Πώς να μεγαλώσετε παιδιά με σωστούς τρόπους

Πώς να μεγαλώσετε παιδιά με σωστούς τρόπους

Όλοι οι γονείς θέλουμε τα παιδιά μας να είναι πρότυπα συμπεριφοράς και ευγένειας. Για να φτάσουμε, όμως, μέχρι εκεί ο δρόμος είναι πολύ μακρύς και δύσκολος και, σ' ένα μεγάλο ποσοστό, η ευθύνη είναι δική μας. Επειδή, τα αγενή παιδιά το πιθανότερο είναι ότι θα γίνουν και αγενείς ενήλικες, πάρτε τα μέτρα σας και βάλτε τα από τώρα στον... ίσιο δρόμο! Πώς; Με απλές καθημερινές συνήθειες που θα του δείξουν πώς να συμπεριφέρεται σωστά.

1. Να του λέμε «παρακαλώ» και «ευχαριστώ»

Τα παιδιά, όπως είναι γνωστό, λειτουργούν μιμητικά, γι' αυτό είναι σημαντικό να παίρνουν το σωστό παράδειγμα από εσάς. Όταν απευθύνεστε σ' αυτά, χαμηλώστε τον τόνο της φωνής σας και σε περίπτωση που τους ζητάτε να κάνουν κάτι, πείτε τους «παρακαλώ» και «ευχαριστώ».

Ακόμα και αν δεν καταλαβαίνουν το νόημα των λέξεων, θα μάθουν ασυνείδητα ότι είναι σημαντικές γιατί η μαμά και ο μπαμπάς τις χρησιμοποιούν συχνά.

2. Κάνουμε τη βία... χάδι

Όλα τα παιδιά έχουν μια βίαιη πλευρά γιατί κάποιες φορές είτε δεν μπορούν να ελέγξουν το θυμό τους είτε δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό που κάνουν είναι λάθος. Αν λοιπόν, το παιδί, προσπαθήσει να χτυπήσει ή να σπρώξει το κατοικίδιό σας, το αδελφάκι του ή και εσάς, πάρτε το χέρι του και μετατρέψτε αυτό το βίαιο ξέσπασμα σε χάδι! Πείτε του ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος να φέρεται στους γύρω του για να τους δείξει ότι τους αγαπάει.

3. Εξηγούμε τη συγγνώμη

Τα λάθη είναι αναπόφευκτα, το σημαντικό όμως είναι να τ' αναγνωρίζουμε και να προσπαθούμε να τα διορθώνουμε. Γι' αυτό, όταν το παιδί παραφερθεί, πρώτα εξηγήστε του το λάθος του, ρωτήστε αν το κατάλαβε και μετά πείτε του να ζητήσει συγγνώμη.

Μην επιδιώκετε απλώς μια «ξερή» συγγνώμη για να κλείσει το θέμα. Το σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσει ποια είναι η διαφορά μεταξύ καλής και κακής συμπεριφοράς για να τα εφαρμόσει μόνο του όταν μεγαλώσει.

4. Δεν το μαλώνουμε ποτέ μπροστά σε κόσμο

Οι φωνές καλό θα είναι να αποφεύγονται σε κάθε περίπτωση. Επειδή, όμως, ειδικά το να μαλώνουμε το παιδί μπροστά σε κόσμο μπορεί ν' αποβεί τραυματικό για την ψυχολογία του και κακό παράδειγμα προς μίμηση για τη συμπεριφορά του, είναι απαγορευτικές σε δημόσιο χώρο. Ό,τι και αν γίνει, καλό θα είναι να το απομακρύνουμε από το σημείο που έγινε το συμβάν και να του εξηγήσουμε ήρεμα το λάθος του.

Διαφορετικά, του δίνουμε την αίσθηση ότι οι φωνές και οι καβγάδες επιτρέπονται να γίνονται μπροστά σε άγνωστο κοινό.

5. Του μαθαίνουμε τα... ονόματα!

Τα παιδιά έχουν την τάση να μιλούν όποτε θέλουν ή να δείχνουν με το δάχτυλό τους τα αντικείμενα ή τους ανθρώπους που τους τραβούν το ενδιαφέρον. Ένας τρόπος για να περιορίσετε αυτές τις αθώες αλλά «άγαρμπες» κινήσεις είναι να τους φωνάζετε όλους με τ' όνομά τους ή την ιδιότητά τους. Έτσι, το παιδί θα καταλάβει με τον καιρό πως όταν θέλει ν' απευθυνθεί με κάποιον θα πρέπει να τον αποκαλέσει μόνο με τ' όνομά του.

