5 πολύτιμα μυστικά για να κάνετε σωστά μπάνιο το μωρό

5 πολύτιμα μυστικά για να κάνετε σωστά μπάνιο το μωρό

Στην ατελείωτη λίστα με τις ολοκαίνουριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια νέα μαμά συμπεριλαμβάνονται ένα σωρό μικροδουλειές που αφορούν το μικροσκοπικό, νέο μέλος της οικογένειας: τάισμα, άλλαγμα πάνας, ύπνος και μπάνιο είναι μερικές μόνο από τις καθημερινές «αρμοδιότητες» που πρέπει να φέρει εις πέρας ο νέος γονιός.

Από όλα αυτά τα μικρά, καινούρια «βάσανα» εμείς θα αποπειραθούμε να σας δώσουμε τις καλύτερες δυνατές συμβουλές για το μπάνιο του μωρού. Ποια είναι η σωστή προετοιμασία; Πώς θα το κάνετε πιο πρακτικό και ποια είναι τα ιδανικά προϊόντα για το μπανάκι του μικρού ανθρώπου που βρίσκεται υπό την προστασία σας;

Η σωστή προετοιμασία

Το σημαντικότερο ίσως μυστικό για ένα μπάνιο ασφαλές αλλά πρακτικό είναι τα πολλά... εργατικά χέρια. Ζητήστε τη βοήθεια του μπαμπά και οι δυο σας πλύνετε σχολαστικά και εύκολα το μωρό σας.

Αφού εξασφαλίσετε την βοήθεια του μπαμπά, προετοιμαστείτε έξυπνα ούτως ώστε να μην χρειαστεί να χάσετε χρόνο, αφήνοντας το μωρό σας να κρυώσει.

Σιγουρευτείτε λοιπόν, ότι έχετε συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα:

-Μπανιέρα μωρού ή αντιολισθητικό μπάνιου.

-Βρεφικό αφρόλουτρο και βρεφικό σαμπουάν, που σέβεται την ευαίσθητη επιδερμίδα του μωρού.

-Βαμβάκι για να καθαρίσετε τα μάτια και το πρόσωπό του.

-Δύο πετσέτες (μία για να το σκεπάσετε αμέσως μετά το μπάνιο και μία για να το σκουπίσετε).

-Πάνες και όλα τα απαραίτητα για το άλλαγμα.

-Ρούχα/ Κάλτσες/ Φορμάκι κ.ο.κ.

-Μαλακή χτένα (θα σας φανεί χρήσιμη για να «αντιμετωπίσετε» την δερματίτιδα του τριχωτού της κεφαλής των μωρών –την νινίδα).

Η σωστή θερμοκρασία

Η ιδανική θερμοκρασία δωματίου για τα μωρά κυμαίνεται μεταξύ 20 και 25 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με τους ειδικούς. Μετρήστε με ένα θερμόμετρο τη θερμοκρασία του μπάνιου σας και, αν βρεθεί χαμηλότερη του ιδανικού, ζεστάνετέ το με έναν θερμοπομπό ή ένα αερόθερμο. Εναλλακτικά, μπορείτε να κλείσετε ερμητικά πόρτες και παράθυρα και να ζεστάνετε τον χώρο γεμίζοντας μπανιέρα και νιπτήρα με καυτό νερό.

Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία του νερού; Το νερό του μπάνιου πρέπει να έχει θερμοκρασία περίπου 30 βαθμών Κελσίου. Αν δεν έχετε θερμόμετρο, δοκιμάστε την θερμοκρασία του νερού χρησιμοποιώντας τον αγκώνα και όχι την παλάμη, αφού η δεύτερη είναι συνηθισμένη σε υψηλές θερμοκρασίες και ενδέχεται να μεταδώσει... ψευδείς πληροφορίες. Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό και όχι καυτό.

Tips για ασφαλές μπάνιο

Το μπάνιο του μωρού δεν πρέπει να είναι μόνο χαλαρωτικό και ευχάριστο, πρέπει να είναι και ασφαλές. Διαβάστε μερικά χρήσιμα tips που θα σας δείξουν τον (ασφαλή) δρόμο για ένα μπάνιο χωρίς απρόοπτα.

