ψώνια-κρεβάτι-γυναικολόγος. 

9. Οι επισκέψεις στην τουαλέτα δεν είναι το φόρτε σου. Είναι σπάνιες και οδυνηρές και σε ταλαιπωρούν. Κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξαπολύει συχνότερα απ' το συνηθισμένο -και οπωσδήποτε συχνότερα απ' το επιθυμητό- δηλητηριώδη αέρια.

10. Αντίστοιχα, η κύστη σου μοιάζει να σου κάνει πλάκα και να μην αδειάζει ποτέ.

11. Οτιδήποτε βρίσκεται κάτω από την κοιλιά-στέγαστρο είναι αόρατο. Επίσης, είναι και ιδιαίτερα δυσπρόσιτο. Έτσι, δραστηριότητες όπως η αποτρίχωση είναι μια υπόθεση δύσκολη. 

12. Πού και πού, το μωρό αποφασίζει να στήσει ένα μικρό πάρτι στην κοιλιά σου κι εσύ νιώθεις ότι γίνεται σεισμός. Είναι οι ίδιες στιγμές που μικροί αγκώνες και γονατάκια προεξέχουν σαν εξωγήινοι οργανισμοί απ' την τεράστια κοιλιά σου κάνοντας τον -άσχετο με παιδιά- κόσμο να φρικάρει.

13. Η κοιλιά σου δεν είναι πια χαριτωμένη. Η κοιλιά σου είναι τεράστια. Η κοιλιά σου είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πράγμα στο σπίτι σου, μετά το υπέρδιπλο κρεβάτι. Η κοιλιά σου μπαίνει εμπόδιο:

-ανάμεσα σε ‘σένα και στον άντρα σου.
-ανάμεσα σε ‘σένα και το γραφείο/ νεροχύτη/ νιπτήρα.
-ανάμεσα σε ‘σένα και τις κάλτσες και τα παπούτσια σου.
-ανάμεσα σε ‘σένα και την αυτοπεποίθηση.

14. Σε κάποιες περιπτώσεις ο οργανισμός είναι… υπό κατάρρευση. Κράμπες σε ταλαιπωρούν το βράδυ, ένα διαρκές συνάχι κρατάει την μύτη σου βουλωμένη, τα μάτια σου δεν λειτουργούν όπως πριν, το δέρμα σου ξηραίνεται και –για κάποιες γυναίκες- οι ναυτίες δεν σταματούν ποτέ.

15. Στο σεξ μοιάζει ο καλός σου να είναι εκατό φορές πιο φοβισμένος από 'σένα και στα μάτια του βλέπεις, αντί για την σπίθα του πάθους, την αγωνία ότι θα... εμβολίσει το μωρό. 

16. Νιώθεις ότι θα σπάσουν τα νερά ανά πάσα στιγμή. Μήπως αυτό ήταν σύσπαση; Όχι, λάθος συναγερμός. Μήπως τώρα; Να πάρω τον γυναικολόγο; Θα τον πάρω.

17. Χερια και πόδια είναι σαν χοντρά, γερμανικά λουκάνικα. Ταυτοχρόνως, έχεις φτάσεις σε επίπεδα επιδεξιότητας νίντζα αφού χρησιμοποιείς τα πόδια σου ως χέρια, για να σηκώσεις τα διάφορα αντικείμενα από το πάτωμα.

18. Ξέρεις ότι είσαι στο τρίτο τρίμηνο, όταν ανυπομονείς καθημερινά να έρθει η ώρα του τοκετού, για να τελειώσει το φούσκωμα, το πρήξιμο, η υπνηλία, η αναγούλα, η λιγούρα, ο πόνος στη μέση κ.ο.κ.. 

19. Όσο η ώρα του τοκετού πλησιάζει, η αγωνία μεγαλώνει κι αυτό δεν περνάει απαρατήρητο από το υποσυνείδητό σου. Τα βράδια μπορεί να σε ταλαιπωρούν ζωντανοί, τρομακτικοί εφιάλτες με ό,τι μπορεί να πάει στραβά -το παιδί γεννιέται με τέσσερα πλοκάμια, εσύ παθαίνεις κάποια σπάνια ασθένια και πεθαίνεις στη γέννα, νιώθεις ποτάμια αίματος ανάμεσα στα πόδια σου κ.ο.κ.

20. Και, τέλος, δεν μπορούμε να παραλείψουμε το βασικότερο όλων: ξέρεις ότι βρίσκεσαι στο τρίτο τρίμηνο, όταν το πλάσμα που μεγαλώνει μέσα στην κοιλιά σου έχει πια σχήμα κανονικού μωρού. Όταν έχεις ολοκληρώσει σχεδόν τις ετοιμασίες στο καινούριο δωμάτιο κι όταν έχεις ήδη σκεφτεί όνομα. Όταν φαντάζεσαι καθημερινά τη στιγμή που θα γνωριστείτε και σκας ένα μικρό χαμόγελο στα ξηρά από την εγκυμοσύνη χείλη σου...

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v