Τι να κάνετε στο σπίτι με το παιδί τις μέρες που έχει κρύο

Τι να κάνετε στο σπίτι με το παιδί τις μέρες που έχει κρύο

Όταν έξω έχει 3 βαθμούς και συννεφιά, δεν ξεκινάς να φορτωθείς καρότσι, τσάντες και τσαντάκια και τα δυο παιδιά σου για να πας στις κούνιες. Αν δε αρχίσει να βρέχει, δεν πας ούτε μέχρι το περίπτερο. Ο καιρός είναι αυτές τις μέρες χειμερινός κι αυτό αναγκάζει πολλές μαμάδες να μείνουν στο σπίτι με τα παιδιά και να αναρωτηθούν «Τι θα κάνουμε όλη μέρα μέσα;», αφού μοιραία τα παιδιά κάποια στιγμή βαριούντια τα παιχνίδια τους. Είμαστε εδώ για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες σας και να λύσουμε κάθε (σχεδόν) πρόβλημά σας! Ακολουθεί μια λίστα με δραστηριότητες για κάθε γούστο και για κάθε παιδί που θα ενθουσιάσει τα μικρά σας και θα τα απασχολήσει ευχάριστα και δημιουργικά εντός των τειχών του σπιτιού.

Ποιος θα φτάσει πρώτος στην άλλη άκρη;

Με κορδέλες, κολλητική ταινία ή σκοινιά φτιάξτε στο διάδρομο του σπιτιού σας ή σε κάποιο στενό σημείο, μια παγίδα που να μοιάζει με σκηνικό από ταινία του Τζέιμς Μποντ, όπου λέιζερ φράζουν το δρόμο του! Βάλτε τα παιδιά να σταθούν στη μια πλευρά και στην άλλη βάλτε ένα έπαθλο -από φαγητό ή γλυκό, μέχρι αυτοκόλλητα ή απαλλαγή από κάποια δουλειά (ο νικητής δεν χρειάζεται να μαζέψει το δωμάτιό του σήμερα) ή ένα προνόμιο (ο νικητής θα φάει γλυκό μετά το φαγητό). 

Κατεβάστε τις στολές απ' το πατάρι

Όλοι το ξέρουμε αυτό: τα παιδιά τρελαίνονται για απόκριες και στολές! Κάντε τους τη μέρα όμορφη, λοιπόν, κατεβάζοντας από το πατάρι τις στολές τους αφήνοντάς τα να ντυθούν και να παίξουν!

Διαγωνισμός τραγουδιού μόνο για σας

Κάντε διαγωνισμό τραγουδιού με τα μικρά σας! Βάλτε εν αλλάξ ο καθένας από ένα τραγούδι και τραγουδήστε το όλοι μαζί. Προσπαθήστε να μην ξεχάσετε τους στίχους και... καλή σας διασκέδαση.

Και χορός σαν να μην υπάρχει αύριο

Ένα σοφό ρητό λέει «χόρεψε σαν να μη σε βλέπει κανείς». Παραφράζοντάς το θα λέγαμε «χόρεψε σα να σε βλέπει μόνο το παιδί σου»! Βάλτε τις αγαπημένες σας μουσικές και δώστε του να καταλάβει ξορκίζοντας την κακοκαιρία!

Φτιάξτε τη δική σας πλαστελίνη

Τα παιδιά λατρεύουν να παίζουν με πλαστελίνη! Τις βροχερές ή κρύες μέρες που θα περνάτε άφθονο χρόνο στο σπίτι, μπορείτε να δοκιμάστε να φτιάξετε τη δική σας DIY πλαστελίνη παρέα με το παιδί! 

Δείτε σε προηγούμενο άρθρο μας αναλυτικά τη συνταγή και όλα τα βήματα για να φτιάξετε πλαστελίνη στο σπίτι.

Στήστε μια σκηνή ή φτιάξτε ένα καταφύγιο

Τα πιτσιρίκια λατρεύουν τα καταφύγια και τις κρυψώνες. Τι καλύτερο να κάνετε μια κρύα μέρα απ' το να στήσετε μια μικρή φωλίτσα στο σαλόνι ή το δωμάτιο του παιδιού; Αν δεν είστε φίλοι του κάμπινγκ και δεν διαθέτετε σκηνή, φτιάξτε ένα καταφύγιο από σεντόνια, καρέκλες και μαξιλάρια.

Φτιάξτε καρτούλες και ζωγραφιές για τα αγαπημένα σας πρόσωπα

Εκμεταλλευτείτε τον χρόνο για να φτιάξετε καρτούλες και ζωγραφιές για τις θείες και τους θείες, τους παππούδες και τη νονά ή τον νονό!

Μπορείτε να δείτε εδώ, μερικές υπέροχες ιδέες για χειροποίητα δωράκια στη γιαγιά ή τον παππού εδώ.

