Γιατί η τρίτη εγκυμοσύνη είναι η καλύτερη!

Γιατί η τρίτη εγκυμοσύνη είναι η καλύτερη!

Στην πρώτη εγκυμοσύνη ο πανικός σ' ακολουθεί παντού! Τι πρέπει να τρως, πώς να κάθεσαι, να προσέχεις πώς δεν θα βλάψεις το μωρό και η λίστα δεν τελειώνει ποτέ... Στη δεύτερη εγκυμοσύνη, έχοντας την εμπειρία της πρώτης φοράς, τα πάντα είναι πιο εύκολα: από τα πιο απλά μέχρι τα πιο μεγάλα. Όταν γίνεσαι για τρίτη φορά μανούλα, αυτοί οι εννιά μήνες πλέον σου φαίνονται «παιχνιδάκι». Τόσο ώστε κάποιες φορές να ξεχνάς ότι είσαι έγκυος. Έτσι, ενώ το λογικό θα ήταν το άγχος ν' αυξάνεται στην σκέψη ότι θ' αυξηθούν σημαντικά τα μέλη της οικογένειας- τόσο ώστε πλέον να ξεπερνούν αριθμητικά τους γονείς- πλέον είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Αυτός και άλλοι ιδιαίτεροι λόγοι είναι που κάνουν την τρίτη εγκυμοσύνη διαφορετική και σίγουρα πολύ πιο εύκολη!

1. Και δεν χτυπάει το τηλέφωνο... (και σ' αρέσει!)

Στην πρώτη εγκυμοσύνη το τηλέφωνο δεν σταμάτησε να χτυπάει ούτε λεπτό για τα «συγχαρητήρια», οι ξαφνικές επισκέψεις των συγγενών ήταν στο καθημερινό σου πρόγραμμα- και η μαμά σου φυσικά δεν σ' άφηνε σε ησυχία! Στο δεύτερο παιδί, αν και σε μικρότερο βαθμό, επαναλαμβανόταν η ίδια κατάσταση. Τώρα, με το ζόρι σε θυμούνται πέντε άτομα, και σε παίρνουν τηλέφωνο για να ρωτήσουν αν χρειάζεσαι κάτι! Την πρώτη φορά, μάλιστα, που τους ανακοινώνεις ότι περιμένεις το τρίτο σου μωράκι, να είσαι σίγουρη ότι μια από τις πρώτες σκέψεις τους είναι: «Πάλι είναι έγκυος; Πάλι πρέπει να της πάρω δώρο όταν γεννήσει; Άσε, θα κάνω τον Κινέζο!».

2. Το πρώτο τρίμηνο δεν σε ταλαιπωρεί

Οι ναυτίες, η εξάντληση και ο πονοκέφαλος είναι δεδομένα στο πρώτο τρίμηνο, που για πολλές γυναίκες, είναι και το χειρότερο. Ωστόσο, τα συμπτώματα υποχωρούν σε κάθε εγκυμοσύνη. Ίσως γιατί το σώμα έχει πια συνηθίσει, ίσως γιατί δεν έχεις τον χρόνο να σκεφτείς ότι είσαι κουρασμένη ή ότι έχεις μια συνεχή δυσφορία. Η κούραση που σου προκαλούν τα δυο σου αγγελούδια είναι αρκετή για να επισκιάσει τα πάντα!

3. Δεν μπορείς να κρύψεις την κοιλίτσα...

Μετά από δυο μωρά, που φιλοξένησες για εννιά μήνες μέσα σου, και ένα τρίτο στα «σκαριά», οι κοιλιακοί μύες έχουν χαλαρώσει τόσο πολύ που η πεταχτή κοιλίτσα σου προεξέχει ήδη από τον τρίτο μήνα. Και είσαι περήφανη γι' αυτό!

4. Έχεις μάθει πώς ν' αντιμετωπίζεις κάθε δυσκολία

Πώς να κάτσεις άνετα στον καναπέ, πώς να ανακουφίσεις τα πρησμένα σου πόδια, πότε ν' ανησυχήσεις για τα ξαφνικά «πονάκια» και πώς να τα κάνεις να περάσουν. Στην πρώτη εγκυμοσύνη κάτι τέτοιο φαινόταν αδιανόητο- ήταν δεδομένο ότι θα μίλαγες με τον γιατρό καθημερινά τουλάχιστον πέντε φορές στο τηλέφωνο. Τώρα... Γιατρός; Ποιος γιατρός; Πλέον είσαι έτοιμη να ξεγεννήσεις μόνη το μωρό σου!

