10 συνήθειες των οργανωμένων μαμάδων

10 συνήθειες των οργανωμένων μαμάδων

Σας έχει συμβεί να επισκεφτείτε το σπίτι μιας μαμάς-φίλης/ γνωστής/ συναδέλφου/ γειτόνισσας και να έρθετε αντιμέτωπη με ένα νοικοκυριό που δουλεύει «ρολόι»; Έχει τύχει ποτέ να συναναστραφείτε με μια από αυτές τις μαμάδες-ήρωες που καταφέρνουν να τα έχουν όλα υπό έλεγχο και να δείχνουν ξεκούραστες, περιποιημένες και άνετες τη στιγμή που εσείς παλεύετε να ξεκρεμάσετε το μωρό απ’ την κοτσίδα σας, να μαζέψετε τα πορτοκάλια που κουτρουβαλάνε απ’ τη σακούλα και να κάνετε μια φιλική κουβεντούλα παίζοντας το ψύχραιμη;

Υπάρχουν ορισμένες μαμάδες που, με συμμάχους την οργανωτικότητα και τον σωστό προγραμματισμό, καταφέρνουν αν «φέρουν βόλτα» αυτά που για τις περισσότερες φαίνονται βουνό. Τα καλά νέα είναι, ότι οι συνήθειές τους δεν αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό: είναι συνήθειες έξυπνες και πρακτικές που αν προσπαθήσουμε να βάλουμε στη ζωή μας θα τα καταφέρουμε κι εμείς να γίνουμε μια γυναίκα-πολυμηχανή, πιο γρήγορη κι από τη σκιά της.

Ξυπνούν τουλάχιστον 20 λεπτά πριν τα παιδιά

Κακά τα ψέματα: το να ξυπνήσουν τα παιδιά, όσο χαριτωμένο κι αν είναι, δεν βοηθάει καθόλου να οργανωθείς, αφού πρέπει να σπεύσεις να καλύψεις τις ανάγκες τους (με την τσίμπλα στο μάτι). Για ένα πρωινό χωρίς τρέξιμο και πανικό, ξυπνήστε πριν τα παιδιά, φτιάξτε τον καφέ σας, κάντε τα απαραίτητα beaute και με φρέσκια διάθεση ξυπνήστε γλυκά τα μικρά σας.

Φτιάχνουν μια λίστα με όλες τους τις υποχρεώσεις

Αυτή η συμβουλή φωνάζει «αμερικάνικη συνήθεια», η αποτελεσματικότητα όμως είναι πραγματικά εγγυημένη. Πίνοντας το πρωινό σας ρόφημα, φτιάξτε μια λίστα σε ένα σημειωματάριο που θα εξυπηρετεί αυτόν και μόνο τον σκοπό με όλες τις υποχρεώσεις, τα ραντεβού και τις δουλειές που πρέπει να γίνουν. Ιεραρχήστε τις δουλειές σας (βάζοντας, για παράδειγμα, το μαγείρεμα πριν το σφουγγάρισμα ή το τηλέφωνο στη μακρινή σας εξαδέλφη που έχει την ονομαστική της εορτή) και απολαύστε το... ηδονικό σβήσιμο από τη λίστα κάθε φορά που μια δουλειά τελειώνει.

Κλείνουν το Facebook

Το facebook έχει ξεκάθαρα αντικαταστήσει την τηλεόραση. Αν αθροίσουμε τις ώρες που χαζεύουμε την αρχική μας σελίδα, απαντάμε σε μηνύματα και γράφουμε σχόλια είναι βέβαιο ότι θα μας πιάσει μια μίνι κρίση πανικού –«Τι κάνω, Θεέ μου, στη ζωή μου;». Αν δεν μπορείτε να απεξαρτηθείτε… με το καλό, απενεργοποιήστε την εφαρμογή στο κινητό σας ή, έστω, επιλέξτε να μην ακούγονται οι ειδοποιήσεις και τα μηνύματα. Αν είχαμε ένα τρίτο χέρι, θα σας υπογράφαμε και μ’ αυτό ότι έτσι θα γίνετε πιο παραγωγικοί.



Ξέρουν ότι δυο χέρια δεν είναι αρκετά

Με άλλα λόγια: ξέρουν ότι για να φέρεις βόλτα σπίτι, δουλειά, παιδιά, εξωσχολικές δραστηριότητες, μαγείρεμα, γιατρούς, ψώνια και ό,τι άλλο μπορεί να προκύψει στην καθημερινότητα μιας οικογένειας χρειάζονται περισσότεροι από ένας άνθρωποι. Οι οργανωμένες μαμάδες ξέρουν να ζητούν βοήθεια, αλλά γνωρίζουν ότι πρέπει να ζητήσουν έγκαιρα, για να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Τα άπλυτα στα άπλυτα, τα καθαρά στα καθαρά

Χρυσός κανόνας για να διατηρηθεί ένα σπίτι καθαρό και τακτοποιημένο. Κόντρα στο αγαπημένο ρητό του Φ. Πεσσόα «Ποτέ μην κάνεις σήμερα κάτι που μπορείς να αναβάλεις για αύριο», οι οργανωμένες μαμάδες και νοικοκυρές διευθετούν επιτόπου βρώμικα ταψιά, άπλυτα ρούχα και λεκιασμένα τραπεζομάντηλα.

