15... γυναικείες συμβουλές που πρέπει να δώσετε στην κόρη σας

15... γυναικείες συμβουλές που πρέπει να δώσετε στην κόρη σας

Η συζήτηση «Ποια παιδιά είναι πιο δύσκολο να μεγαλώνεις, αγόρια ή κορίτσια;» είναι μάλλον ανούσια, αφού το κάθε φύλο έχει, ως προς την ανατροφή, δεκάδες προκλήσεις, διαφορετικές ανάγκες και εκατομμύρια μικρά και μεγάλα ζητήματα που ανακύπτουν και κάνουν μαμάδες και μπαμπάδες να σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Αν είσαι όμως γυναίκα και έχεις φέρει στον κόσμο μια κόρη, τότε –αν μη τι άλλο- έχεις αρκετούς τρόπους να ταυτιστείς μαζί της, να… προβλέψεις τα προβλήματά της και εν τέλει να τη συμβουλέψεις.

Είστε και οι δύο κοριτσάκια. Κι εκείνη, όπως κι εσείς, θα πρέπει να μάθει να φροντίζει το σώμα και την επιδερμίδα της, να αντιμετωπίζει τα σεξιστικά σχόλια, να διαχειρίζεται τις ερωτικές απογοητεύσεις, να διαχειρίζεται σωστά τα λεφτά της, να προστατεύει τον εαυτό της, να είναι ανεξάρτητη.

Μια μαμά έχει χιλιάδες μυστικά γένους θηλυκού να μοιραστεί με την κόρη της. Εμείς επιλέξαμε μερικές από τις γυναικείες συμβουλές που δεν πρέπει να παραλείψετε να δώσετε στην κόρη σας και ελπίζουμε ότι… θα φανούν χρήσιμες.

1. «Ποτέ, μα ποτέ μην πέφτεις στο κρεβάτι χωρίς να πλύνεις τα δόντια σου και χωρίς να ξεβαφτείς. Το δέρμα σου ταλαιπωρείται πολύ ευκολότερα απ’ όσο νομίζεις και είναι στο χέρι σου να μη δείχνεις δέκα χρόνια μεγαλύτερη.»

2. «Οι άντρες που δεν σου δίνουν σημασία είναι αυτοί που θα θελήσεις περισσότερο. Ερωτεύσου και ζήσε όπως θες, αλλά θυμήσου ότι αν σου συμπεριφέρεται όπως σε οποιαδήποτε γυναίκα τότε μάλλον δεν είναι “o ένας”.»

3. «Ποτέ μην δείχνεις ταυτόχρονα το στήθος, τα πόδια και την πλάτη σου. Θες να κάνεις μια σέξι εμφάνιση; Διάλεξε να αποκαλύψεις ένα σημείο του σώματός σου, όχι όλα μαζί. Η γραμμή ανάμεσα στον ερωτισμό και τη «χυδαιότητα» είναι λεπτή.»

4. «Μπορείς να οδηγήσεις σαν άντρας –ασ’ τους να λένε! Είσαι το ίδιο ικανή οδηγός με οποιοδήποτε αρσενικό. Το αδύνατο σημείο σου ίσως να είναι το παρκάρισμα, αλλά κι αυτό με εξάσκηση μπορεί να τελειοποιηθεί!»

5. «Όσο πειράζεις τις τρίχες σου, τόσο θα σε πειράζουν! Στην εφηβεία θα νιώθεις σαν ασχημόπαπο και θα θελήσεις να επέμβεις στο σώμα σου με όποιο τρόπο μπορείς –αντιστάσου! Κι αν χρειάζεται πραγματικά να επέμβεις, μη χρησιμοποιήσεις επουδενί ξυραφάκι. Ναι, οι άλλες μέθοδοι είναι πιο επώδυνοι, αλλά δεν θα κάνουν τα πόδια σου να μοιάζουν με παίκτη του μπάσκετ.»

6. «Αν είσαι αρεστή σε όλους, τότε κάτι κάνεις λάθος κι αν οι άνθρωποι μιλούν για σένα πίσω από την πλάτη σου, τότε ξέρεις ότι δεν είσαι βαρετή.»

