Πώς να καθαρίσετε εύκολα τους πιο συχνούς λεκέδες των παιδιών

Πώς να καθαρίσετε εύκολα τους πιο συχνούς λεκέδες των παιδιών

Τα παιδιά συχνά μαθαίνουν μέσα απ’ το παιχνίδι και την ανακάλυψη. Εξίσου συχνά, όμως, τα παραπάνω συνοδεύονται από ακαταστασία και... βρωμιά. Όσο και αν προσπαθείτε επίμονα να αποτρέψετε τα παιδιά να μη ζωγραφίζουν τους τοίχους ή να μην πετάνε φαγητό στον καναπέ, η αλήθεια είναι ότι η επιτυχία δεν είναι εξασφαλισμένη! Δεχτείτε λοιπόν τη μοίρα σας (!) και δείτε πώς θα καθαρίσετε τους πιο συνηθισμένους λεκέδες που προκαλούνται από τους μικρούς μας μπόμπιρες.

 

1. Γκλίτερ παντού

Οι κατασκευές είναι η χαρά των παιδιών, όχι όμως και της μαμάς! Ειδικά αν έχετε κορίτσι, είναι πολύ πιθανό, το γκλίτερ να απλώνεται σε πολλά σημεία του σπιτιού. Για να το ξεφορτωθείτε, αρκεί να περάσετε από πάνω του ένα ρολό- αποχνουδωτή.

Αν δεν έχετε σπίτι, μπορείτε να φτιάξετε ένα αντίστοιχο με τα… χέρια σας! Απλώς δέστε γύρω από δύο ή τρία δάχτυλά σας ένα κομμάτι σελοτέιπ και περάστε το πάνω από τα επίμαχα σημεία. Η κόλλα θα απομακρύνει όλα τα απαστράπτοντα σημάδια.

2. Ξυλομπογιές στους τοίχους

Αν η καλλιτεχνική φύση του παιδιού ξεδιπλώνεται ακόμα και στους τοίχους του σπιτιού και εσείς δεν έχετε βρει ακόμα τον τρόπο να τους ξαναασπρίσετε, θα χρειαστείτε μόνο: αιθέριο έλαιο λεμονιού, μπατονέτες, νερό και ένα στεγνό πανί. 

Απλώς βουτάτε την μπατονέτα στο έλαιο λεμονιού για να «ποτίσουν» οι άκρες της και έπειτα την περνάτε πάνω από τα χρώματα. Στο τέλος, απλώς αφαιρείτε τα (λίγα) υπολείμματα με ένα βρεγμένο πετσετάκι.

Εναλλακτικά, αν οι μπογιές είναι ακόμα νωπές, μπορείτε να τις στεγνώσετε με το πιστολάκι για να ξεραθούν και μετά να τις απομακρύνετε πανεύκολα με ένα πανί ελαφρώς βρεγμένο που θα έχετε «βουτήξει» σε ελάχιστο σαπούνι.

3. Ο… βασανισμένος καναπές

Ο καναπές είναι ένα από τα πιο βασανισμένα έπιπλα του σπιτιού που μπορεί να φέρει πάνω του λεκέδες πάσης φύσης: από μαρκαδόρους και χρώματα μέχρι υπολείμματα τροφίμων.

Καναπές από μικροΐνες

 Κάνετε μια πάστα από νερό και μαγειρική σόδα και στη συνέχεια την τρίβετε πάνω στον λεκέ. Στο τέλος, απομακρύνετε με ένα στεγνό πανί τα υπολείμματα του μίγματος.



Δερμάτινος καναπές

Χρειάζεστε μόνο ζεστό νερό και ένα πανί. Οι λεκέδες θα φύγουν πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι πιστεύετε.

*Extra tip: Δοκιμάστε πρώτα σε μια άκρη του καναπέ τους παραπάνω τρόπους για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα αλλοιωθεί το χρώμα του ή δεν θα χαλάσει η υφή του.

4. Αυτοκόλλητα σε τοίχους και πατώματα

Αν τα αυτοκόλλητα είναι… καινούρια, τότε αρκεί απλώς να τα «στεγνώσετε» με το πιστολάκι για να ξεκολλήσουν από την επιφάνεια που τα διακόσμησε τα παιδί.

