9 πρόωρα συμπτώματα που δείχνουν ότι θα γίνετε μαμά

9 πρόωρα συμπτώματα που δείχνουν ότι θα γίνετε μαμά

Η καθυστέρηση στον ερχομό της περιόδου είναι ο πιο συνηθισμένος και αξιόπιστος λόγος να υποπτεύεστε ότι ήρθε η ώρα να γίνετε μητέρα. Κάθε εγκυμοσύνη, όμως, είναι διαφορετική κι έτσι υπάρχουν διαφόρων ειδών πρώιμα σημάδια που, ίσως, υποδηλώνουν το ευτυχές γεγονός απ’ τις πρώτες κιόλας μέρες μετά τη σύλληψη. Ας απαριθμήσουμε τα σημαντικότερα απ’ αυτά.

Κόπωση

Απ’ τις πρώτες ημέρες της εγκυμοσύνης, η έγκυος μπορεί να νιώσει μια ανεξήγητη κούραση, μεγαλύτερη απ’ ότι συνήθως. Γι’ αυτό ευθύνεται η αύξηση μιας ορμόνης που λέγεται προγεστερόνη, μαζί με άλλες πιθανές αιτίες όπως χαμηλά επίπεδα ζαχάρου ή πτώση της πίεσης. Αν διαπιστωθεί η ύπαρξη εγκυμοσύνης, τότε λίγη παραπάνω ξεκούραση είναι απολύτως απαραίτητη, σε συνδυασμό με διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και σίδηρο.

Στήθος διογκωμένο κι ευαίσθητο

Οι ορμονικές αλλαγές, οι οποίες ενεργοποιούνται άμεσα, προκαλούν και τις αντίστοιχες μεταβολές στο στήθος που γίνεται άξαφνα ιδιαιτέρως ευαίσθητο στο άγγιγμα, ειδικά στην περιοχή γύρω απ’ τη θηλή, που μπορεί και να σας φαίνεται πιο σκούρη. Σύντομα, πάντως, το σώμα σας θα προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και τα συμπτώματα που εμφανίζονται στο στήθος θα γίνουν ανεπαίσθητα.

 
Αλλαγές στη γεύση και ευαισθησία στις μυρωδιές

Αν είστε έγκυος και πριν αρχίσει ν’ ανοίγει η όρεξή σας για τα καλά, είναι πολύ πιθανό ν’ αντιληφθείτε αλλαγές στη γεύση σας (ελαφρώς μεταλλική) και ν’ αρχίσετε να ενοχλείστε έντονα από συγκεκριμένα φαγητά και τις μυρωδιές τους. Πολλές φορές πάλι, δεν αντέχετε ούτε τη θέα τροφών που μπορεί, κανονικά, να σας αρέσουν πολύ, όπως π.χ. ο καφές, τα αυγά ή τα μπαχαρικά.

Αιμορραγία “εμφύτευσης”

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μέρες μόνο μετά τη σύλληψη, η έγκυος μπορεί να παρατηρήσει κηλίδες αίματος στο εσώρουχό της, κάτι που οφείλεται στην προσκόλληση του γονιμοποιημένου ωαρίου στα τοιχώματα της μήτρας, τα οποία έχουν πολλά αιμοφόρα αγγεία. Δεν είναι ανησυχητικό και δεν κρατά πάνω από δύο μέρες

Ναυτία και πρωινή αδιαθεσία

Όπως γνωρίζουμε απ’ την ανθρώπινη εμπειρία, οι έντονες ναυτίες και η αδιαθεσία δεν είναι κάτι που βιώνουν όλες οι έγκυοι ανεξαιρέτως, ενώ και η προέλευσή τους δεν έχει εξακριβωθεί πλήρως. Αποδίδονται, κυρίως, στη ραγδαία αύξηση των ορμονών και των οιστρογόνων στο σώμα της εγκύου και ξεκινούν, συνήθως, μετά τη δεύτερη εβδομάδα από τη σύλληψη. Αν τις νιώσετε πάντως, δε βλάπτει να κάνετε το τεστ.

Συχνοουρία

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η μήτρα διογκώνεται και πιέζει την ουροδόχο κύστη με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την άυξηση ορμονών και σωματικών υγρών, να νιώθετε συχνότερα την ανάγκη να επισκεφθείτε την τουαλέτα. Η συχνοουρία εμφανίζεται, συνήθως, την έκτη εβδομάδα μετά τη σύλληψη, αλλά είναι πιθανό να σας έρθει απ’ τις πρώτες κιόλας μέρες, ενώ θα φεύγει και θα επανέρχεται καθώς το παιδί θα μεγαλώνει μέσα στη μήτρα.

Δυσκοιλιότητα, μετεωρισμός και πόνοι στην κοιλιά

Αν νιώσετε πόνους στην κοιλιακή χώρα σαν κι αυτούς της περιόδου παρ’ ότι δεν είναι η ώρα της, σε συνδυασμό με άλλα σημάδια, μπορείτε να υποθέσετε ότι είστε σε ενδιαφέρουσα. Αν συμβαίνει αυτό, είναι πιθανό να εμφανίσετε και συμπτώματα δυσκοιλιότητας, αφού η αύξηση της προγεστερόνης καθυστερεί την πέψη, καθώς και περιοδικά φουσκώματα που ίσως να παραμείνουν σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πονοκέφαλος, ζαλάδες και πόνοι στη μέση

Οι διαρκείς αλλαγές στη ροή των ορμονών και η απότομη αύξηση στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να είναι η αιτία για έντονους πονοκεφάλους στο ξεκίνημα της εγκυμοσύνης. Όπως οι φλέβες διαστέλλονται και τα επίπεδα του ζαχάρου πέφτουν είναι φυσιολογικό να εμφανίσετε ζαλάδες, ενώ οι αλλαγές στο σώμα σας για τις ανάγκες της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν πόνους στη μέση και τις αρθρώσεις.

Απότομες αλλαγές στη διάθεση

Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, κυρίως, οι αλλαγές στη χημεία του σώματος, προκαλούν έντονες μεταπτώσεις στην ψυχολογική κατάσταση και στη συμπεριφορά της εγκύου. Αμφιθυμία, θλίψη, ανεξήγητα νεύρα ή, απλώς, απρόβλεπτες αντιδράσεις σε συνηθισμένες καταστάσεις μπορεί να καταδεικνύουν από πολύ νωρίς το ξεκίνημα μιας εγκυμοσύνης. Κι αν οι «παραξενιές» σας συνηθίζεται ν’ αποδίδονται στις ορμόνες ή τον ερχομό της περιόδου, μην αποκλείετε ποτέ το ενδεχόμενο τα πράγματα να είναι πολύ πιο σοβαρά και πολύ πιο χαρμόσυνα.

v