7. «Μην ντρέπεσαι τον γυναικολόγο. Κι αν ντρέπεσαι, μην το αφήνεις να σε επηρεάσει! Η υγεία σου είναι στο χέρι σου και τίποτα δεν είναι δεδομένο! Κάνε Τεστ Παπ κάθε, μα κάθε χρόνο είτε φοβάσαι, είτε ντρέπεσαι, είτε αγχώνεσαι, είτε είναι το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις!»

8. «Όταν έχεις ένα πρόβλημα, μοιράσου το. Όταν έχεις ένα παράπονο, πες το! Κανείς δεν μπορεί να μαντέψει τι σκέφτεσαι, ούτε είναι υποχρεωμένος να το κάνει. Ίσως νιώσεις ότι ο καλός σου δεν σε καταλαβαίνει και δεν σου συμπαραστέκεται -υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να κάνεις λάθος. Μπορεί απλά να μην ξέρει τι σε απασχολεί. Μίλα!»

9. «Το ομορφότερο χρώμα στα μαλλιά είναι το λαμπερό, φυσικό σου χρώμα! Έχεις πολλά χρόνια μπροστά σου για να βάψεις, να κόψεις, να κάψεις και να αλλάξεις τα μαλλιά σου.»

10. «Το κουτσομπολιό αξίζει σε "μικρούς" ανθρώπους. Μην ασχολείσαι με το τι κάνουν, τι φορούν, ποιον αγαπούν και τι λένε οι άλλοι άνθρωποι. Ασχολήσου με την επικαιρότητα, την πολιτική, τις μεγάλες ιδέες, τις τέχνες, το επάγγελμα που θα διαλέξεις και τους ανθρώπους που αγαπάς.»

11. «Μια γυναίκα που τραβάει τα βλέμματα, δεν είναι απαραίτητα μια γυναίκα σκαρφαλωμένη σε τακούνια, μπογιατισμένη και ακριβοντυμένη. Το ζεστό σου χαμόγελο, το ειλικρινές βλέμμα και η αίσθηση ότι αυτό που φοράς σου πηγαίνει φτάνουν και περισσεύουν για να…κάνεις κεφάλια να γυρίσουν.»

12. «Ο σύντροφος της φίλης μας, αυτός που αγαπά ή αυτός που έχει απεγνωσμένα ερωτευτεί είναι απολύτως απαγορευμένος καρπός. Τόσο απλά.»

13. «Μην χάσεις τον εαυτό σου μέσα στη σχέση σου. Είσαι αυτή που είσαι κι αν πρέπει να κρύψεις ή να αλλάξεις κάτι από σένα, τότε είσαι με τον λάθος άνθρωπο. Όλοι έχουν κάτι να σου δώσουν, από κάθε άνθρωπο μπορείς να μάθεις κάτι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αξίζει να μεταμορφωθείς ή να υποκριθείς για κανέναν, όσο κι αν το αγαπάς.»

14. «Στο σώμα σου αξίζει απόλαυση. Δεν είσαι “σχεδιασμένη” μόνο για να ικανοποιείς, αλλά και για να ικανοποιείσαι. Κανείς δεν μπορεί να σε υποχρεώσει να κάνεις κάτι που δεν θέλεις και πάντα, μα πάντα είσαι ελεύθερη να σταματήσεις μια κατάσταση όταν δεν σου αρέσει!»

15. «Δεν υπάρχει τρόπος να γίνεις τέλεια μητέρα. Θα κουραστείς, θα αγχωθείς, θα ενοχοποιήσεις τον εαυτό σου, θα κλάψεις κρυφά στη γωνίτσα σου, θα νιώσεις μεγάλο βάρος. Θα θυσιάσεις πολλά, αλλά θα πάρεις πολλά περισσότερα. Θα νιώσεις λίγη, αλλά θα είσαι επαρκέστατη.  Και ίσως τότε διαπιστώσεις ότι είχα δίκιο σε πολλά.»

v