8 μυρωδικά που μπορείτε να φυτέψετε στην κουζίνα σας

8 μυρωδικά που μπορείτε να φυτέψετε στην κουζίνα σας

Η κουζίνα κάθε καλής μαγείρισσας έχει πάντοτε τα απαραίτητα μυρωδικά σε αποξηραμένη μορφή ή στο ψυγείο. Σίγουρα, όμως, θα ήταν καλύτερα αν μπορούσαμε να κόβουμε τη ρίγανή μας κατευθείαν απ’ τη γλάστρα και το άρωμά της να πλημμυρίζει την κουζίνα μας. Δεν είναι δύσκολο, αρκεί να βρούμε λίγο χώρο για τα μυρωδικά που αγαπάμε και λίγο χρόνο να τα φροντίζουμε, ώστε να κάνουν την καθημερινότητά μας πιο όμορφη και τα φαγητά μας πιο νόστιμα...

Θυμάρι

Ο μικρός πολυετής θάμνος που μας τροφοδοτεί με φρέσκα φύλλα θυμαριού για τα κρέατα, τα ψάρια και τα αφεψήματά μας, αντέχει στο κρύο και τη σκιά, δεν θέλει την υγρασία και ο ήλιος εμπλουτίζει το μοναδικό του άρωμα. Είναι εξαιρετικό χωνευτικό και, αν χρειαστεί, ανακουφίζει απ’ τον βήχα.

Βασιλικός

Ο βασιλικός, πλατύφυλλος ή μη, είναι ο καλύτερος φίλος της σάλτσας ντομάτας. Μονοετής, θέλει μπόλικο ήλιο και νερό, αλλά και ιδιαίτερη φροντίδα το χειμώνα για να μην μας καεί απ’ το κρύο. Βάλτε τη γλάστρα στο πιο ηλιόλουστο σημείο της κουζίνας κι όποτε μείνει νερό στο ποτήρι σας, μη διστάσετε να το μοιραστείτε μαζί του.

Δεντρολίβανο

Άλλοτε όρθιο κι άλλοτε έρπον, το δεντρολίβανο αντέχει στις δύσκολες συνθήκες, του αρέσει όμως ο ήλιος κι είναι πάντα έτοιμο να εμπλουτίσει τις μαρινάδες και να συνοδεύσει το αρνί ή το κοτόπουλό μας. Στην κουζίνα μας, θα βοηθήσει με τις εντομοαπωθητικές του ιδιότητες και θα καλωπίσει το χώρο με τα υπέροχα άνθη του.

Σχοινόπρασο

Το σκοινόπρασο ή τσάιβς αποτελείται από όρθια φύλλα σαν του κρεμμυδιού, έχει πιο δυνατό άρωμα και ταιριάζει άψογα με το ψάρι και τις σαλάτες μας. Θέλει μια ημισκιερή θέση και καλό πότισμα και δεν ενοχλείται ιδιαίτερα απ’ το κρύο. Κόβετε τα δύο τρίτα ενός μεγάλου φύλου για να μεγαλώσει ξανά.

Ρίγανη

Πολυετής, ανθεκτική, φιλική προς τον ήλιο και καθόλου απαιτητική σε νερό, η ρίγανη ταιριάζει πολύ με την ελληνική κουζίνα και δίνει άρωμα σε πληθώρα αγαπημένων φαγητών. Η ελληνική είναι ίσως η καλύτερη στον κόσμο. Βάλτε τη γλάστρα της δίπλα στις άλλες, καθώς απωθεί ασθένειες κι έντομα, προστατεύοντας τους «γείτονες».

Μαϊντανός

Διετές αρωματικό με χαρακτηριστικό άρωμα κι ενίοτε κατσαρά φύλλα, πλούσιο σε βιταμίνες και χωνευτικό, ο μαϊδανός χρησιμοποιείται σε όλες τις κουζίνες του κόσμου και ταιριάζει παντού. Στο γλαστράκι αργεί λίγο να μεγαλώσει κι όταν βγει, θέλει ήλιο, νερό και προσεκτική συγκομιδή για να μας δίνει όσο αντέξει.

Ματζουράνα

Συγγενής της ρίγανης, ο πολυετής θάμνος αρωματίζει το χώρο και μας προμηθεύει με φυλλαράκια για τις σάλτσες, τα ψάρια, τα κρέατα και το τσάι μας για την αϋπνία. Η ματζουράνα θέλει προστασία απ’ το κρύο και την ξηρασία, ενώ ο ήλιος, το νερό και η λίπανσή της είναι απολύτως απαραίτητα.

Μέντα

Ότι πρέπει για δροσερή αναπνοή και δυνατό άρωμα στα καλοκαιρινά κοκτέιλ μας, η μέντα θέλει μια γλάστρα μόνη της για ν’ απλωθεί, λίγο ήλιο και μπόλικο νερό για να φουντώσει. Αν μαραθεί το χειμώνα, κάντε υπομονή και μόλις ανοίξει ο καιρός, θα... σκάσει μύτη. Είναι εξαιρετική για κιμάδες, σούπες και βασικό συστατικό σε τσάι για τη δυσπεψία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v