Βάλτε αμέσως μετά το φαγητό τα πιάτα στο πλυντήριο πιάτων και το ταψί/ τσουκάλι/ κατσαρόλα/ τηγάνι να μουλιάσει με ζεστό νερό. Αντίστοιχα, βάλτε τα άπλυτα ρούχα εκεί που τους αρμόζει και τα καθαρά, αν δεν θέλετε να τα επανατοποθετήσετε στην ντουλάπα, στην απλώστρα για να αεριστούν.

Κολατσιό, ρούχα και τσάντες ετοιμάζονται από το βράδυ

Μέγας κανόνας των οργανωμένων γονιών! Ρούχα, κολατσιό, τσάντες, υπεύθυνες δηλώσεις που πρέπει να υπογραφούν, κατασκευές για τα καλλιτεχνικά, χαρτοφύλακες για τη δουλειά και οτιδήποτε άλλο απαραίτητο για την πρωινή αναχώρηση ετοιμάζεται αποβραδίς.

Με τη συνήθεια αυτή επιτυγχάνονται δύο στόχοι. Πρώτον, καταφέρνεις να περάσεις ένα αξιοπρεπές πρωινό χωρίς πανικό, μίνι Μαραθώνιους μέσα στο σπίτι και φωνές του τύπου «Τάκηηηη, έχεις δει τα κλειδιά του αυτοκινήτου;». Δεύτερον, ξυπνάς και σηκώνεσαι απ’ το κρεβάτι με περισσότερη όρεξη, αφού δεν σε χτυπούν κατακέφαλα πρωί-πρωί όλες οι υποχρεώσεις που πρέπει να διεκπεραιώσεις.

Βάζουν ένα πλυντήριο την ημέρα (τουλάχιστον)

Για να αποφύγετε το αποθαρρυντικό θέαμα του λοφίσκου από άπλυτα που σας κοιτάζει χαιρέκακα, φροντίστε να βάζετε κάθε πρωί ένα πλυντήριο. Απλώστε και σιδερώστε (προαιρετικό αυτό το τελευταίο) τα ρούχα που βάλατε στο πλυντήριο την ίδια μέρα, αποφεύγοντας έτσι τη δημιουργία βουνών που σας χαλούν τη διάθεση και σας «τρώνε» το Σαββατοκύριακο.

Κάθε τι έχει τη θέση του

Το θεμέλιο της οργάνωσης είναι η τάξη. Στα οργανωμένα σπίτια κάθε τι έχει τη θέση του κι ότι δεν έχει θέση χαρίζεται, πετιέται ή αξιοποιείται εναλλακτικά. Οργανώστε τα χαρτιά και τα μικροαντικείμενα, ούτως ώστε να γλιτώσετε χρόνο από το μάζεμα, βάλτε κάθε αντικείμενο στη θέση του μετά τη χρήση και –κυρίως- μάθετε και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να ακολουθούν το (τακτικό) σας παράδειγμα.

Δεν αρχίζουν μια δουλειά πριν τελειώσουν την προηγούμενη

Χαζοί είναι στα εργοστάσια και τις βιοτεχνίες που χωρίζουν τις δουλειές σε πόστα/ στάδια παραγωγής; Λίγοι είναι οι ιδιοφυείς που μπορούν να εκτελέσουν με επιτυχία και σβελτάδα πολλές δουλειές ταυτόχρονα. Ο μέσος άνθρωπος, λειτουργεί γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα όταν κάνει μία δουλειά τη φορά. Αν έχετε, λοιπόν, βάλει μπρος για ξεσκόνισμα προσπαθήστε να μην παρασυρθείτε από τις Σειρήνες που θα φωνάζουν «Τακτοποίησέ με!», «Πλύνε με», «Ασχολήσου μαζί μου!» -ολοκληρώστε τη δουλειά που επιλέξατε να κάνετε και συνεχίστε απερίσπαστη με την επόμενη.

Προγραμματίζουν λίγο χρόνο για «χαζολόγημα»

Ο τελευταίος κανόνας είναι ίσως ο πιο σημαντικός (εντάξει, μπορεί να μην είναι ο πιο σημαντικός, αλλά είναι σίγουρα αποτελεσματικός και πολύ ευχάριστος). Οργάνωση σημαίνει αποτελεσματικότητα και αποτελεσματικότητα δεν υπάρχει σε συνθήκες τρελής πίεσης και πανικού. Τα διαλείμματα είναι απαραίτητα για να αδειάσει το μυαλό μας και ανανεωμένοι να συνεχίσουμε να τα καταφέρνουμε περίφημα στον στίβο της καθημερινότητας!
 

v