 

Φτιάξτε ένα κολάζ με οικογενειακές φωτογραφίες

Αντίστοιχα, μπορείτε να φτιάξετε ένα κολάζ από φωτογραφίες, αποκόμματα περιοδικών και αυτοκόλλητα και να διακοσμήσετε τον χώρο του παιδιού.

Φτιάξτε με απλά υλικά μια φουστίτσα μπαλαρίνας για (και με) την κόρη σας

Αν έχετε τούλι αξιοποιήστε το με τον καλύτερο τρόπο, κι αν δεν έχετε σπεύστε να πάρετε με την πρώτη ευκαιρία. Με λίγο τούλι κι ένα κομμάτι λάστιχο, που θα χρησιμεύσει ως ζώνη και σκελετός, η φούστα μπαλαρίνας μπορεί να γίνει πραγματικότητα!

Τι θα χρειαστείτε

-Μεζούρα
-Λάστιχο στο μήκος της διαμέτρου της μέσης της κόρης σας
-Τούλι σε δυο, τρεις (ή περισσότερες) αποχρώσεις της επιλογής σας
Προαιρετικά:
-Βελόνα και ροζ κλωστή
-Πουα κορδέλες
-Μία παραμάνα

Τι πρέπει να κάνετε

Η διαδικασία είναι φοβερά απλή: το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δέσετε το τούλι, αφού πρώτα το κόψετε σε λωρίδες, πάνω στο λάστιχο. 

Δείτε σε προηγούμενο άρθρο μας πώς να το κάνετε αναλυτικά!

Ανεβάστε μια παράσταση

Ποιο είναι το αγαπημένο παραμύθι ή ιστορία του παιδιού σας; Επιλέξτε την ιστορία που αγαπά πιο πολύ και ανεβάστε μια μικρή παράσταση με πρωταγωνιστές τα παιδιά!

Κρύψτε ένα «θησαυρό» στο σπίτι και φτιάξτε ένα χάρτη που οδηγεί σ' αυτόν

Κρύψτε σε ένα σημείο του σπιτιού μια σοκολάτα, ένα παιχνιδάκι ή ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε ότι θα ενθουσιάσει το μικρό σας και φτιάξτε ένα χάρτη του σπιτιού που θα το βοηθήσει να βρει τον «θησαύρο». Αν έχετε αρκετή φαντασία και μεράκι, μπορείτε να κρύψετε γρίφους μέσα στο σπίτι που θα βοηθήσουν το παιδί να φτάσει στο στόχο του.

Ευκαιρία να κάνετε ένα ξεκαθάρισμα στα παιχνίδια

Καλή η διασκέδαση και άγιο το παιχνίδι, μπορείτε όμως να εκμεταλλευτείτε τον διαθέσιμο χρόνο, κάνοντας ένα ξεσκαρτάρισμα στα παλιά παιχνίδια.

Μάθετε τα αντικείμενα του σπιτιού

Σε διαφορετικά καλάθια βάλτε αντικείμενα όμοια ή και διαφορετικά μεταξύ τους, που να προέρχονται π.χ. από κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Στη συνέχεια ζητήστε από το παιδί να πει τι ομοιότητες και τι διαφορές έχουν τα αντικείμενα αυτά μεταξύ τους (π.χ. ένα καλάθι μπορεί να έχει μαχαιροπίρουνα και 1 οδοντόβουρτσα), πού τα βρίσκουμε και ποια είναι η λειτουργική τους αξία.

 

Kατασκευές με μανταλάκια!

Τι θα χρειαστείτε:

Μανταλάκια
Λευκές κόλλες χαρτί
Μαρκαδόρους
Κόλλα
Ψαλίδι

Τι θα κάνετε:

Στις λευκές κόλλες χαρτιού σχεδιάστε ψαράκια σε διάφορα σχέδια, π.χ. καρχαρίες ή ψάρια κλόουν και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε, φροντίζοντας το μέγεθος τους να είναι αντίστοιχο μ' αυτό των μανταλακίων. Στη συνέχεια, κόψτε τα ψαράκια, τα ζωάκια ή τα αντικείμενα οριζόντια στα δύο, ώστε να κολλήσετε το κάθε μέρος σε κάθε πλευρά από το μανταλάκι (όπως στη φωτογραφία). Στο τέλος, κολλήστε τα στα μανταλάκια και τα παιχνιδομανταλάκια είναι έτοιμα!

 

Ζωγραφική στα τυφλά!

Μια διασκεδαστική παραλλαγή των γνωστών και μη εξαιρετέων «σκιτσογραφειών» είναι αυτή που το παιδί προσπαθεί να ζωγραφίσει τη λέξη που του έχει βάλει η αντίπαλη ομάδα (ώστε να την καταλάβει η δική του) με τα μάτια κλειστά!

Καλή (χειμωνιάτικη) διασκέδαση!

v