Σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι ένα θέμα- ταμπού που προβληματίζει πολλές γυναίκες. Εξάλλου, ας μην το αρνηθούμε: πολλές φορές, αφού περάσουν πρώτες επίπονες μέρες του κύκλου μας, που δεν μπορούμε καν να κουνηθούμε, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε λίγο πιο... πονηρά! Αν αναρωτιέστε γιατί, υπάρχει και γι' αυτό επιστημονική εξήγηση. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για το σεξ τις δύσκολες μέρες του μήνα.

Η γνώμη των γιατρών

Σύμφωνα με τον γυναικολόγο κ. Βασίλη Αθανασίου, το σεξ κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης δεν είναι απαγορευτικό και αν γίνεται περιστασιακά, πάνω σε στιγμές μεγάλου πάθους, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Αρκεί να να μη γίνει συνήθεια! Είναι αυτονόητο, όμως, ότι πρέπει να τηρήσετε τους... κανόνες ασφαλείας που επιβάλλονται.

Πώς επηρεάζει την περίοδο

Κάτι που ίσως δεν ξέρατε είναι ότι η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί να σας ανακουφίσει σημαντικά από τους πόνους και τις κράμπες. Ο λόγος; Σύμφωνα με έρευνες, όταν ερχόμαστε σε οργασμό, το σώμα παράγει κάποιες χημικές ουσίες, τις ενδορφίνες, που λειτουργούν σαν φυσικά παυσίπονα και ελαφρύνουν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Επομένως, αν δεν έχετε χάπια στο σπίτι, ξέρετε τι να κάνετε.

Απλώς προτιμήστε να... κρατηθείτε τουλάχιστον τις δύο πρώτες μέρες του κύκλου που συνήθως τα συμπτώματα είναι πιο έντονα και είναι πολύ πιθανό να μην απολαύσετε την ερωτική επαφή.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο γιατρός, αν η γυναίκα αντιμετωπίζει κάποια γυναικολογικά προβλήματα, όπως η ενδομητρίωση, που προκαλούν έντονους πόνους περιόδου και ενοχλήσεις, καλό θα είναι να μην επιχειρήσει την ερωτική επαφή, γιατί ο πόνος θα είναι εντονότερος.

Παίρνετε πάντα προφυλάξεις!

Το προφυλακτικό είναι απαραίτητο και το γεγονός ότι έχετε περίοδο δεν πρέπει να σας καθησυχάζει. Πρώτον, δεν αποκλείεται μια πιθανή εγκυμοσύνη, γιατί η ωορρηξία μπορεί να γίνει ακόμα και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης. Εκτός αυτού, η διάρκεια ζωής του σπέρματος μπορεί αν φτάσει ακόμα και τις 72 ώρες- δηλαδή τις τρεις μέρες- επομένως, αν θέλετε ν' αποκλείσετε αυτή την πιθανότητα, μην το ρισκάρετε.

Ακόμα και αν παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια, μην παραλείψετε το προφυλακτικό. γιατί ο κίνδυνος μολύνσεων ή μετάδοσης άλλων νοσημάτων είναι εξαιρετικά αυξημένος τις δύσκολες μέρες του μήνα. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το γιατρό, ο τράχηλος «ανοίγει» για να περάσει το αίμα, με αποτέλεσμα να ανοίγει και ένα «μονοπάτι» για τα μικρόβια, αυξάνοντας τον κίνδυνο μολύνσεων ή μετάδοσης σεξουαλικών νοσημάτων.

Πώς θα το θέσετε σε εφαρμογή

Τώρα περνάμε στην κυρίως δράση! Αν και δεν χρειάζεται να κάνετε ιδιαίτερο ή κάτι εντελώς διαφορετικό απ' ότι θα κάνατε σε μια συνηθισμένη σεξουαλική επαφή, υπάρχουν κάποιες συμβουλές ή εναλλακτικές για να κάνετε το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου λιγότερο... αιματηρό.

Προτιμήστε το κλασικό ιεραποστολικό

Σας προτείνουμε να μην πειραματιστείτε με περίεργες στάσεις. Προτιμήστε την κλασική κι αγαπημένη ιεραποστολική με εσάς από κάτω, που θα μειώσει την ροή του αίματος κατά την επαφή. Ωστόσο, πείτε στο σύντροφό σας να κάνει αργές και απαλές κινήσεις αρχικά, μέχρι να σιγουρευτείτε ότι δεν πονάτε.

Σεξ στο μπάνιο!

Το υγρό στοιχείο ενισχύει την ερωτική διάθεση. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση λειτουργεί προς όφελός σας. Εκτός του ότι «ξεπλένει» κατευθείαν το αίμα, το κάνει να φαίνεται λιγότερο.

Βάλτε μια πετσέτα

Επειδή η θέα του αίματος στα σεντόνια κατά την ερωτική επαφή δεν θα λειτουργήσει ερεθιστικά, απλώστε μια πετσέτα (ή και δύο για μεγαλύτερη απορροφητικότητα) στο κρεβάτι στην περιοχή της λεκάνης. Έτσι, θα περιορίσετε τα... ατυχήματα.

Αποφύγετε τα χέρια

Εσείς μπορείτε άνετα να κάνετε ό,τι θέλετε στο σύντροφό σας, εκείνος όμως καλό θα είναι να περιορίσει τις κινήσεις των χεριών του. Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να περιορίσετε τα προκαταρκτικά, αλλά να βρει άλλους τρόπους να σας διεγείρει. Δείτε το και σαν μια ευκαιρία να πειραματιστείτε.

 

v