6. Το κοινωνικοποιούμε μαζί μας

Αν βρεθούμε μαζί με το παιδί σε κάποια συγκέντρωση ενηλίκων, είναι πολύ λογικό και αναμενόμενο να βαρεθεί και να κουραστεί. Η κούραση αυτή το πιθανότερο είναι του προκαλέσει νεύρα και πιθανώς μια αγενή συμπεριφορά. Γι' αυτό, προσπαθήστε να το συμπεριλάβετε στη συζήτηση των «μεγάλων» και αν το ενθαρρύνετε να μιλήσει μαζί τους. Η κοινωνικοποίηση από μικρή ηλικία κάνει τα παιδιά πιο δεκτικά στην καλή συμπεριφορά και στην εκμάθηση των σωστών τρόπων.

7. Το χαρτί της «μαγικής λέξης»

Αν το παιδί είναι... ανεπίδεκτο μαθήσεως, μπορείτε να εφαρμόσετε το παιχνίδι της μαγικής λέξης. Όταν ζητά επίμονα κάτι ή φωνάζει, μην υποκύψετε αν πρώτα δεν σας πει «παρακαλώ» ή «συγγνώμη», ανάλογα με την περίπτωση.

Για να μην το μαλώσετε και να κάνετε τη διαδικασία παιχνίδι, ρωτήστε το να σας θυμίσει ποια είναι η μαγική λέξη που πρέπει να πει!

8. Περιμένουμε πάντα τη σειρά μας

Ίσως σας φαίνεται λεπτομέρεια αλλά δεν είναι. Η υπομονή είναι μεγάλη αρετή, γι' αυτό θα πρέπει να τη διδάξετε από νωρίς στο παιδί. Όταν για παράδειγμα, περιμένετε στην ουρά του σούπερ-μάρκετ μαζί του και εκείνο θέλει επειγόντως να φύγει, πείτε του ότι δεν θα μπορέσετε να του πάρετε την αγαπημένη του σοκολάτα αν δεν περιμένει πέντε λεπτά.

Το ίδιο ισχύει και αν το παιδί έχει την τάση να σας... διακόπτει κάθε φορά που προσπαθείτε να μιλήσετε με οποιοδήποτε άλλον εκτός από εκείνον. Αναμφισβήτητα θέλει να μονοπωλεί τον ενδιαφέρον σας, αλλά πρέπει να μάθει ότι πρέπει να σας ακούει και να σας σέβεται.

Δείτε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να μη σας διακόπτει το παιδί σε παλαιότερο άρθρο του mama365.

9. Σαβουάρ βιβρ στο... τραπέζι!

Οι καλοί τρόποι στο τραπέζι είναι από τις πιο δύσκολα μαθήματα που θα χρειαστεί να κάνετε στο παιδί. Είναι αυτονόητο, ακόμα, ότι τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των τριών ετών, το παιδί απλώς θ' ανακαλύπτει το φαγητό και εσείς δεν θα μπορείτε να κάνετε τίποτα γι' αυτό. Μετά, όμως, μπορείτε σταδιακά να του μάθετε πώς να φέρεται όταν κάθεται όλη η οικογένεια για φαγητό.

Στην αρχή, εξηγήστε του ότι δεν πρέπει να τρώει με τα χέρια – για να το πετύχετε μπορείτε να του πάρετε χαρούμενα, παιδικά μαχαιροπίρουνα- και να του πείτε ότι δεν πρέπει να φωνάζει στο τραπέζι.

Ακόμα και αν σας φαίνεται υπερβολή, οι τρόποι του... φαγητού θα το βοηθήσουν να κοινωνικοποιηθεί πιο εύκολα όταν μεγαλώσει και να συγκρατεί τον εαυτό του μπροστά σε κόσμο.

10. Κάντε την ευγένεια παιχνίδι

Το παιχνίδι είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να του μάθετε σχεδόν τα πάντα. Όταν φτάσει σε ηλικία που θα διαβάζει, μπορείτε να του φτιάξετε ένα αυτοσχέδιο επιτραπέζιο παιχνίδι με κάρτες... ευγένειας! Στη μια πλευρά ζωγραφίστε μια εικόνα και στην πίσω ποια είναι η σωστή λέξη που πρέπει να πει σε μια τέτοια περίσταση. Μπορείτε να ζωγραφίσετε, για παράδειγμα, ένα παιδί που του δίνουν ένα δώρο και να το ρωτήσετε τι θα έλεγε σ' αυτή την περίπτωση. Αν βρει το «ευχαριστώ», η κάρτα είναι δικιά του!

v