Να δώσω πιπίλα στο μωρό μου;

Να δώσω πιπίλα στο μωρό μου;

Η πιπίλα αναμφισβήτητα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα αντικείμενα των μωρών. Ωστόσο, αρκετοί γονείς διατηρούν τις επιφυλάξεις τους και προβληματίζονται για το αν θα πρέπει ή όχι να τη δώσουν στο παιδί. Αν, λοιπόν, και εσείς το σκέφτεστε διπλά, διαβάστε ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης της και αποφασίστε αν θα του δώσετε την... άδεια να την απολαύσει!

Πώς τα βοηθάει

Λειτουργεί σαν νανούρισμα

Κάποια μωρά μπορεί να έχουν τον ύπνο στο τσεπάκι τους, ωστόσο κάποια άλλα δυσκολεύονται περισσότερο. Όταν η αγκαλιά, το χάδι και το τραγούδι της μαμάς αποτύχουν, η πιπίλα αποτελεί την τελευταία σωτήρια λύση. Η συνεχής κίνηση του στόματος κουράζει το μωρό, το γλαρώνει και στο τέλος το κοιμίζει.

Τα ανακουφίζει

Η οδοντοφυΐα και οι κολικοί ταλαιπωρούν τα μωρά με έντονους πόνους, που φυσιολογικά εκδηλώνονται με πολύ κλάμα! Σύμφωνα με την παιδοδοντίατρο κ. Ροϊνιώτη Τίνα, η πιπίλα τα βοηθά σημαντικά ν' ανακουφιστούν από τις συνεχείς ενοχλήσεις και μετριάΖουν έτσι τον πόνο. 

Τα βοηθά να... ξεχνιούνται

Το πιπίλισμα είναι μια συνήθεια που ηρεμεί τα μωρά. Τους προσφέρει ηρεμία και ανακούφιση, γι' αυτό και είναι ένα από τ' αντικείμενα που ενστικτωδώς ζητούν περισσότερο. Η συνεχής κίνηση με το στόμα τούς θυμίζει τον θηλασμό και τους προσφέρει σωματική και συναισθηματική ασφάλεια. Για το λόγο αυτό, μπορεί να λειτουργήσει και σαν ένα είδος περισπασμού σε κάποιες... δύσκολες καταστάσεις, όπως σε περίπτωση εμβολιασμού.

Είναι προτιμότερη από το πιπίλισμα των δαχτύλων!

Όπως επισημαίνει η γιατρός, η πιπίλα είναι σίγουρα προτιμότερη από το πιπίλισμα των δαχτύλων, το οποίο μπορεί να γίνει ακόμα και εθιστικό! Ο λόγος; Η συνήθεια της πιπίλας είναι πολύ πιο εύκολο να κοπεί, αφού πολύ απλά θα πεταχτεί! Αντίθετα, με το πιπίλισμα των δαχτύλων, δυστυχώς δεν είναι το ίδιο εύκολη διαδικασία. Μάλιστα, μπορεί να οδηγήσει το παιδί σε ακραίες συμπεριφορές, όπως το να κρύβεται από τους γονείς για να πιπιλήσει τα δάχτυλά του.

Προστατεύει την υγεία του παιδιού

Σύμφωνα με έρευνες, η χρήση της πιπίλας μπορεί να συμβάλει στη μείωση του συνδρόμου του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, που παρατηρείται μέχρι το πρώτο έτος και ουσιαστικά πρόκειται για την ξαφνική διακοπή της αναπνοής του παιδιού. Η επιστημονική εξήγηση της γιατρού είναι ότι η πιπίλα καταφέρνει να κρατά ανοιχτό τον αεραγωγό με αποτέλεσμα το παιδί να μην κινδυνεύει από την απότομη διακοπή της αναπνοής του.

Το ίδιο ισχύει και για διάφορες μορφές ωτίτιδας που ταλαιπωρούν πολλά παιδιά, καθώς με την χρήση της, ανοίγουν οι αεραγωγοί και η αντιμετωπίζεται πιο εύκολα το πρόβλημα.

Τι θα πρέπει να σας ανησυχήσει 

Προκαλεί όντως οδοντικά προβλήματα;

Αρκετοί γονείς φοβούνται ότι η χρήση της πιπίλας μπορεί να προκαλέσει σοβαρά οδοντικά προβλήματα στο παιδί. Σίγουρα η υπερβολική της χρήση δεν ενδείκνυται, ωστόσο η ύπαρξη τέτοιου είδους προβλημάτων από την χρήση της δεν έχει αποδειχθεί.