5. Χάνεις την αίσθηση του χρόνου- κυριολεκτικά!

Μόλις έμαθες ότι είσαι έγκυος στο τρίτο σου παιδί και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι, από τότε, έχουν ήδη περάσει τέσσερις μήνες. Η εξήγηση είναι απλή: με την φροντίδα των άλλων δύο παιδιών, τα οποία τρέχουν όλη μέρα πάνω κάτω μέσα στο σπίτι, δεν έχεις καν τον χρόνο να υπολογίσεις πόσοι μήνες ακόμα σου έμειναν μέχρι να φέρεις στον κόσμο το τρίτο σου μωράκι.

6. Δεν σε σοκάρουν οι αλλαγές στο σώμα σου

Με δύο εγκυμοσύνες στην πλάτη σου, ξέρεις ακριβώς τι θα συμβεί στο σώμα σου. Οι ραγάδες στην κοιλιά, τα πρησμένα πόδια και τα παραπανίσια κιλά, που δύσκολα θα φύγουν ακόμα και μετά την γέννα, πλέον δεν σε απασχολούν. Γιατί πολύ απλά, ξέρεις ότι θα φέρεις στον κόσμο μια ακόμα ζωή. Τίποτα απ' αυτά δεν μπορεί να συγκριθεί με το θαύμα που κάνει το σώμα σου. Μάλιστα, το περίεργο είναι ότι νιώθεις τόση αυτοπεποίθηση που εκπλήσσεσαι ακόμα και η ίδια! Εξάλλου, και ο άντρας σου ποτέ δεν παραπονέθηκε για την εμφάνισή σου- αντίθετα, μετά από εγκυμοσύνη, στα μάτια του φαντάζεις όλο και πιο όμορφη...

7. Ξέρεις τι χρειάζεται το μωρό

Ή, ακόμα καλύτερα, τα έχεις όλα έτοιμα από τις δύο προηγούμενες εγκυμοσύνες. Έτσι, δεν περνάς όλη σου τη μέρα ψάχνοντας απεγνωσμένα να βρεις ποια είναι τα καλύτερα προϊόντα για την βρεφική περιποίηση, δεν τρέχεις μέσα στο άγχος να του πάρεις τα πιο όμορφα ρούχα ή την πιο χαρούμενη τσάντα για το μαιευτήριο. Λες και εκείνο θα καταλάβει τη διαφορά! Γιατί πλέον ξέρεις τι χρειάζεται ένα μωρό: απέραντη φροντίδα και αστείρευτη αγάπη!

8. Δεν αγχώνεσαι για να γίνεις η «τέλεια μητέρα»

Όταν γίνεσαι για πρώτη φορά μαμά, προσπαθείς να κάνεις τα πάντα τέλεια. Πλέον είσαι ήδη μητέρα και ξέρεις ότι αυτός ο όρος δεν υπάρχει στην πραγματικότητα! αυτό δε σημαίνει ότι απογοήτευσες τα δυο προηγούμενα παιδιά ούτε θ' απογοητεύσεις και το αδελφάκι τους. Προσπαθείς για το καλύτερο που μπορείς και τους δίνεις την απέραντη αγάπη σου.

Όσο εύκολη και αναμενόμενη είναι πλέον η εννιάμηνη «ταλαιπωρία» που περνάτε, ένα πράγμα είναι σίγουρο: εκείνο το μοναδικό συναίσθημα που θα νιώσετε όταν κρατήσετε για πρώτη φορά στην αγκαλιά σας το τρίτο σας μωράκι! Ακόμα και αν έχετε την ίδια εμπειρία από τα δύο πρώτα παιδιά, κάθε φορά είναι σαν να τη ζείτε για πρώτη φορά. Και, φυσικά, πάλι θα κλάψετε από συγκίνηση... 

 

v