Θηλάζω ενώ είμαι έγκυος. Μπορεί η διαδικασία του θηλασμού να ενοχλεί το έμβρυο;

Θηλάζω ενώ είμαι έγκυος. Μπορεί η διαδικασία του θηλασμού να ενοχλεί το έμβρυο;

Ερώτηση:
Καλησπέρα σας! Είμαι έγκυος στο τρίτο μου παιδί και θα ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις. Απέκτησα το πρώτο μου μωράκι τον 9/2009 (39+2) και το δεύτερο τον 7/2014 (40+3). Και τα δύο τελικά οδηγήθηκαν σε καισαρική- στο πρώτο γιατί δεν μπορούσε να περιμένει ο γιατρός και ισχυρίστηκε ψευδώς ότι υπήρχε πρόβλημα με το λώρο (ήταν φαινόμενο της εποχής), και στο δεύτερο προσπαθήσαμε για vbac αλλά μετά από 48 ώρες το αφήσαμε στην επιστήμη. Ήταν δύο υπέροχες εγκυμοσύνες και δύο υπέροχες καισαρικές. Πόσο επικίνδυνο είναι να περιμένω μέχρι τις σαράντα εβδομάδες (αντί των τριάντα οκτώ) για να κάνω προγραμματισμένη καισαρική; Είμαι πρόθυμη να κάτσω τον τελευταίο μήνα στο κρεβάτι. Θηλάζω και δεν έχω σκοπό να σταματήσω. Πόσο κουράζει τη μήτρα ή ενοχλεί το έμβρυο η διαδικασία του θηλασμού; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συνεργασία και για την άμεση απάντησή σας!
Απάντηση:

Μου γράφετε πολλά. Αυτό που θα συμβούλευα είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας. Σίγουρα ο θηλασμός και η εγκυμοσύνη παράλληλα είναι δύο έργα δύσκολα και ενεργοβόρα που κουράζουν εσάς και, έμμεσα, το μωρό. Δεν συμβουλεύουμε να κάνετε δύο λειτουργίες ταυτόχρονα, γιατί ο οργανισμός είναι φτιαγμένος να επικεντρώνεται σε μια «δουλειά» καθε φορά- παρόλα αυτά δεν κάνετε κάποιο μείζον κακό. Ακολουθήστε καλύτερα τις συμβουλές του γιατρού για να είστε ασφαλείς, τόσο εσείς όσο και το μωρό σας.

*O Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση».

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

 

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v