Όπως επισημαίνει η γιατρός, ένα συχνό, ακίνδυνο φαινόμενο που ανησυχεί πολλούς γονείς είναι ένα κενό που δημιουργείται από την χρήση της πιπίλας μεταξύ των κάτω και των πάνω δοντιών. Το πρόβλημα, όμως, αυτό είναι προσωρινό και αυτοθεραπεύεται τρεις μήνες αφού το παιδί κόψει την πιπίλα.

Ωστόσο, θα χρειαστεί προσοχή αν το παιδί συνεχίζει την χρήση της μετά τα 4,5 με 5 έτη, οπότε είναι πιθανό να προκαλέσει κάποιου είδους οδοντικά προβλήματα, που όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις, θεραπεύονται με μεγάλη επιτυχία. 

Επηρεάζει την ομιλία ;

Η πιπίλα δεν επηρεάζει αυτή καθ' αυτή την ανάπτυξη ή την ικανότητα της ομιλίας του παιδιού. Αυτό που ενδέχεται να προκαλέσει είναι ένας ελαφρύς συριγμός ή ψευδισμός, γιατί η γλώσσα δεν μπορεί να φτάσει μέχρι τον ουρανίσκο. Ακόμα και τότε, όμως, το πρόβλημα σταματά με το που σταματήσει και η χρήση της.

Δυσκολεύει τον ύπνο;

Όταν το μωρό συνηθίσει στην πιπίλα και δεν μπορεί να κοιμηθεί χωρίς αυτή, αυτόματα του γίνεται απαραίτητη. Έτσι, αν μέσα στη νύχτα τού πέσει από το στόμα θα αισθανθεί ανασφάλεια και θα είναι πολύ πιο δύσκολο να κοιμηθεί. Φυσικά, αυτό σχετίζεται με την γενικότερη εξάρτησή του από την χρήση της, γι' αυτό και οι γονείς δεν θα πρέπει να την χρησιμοποιούν ως την εύκολη λύση για να το ηρεμούν κάθε φορά που είναι ανήσυχο.

Τι άλλο θα πρέπει να προσέξετε

  • Όπως επισημαίνει η γιατρός, καλό θα είναι να προτιμήσετε ορθοδοντικές πιπίλες με μικρό κεφάλι που θα βοηθήσουν στην καλύτερη ορθοδοντική ανάπτυξη του παιδιού.
  • Το χρονικό όριο στο οποίο είναι φυσιολογικό το παιδί ν΄ απολαμβάνει την πιπίλα είναι από τους έξι μήνες μέχρι τα 4,5 με 5 έτη. Μετά, μπορεί να χαρακτηριστεί ως κακή συνήθεια, που δεν συμβαδίζει με την ηλικία του. Επομένως, τότε θα πρέπει ν' αποφασίσετε αν θα την σταματήσετε σταδιακά ή «μαχαίρι».
  • Αν το παιδί δυσκολεύεται να την κόψει, μπορείτε να εφαρμόσετε ένα μικρό τρικ. Ψαλιδίζοντας λίγο την άκρη της, θα χάσει το σχήμα της και έτσι δεν θα του προσφέρει την ίδια απόλαυση. Με τον τρόπο αυτό, θα την αποχωριστεί από όνο του.

Η χρήση της πιπίλας από μόνη της δεν βλάπτει το παιδί. Αντίθετα, στις περισσότερες περιπτώσεις το βοηθά στην ανάπτυξη και την καθημερινότητά του, κυρίως με την ηρεμία που του προσφέρει. Ωστόσο, οι γονείς θα πρέπει να είναι σε διαρκή επαγρύπνιση και να ενθαρρύνουν την χρήση της από το παιδί με μέτρο. Διαφορετικά, το μόνο που θα καταφέρουν έτσι θα είναι να μετατρέψουν το πιπίλισμα από απλή συνήθεια σε καθημερινή εξάρτηση, που μετά θα είναι πολύ πιο δύσκολο να κοπεί. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να σας καθοδηγήσει σχετικά. Εξάλλου, το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, με διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικές... απαιτήσεις!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v