Διαφορετικά, η λύση είναι μία: ξύδι! Βουτήξτε ένα πινέλο ή λίγο χαρτί κουζίνας μέσα στο ξύδι και στη συνέχεια περάστε το πάνω απ’ το αυτοκόλλητο ή γύρω από τις άκρες του. Αφήστε το να δράσει για πέντε λεπτά, έπειτα σκουπίστε τη περιοχή με ένα πανί και στη συνέχεια ξεκολλήστε το αυτοκόλλητο. Τα συστατικά του ξυδιού θα το μαλακώσουν και έτσι θα είναι πολύ πιο εύκολο να το αφαιρέσετε.

5. Λάσπη… παντού!

Μια βροχερή μέρα που το παιδί θα γυρνάει απ' το σχολείο ή το παιχνίδι μια, είναι πολύ πιθανό το… κακό να γίνει και να μπει στο σπίτι με τα λασπωμένα του παπούτσια. Τι θα κάνετε τότε; Θα αναμίξετε ένα μέρος από ξύδι με δέκα μέρη νερό σε ένα βαποριζατέρ και θα ψεκάσετε. Στη συνέχεια, τρίψτε όσο ακόμα η λάσπη είναι νωπή για να βγει πιο εύκολα.

6. Ούρα στο στρώμα

Αν το παιδί εκπαιδεύεται για την τουαλέτα, είναι πολύ πιθανό να «βρέχεται» στο κρεβάτι του.  Για να το καθαρίσετε χωρίς πολύ κόπο και με λίγα χρήματα, θα χρειαστείτε τα εξής υλικά: οξυζενέ, καθαριστικό υγρό πιάτων και μαγειρική σόδα. Σε ένα άδειο βαποριζατέρ ρίχνετε περίπου 230 περίπου miligram οξυζενέ, τρία κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα και μια σταγόνα υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Το κουνάτε για λίγα δευτερόλεπτα για ν’ ανακατευτούν τα υλικά και στη συνέχεια ψεκάζετε πάνω στους λεκέδες από ούρα. Αφήστε το μίγμα να δράσει για μια ώρα και στη συνέχεια αφαιρέστε τα υπολείμματα με ένα πανί.

Για να αποφύγετε, τουλάχιστον στο μέτρο του δυνατού, τους εν λόγω λεκέδες, μπορείτε να το καλύψετε με ένα ειδικό επίστρωμα κρεβατιού που θα συγκρατεί τις βρωμιές και έτσι δεν θα «ποτίζουν» το στρώμα.

*Extra tips: Προσθέστε λίγες σταγόνες από κάποιο αιθέριο έλαιο (η λεβάντα είναι πολύ καλή επιλογή), για να εξουδετερωθούν οι άσχημες μυρωδιές.

Χρησιμοποιήστε το μίγμα αμέσως μόλις το φτιάξετε- διαφορετικά, δεν θα είναι το ίδιο αποτελεσματικό.

7. Εμετός στο χαλί

Σε περίπτωση που ο εμετός προέρχεται από μωρό που τρέφεται μόνο με γάλα, αρκεί ένα πανί που θα βουτήξετε σε ζεστό νερό και σε λίγο υγρό απορρυπαντικό πιάτων.

Για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις, εφαρμόστε τα εξής: Γι’ αρχή, απομακρύνετε τα «πολλά-πολλά» φορώντας ένα γάντι. Στη συνέχεια, ρίξτε πάνω στο λεκέ μαγειρική σόδα και αφήστε τη να δράσει για ένα τέταρτο. Αν ο λεκές είναι μεγάλος, αφήστε τη ολόκληρο το βράδυ. Η σόδα θα απορροφήσει την υγρασία και θα εξουδετερώσει τη δυσάρεστη μυρωδιά. Έπειτα, σκουπίστε κανονικά με την ηλεκτρική σκούπα.

* Extra tip: Αν ο λεκές επιμένει, αναμίξτε ένα κουταλάκι του γλυκού από υγρό απορρυπαντικό πιάτων με ίση ποσότητα από λευκό ξύδι και δύο φλιτζάνια ζεστό νερό. Έπειτα, με ένα σφουγγάρι τρίψτε ελαφρά το μίγμα πάνω απ’ το λεκέ.

v