Πώς είναι η καθημερινότητα μιας μαμάς που δεν εργάζεται

Πώς είναι η καθημερινότητα μιας μαμάς που δεν εργάζεται

«Δεν καταλαβαίνω γιατί λες ότι είσαι κουρασμένη. Δεν κάνεις τίποτα εκτός απ’ το να προσέχεις το μωρό!». Αυτό άκουσε κάποτε από μια φίλη της η Yuliya Skorobogatova, μια Ρωσίδα μαμά που δεν εργάζεται προκειμένου να φροντίζει τα παιδιά της. Κι αυτή ίσως η προσέγγιση –η «σιγά το πράγμα!» προσέγγιση που όλες οι μαμάδες που δεν εργάζονται έχουν αντιμετωπίσει- ήταν μάλλον η αφορμή για να φωτογραφήσει αυτή η μαμά την καθημερινότητά της. Χρησιμοποιώντας ένα selfie stick, τράβηξε φωτογραφίες που, πραγματικά, μιλούν στην καρδιά κάθε μανούλας που μοιράζεται την καθημερινότητά της με τα παιδιά.

Το ξυπνητήρι της μαμάς φοράει πιτζαμάκια και λέει «καλημέρα»... με τις κότες!

Ναι, η μαμά που δεν δουλεύει, μπορεί να μην ξυπνάει κάθε μέρα μία συγκεκριμένη ώρα. Μπορεί καμιά φορά να καταφέρνει να σηκωθεί πιο αργά από τον εργαζόμενο μπαμπά, όμως θα υπάρξουν μέρες που το μωράκι της θα έχει άγρια σχέδια από το άγριο χάραμα!

Πρωινό με το μωρό 

Εσύ ταΐζεις το μωρό και το μωρό ταΐζει το πρόσωπό του, το καρεκλάκι του και ό,τι άλλο υπάρχει περιφερειακά. Αν είσαι μαμά που μένει στο σπίτι, το πρωινό σου δεν συμπεριλαμβάνει καφεδάκι παρέα με τους συναδέλφους, ειδήσεις, facebook και άλλα τέτοια χαλαρωτικά. Το μωρό σου έχει κέφια ή γκρίνια, πεινάει ή θέλει να παίξετε, επομένως η μέρα σου ξεκινάει δυναμικά και... απολύτως μαμαδίστικα.

Το παιδάκι σου, το αυτοκολλητάκι σου

Όταν περνάς όλη σου την ημέρα στο σπίτι με το μωρό, τότε ξέρεις ότι η μοναξιά δεν είναι επιλογή. Θα φάτε μαζί, θα πάτε για ψώνια μαζί, θα βάλετε πλυντήριο μαζί και -φυσικά!- θα κάνετε παρεούλα στην τουαλέτα.

Μαγειρεύοντας με το μωρό: Αυξημένο επίπεδο δυσκολίας

Ένα από τα πολλά πράγματα που κάνει μια μαμά που δεν δουλεύει και «όλη μέρα κάθεται» είναι να μαγειρέψει για την οικογένειά της. Το να μαγειρεύεις μόνη είναι διασκέδαση, δημιουργία και χαλάρωση. Το να μαγειρεύεις με ένα πιτσιρίκι κυριολεκτικά μπλεγμένο στα πόδια σου απαιτεί ικανότητες ακροβάτη, αντανακλαστικά αιλουροειδούς και προσοχή χειρουργού.

Όλη μέρα καθισιό

Και λέγοντας καθισιό, εννοούμε στοίβες από ασιδέρωτα, στοίβες από άπλυτα, στοίβες από ρούχα, στοίβες από σκόνη και, γενικώς, μιλάμε για εργατοώρες που στοιχηματίζουμε ότι πολλές δουλειές γραφείου δεν πλησιάζουν. Όλα αυτά δε, παρουσία ενός μωρού που πρέπει να έχεις συνεχώς στο νου σου!

Η τέχνη του να κάνεις τα πάντα με το ένα χέρι

Κάθε μαμά που μένει σπίτι με το μωρό της έχει φτάσει σε επίπεδα νίντζα: ξέρει να κάνει τα πάντα χρησιμοποιώντας μόνο το ένα της χέρι και, εν ανάγκη, το ένα της πόδι.

«Ναι, αλλά εσύ μπορείς τουλάχιστον να πηγαίνες βόλτες τις καθημερινές»

Βόλτες, όχι αστεία. Πάρκο για ποδήλατο, παιδική χαρά για κούνια και κοινωνικοποίηση και άλλες τέτοιες βόλτες γεμάτες περιπέτεια, κέφι και ξέφρενη διασκέδαση!

«Αφού δεν δουλεύεις, έχεις χρόνο να περιποιηθείς τον εαυτό σου!»

Μόνο χρόνο; Έχεις χρόνο για να κάνεις μάσκες, μανικιούρ, πεντικιούρ, σάουνα, μασάζ, να βάψεις ρίζες και να πιεις κοκτέιλ με ομπρελίτσες χαλαρώνοντας σε ένα σπα και να προλάβεις. Όταν δεν υπάρχει κανείς να κρατήσει το μωρό, τότε τα κάνετε όλα μαζί -όλα, όλα!

Ένα χαλαρωτικό μπανάκι

Τι είναι καλύτερο από ένα χαλαρωτικό, βραδινό μπάνιο; Τίποτα, αλλά για τις μαμάδες με μικρά παιδιά, μπάνιο σημαίνει πλύσιμο, λούσιμο και στέγνωμα μαλλιών σε λιγότερο από πέντε λεπτά. Γενικά, θα λέγαμε ότι τη μητρότητα μπορεί να συνοψίσουν οι εξής δύο φράσεις:

«Πότε θα κοιμηθώ ξανά;» και

«Πότε θα ξανακάνω ένα μπάνιο με την ησυχία μου;»

Ο στόχος εξοντώθηκε. Όβερ.

Στο τέλος της μέρας, λοιπόν, μια μαμά που δεν εργάζεται, μπορεί να μην έχει τσακωθεί με το αφεντικό της, μπορεί να μην έχει κυνηγήσει μια απαιτητική προθεσμία, να μην έχει αγχωθεί από την πίεση της δουλειάς, αλλά, ναι, είναι κουρασμένη, εξοντωμένη και νυσταγμένη. Αντίθετα με το μικροσκοπικό, παχουλό και μυρωδάτο αφεντικό της. 

 

v