-Είναι –ή θα έπρεπε να είναι- αυτονόητο, όμως δεν μπορεί να λείψει από αυτή τη λίστα: ποτέ μην επιχειρήσετε να αφήσετε το μωρό μόνο του, ούτε για ένα λεπτό!

-Μην χρησιμοποιήσετε μπατονέτες για να καθαρίσετε τα αυτάκια του μωρού –μπορεί άθελά σας να προκαλέστε βλάβες στον ακουστικό πόρο.

-Τα σφουγγάρια είναι αντικείμενα που τα μικρόβια λατρεύουν, εξαιτίας της ιδιαιτέρως φιλικής γι΄ αυτά υγρασίας. Προτιμήστε να πλένετε το μωρό σας χρησιμοποιώντας τα χέρια σας ή ένα βρεγμένο με χλιαρό νερό πανάκι.

-Βάλτε το μωρό σιγά-σιγά στο νερό, στηρίζοντας με το ένα χέρι τον αυχένα του και με το άλλο το σώμα του. Μην σταματήσετε να κρατάτε το κεφάλι του με το ένα χέρι, καθ' όλη την διάρκεια του μπάνιου.

-Μέχρι να «πέσει» ο αφαλός του μωρού σας, το πλύσιμο θα γίνεται τοπικά. Αυτή είναι μια οδηγία που σίγουρα θα σας δώσει ο παιδίατρός σας –μην τον παρακούσετε!

Η σημασία των κατάλληλων προϊόντων

Η επιδερμίδα των μωρών είναι ευαίσθητη και τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να σέβονται αυτή την ευαισθησία. Επιλέξτε ένα βρεφικό αφρόλουτρο κατάλληλο για το pH του δέρματός του, που θα εξασφαλίζει την αναλίπναση της επιδερμίδας και θα καθαρίζει αποτελεσματικά χωρίς να προκαλεί ερεθισμούς. Συστατικά όπως το εκχύλισμα χαμομηλιού, οι πρωτεϊνες σίτου και οι εστέρες από αμύγδαλο, μπορούν να προσφέρουν αντιερεθιστική προστασία και μαλακτικές ιδιότητες. Αντίστοιχα, το λούσιμο μπορεί να πυροδοτήσει γκρίνια και κλάματα, αν το βρεφικό σαμπουάν που χρησιμοποιεί η μαμά δεν έχει ειδική για μωρά σύνθεση και pH συμβατό με το βρεφικό δάκρυ για να μην τσούζει τα μάτια.

Ταυτόχρονα, αξίζει να σημειώστε στα πρακτικά tips, ότι μια έξυπνη συσκευασία με αντλία (αντί για το κλασικό καπάκι) θα κάνει τη ζωή σας σημαντικά ευκολότερη, ειδικά αν κάνετε μπάνιο το μωρό χωρίς βοήθεια.

Δείτε εδώ μια πρόταση αγοράς για το βρεφικό αφρόλουτρο και βρεφικό σαμπουάν, που συνδυάζει τα παραπάνω χαρακτηριστικά, προφέροντας 50% επιπλέον προϊόν στην ίδια τιμή.

Δώστε του όλη σας την τρυφερότητα

Για να κάνετε το μπάνιο διασκεδαστικό και χαλαρωτικό, φροντίστε να βοηθήσετε το μωρό σας να απολαύσει κάθε βήμα της διαδικασίας.

Γδύστε το με απαλές κινήσεις και πριν το βουτήξετε στη μικρή του μπανιέρα, ρίξτε με ένα κυπελάκι χλιαρό νερό στο σώμα και το κεφαλάκι του για να συνηθίσει. Κατά τη διάρκεια του μπάνιου, μιλήστε και τραγουδήστε του –έχει αποδειχτεί ότι η φωνή της μαμάς λειτουργεί σαν φάρμακο στην γκρίνια και την ανησυχία των βρεφών. Μετά το πέρας του μπάνιου, μπορείτε να χαρίσετε στο μωρό σας ένα χαλαρωτικό μασάζ που θα το βοηθήσει να κοιμηθεί σαν πουλάκι. Δείτε σε παλιότερο άρθρο μας πώς να κάνετε το τέλειο βρεφικό μασάζ.

v