5 ανούσιοι καυγάδες που κάνετε με τον άντρα σας

5 ανούσιοι καυγάδες που κάνετε με τον άντρα σας

Ακόμη και στους πιο ονειρεμένους γάμους, οι τσακωμοί είναι αναμενόμενοι και τα ζευγάρια έχουν που και που τις συννεφιές τους για τον έναν ή τον άλλο λόγο. Δεν είναι κακό, οι εντάσεις πρέπει να εκτονώνονται και όχι να συσσωρεύονται, ενώ κανένα πρόβλημα μεταξύ δύο ανθρώπων δεν πρόκειται να λυθεί, αν δεν γίνει πρώτα ρητά αντιληπτό. Κι έτσι όμως, δεν είναι ασυνήθιστο να καυγαδίζετε με τον άντρα σας για ψύλλου πήδημα, χάνοντας πολύτιμη ενέργεια και δηλητηριάζοντας τη σχέση σας χωρίς να υπάρχει καμία σοβαρή αιτία. Ορίστε πέντε τέτοιες, συνήθεις περιπτώσεις και πώς να τις αποφύγετε.

Για την προσωπική φροντίδα

Εντάξει, μπορεί όταν γνωριστήκατε να πρόσεχε το ντύσιμό του και να ψώνιζε πάντα σύμφωνα με την τελευταία λέξη της αντρικής μόδας, τα μαλλιά του να μην ήταν ποτέ λαδωμένα και τα παπούτσια του να έμοιαζαν πάντα του κουτιού, αλλά αυτό δεν θα μπορούσε να συμβαίνει στο διηνεκές. Θα μπορούσε, δηλαδή, αλλά ο χρόνος στη ζωή ενός εργαζόμενου ζευγαριού, πόσο μάλλον αν είναι και γονείς, δεν είναι αρκετός για να φροντίζονται όλα στην εντέλεια.

Μοιραία, κάποια πράγματα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Αναγνωρίστε το και μην αφήνετε τη δυσαρέσκειά σας να μεταφράζεται σε δηκτικότητα και αποδοκιμασία, προκαλώντας άμυνα και καυγάδες. Αντιμετωπίστε το ζήτημα με λίγο χιούμορ κι επιβραβεύστε με ένα κοπλιμέντο τα, αναμενόμενα, μικρά βήματά του προς τη σωστή κατεύθυνση.

Για το φαγητό

Ας είμαστε ειλικρινείς, το φαγητό της μαμάς το θυμάστε με την ίδια, νοσταλγικού τύπου τάση εξιδανίκευσης με την οποία το μνημονεύει κι εκείνος. Αναπόφευκτα, λόγω και του λίγου χρόνου που έχετε μέσα στην ημέρα για ν’ αφιερώσετε στη μαγειρική, θα υπάρξουν φορές που θα το φάει, απλώς, για να ξορκίσει την πείνα του και θα αμελήσει (ή θα αποφύγει) να κάνει κάποιο σχόλιο για την ποιότητά του, έστω και αρνητικό.

Μην το εκλαμβάνετε διαρκώς ως κριτική ή δείγμα απογοήτευσης προς εσάς. Ένα γεύμα ξεχνιέται πάντα με το επόμενο, για να μην πω και με τη χώνεψη, η οποία είναι πολύ σημαντική λειτουργία για να την σαμποτάρουμε με καυγάδες και φωνές. Προτρέψτε τον από νωρίς να μαγειρεύει πού και πού κι εκείνος, κάντε του καζούρα για τα καμένα γεμιστά του, αλλά επαινέστε τη γέμιση, πριν παραδεχτείτε απο κοινού ότι «σαν της μαμάς, δεν έχει».

Για τον ελεύθερο χρόνο

Είναι συχνό φαινόμενο, ένας σύζυγος να ασχολείται εμμονικά με δραστηριότητες που μπορεί να μένουν ίδιες ή να αλλάζουν κατά περιόδους και οι οποίες δεν περιλαμβάνουν ούτε εσάς ούτε το παιδί. Άλλες φορές μόνος, άλλες μαζί με φίλους, πιθανότατα βρίσκει σ’ αυτές ένα υποκατάσταστο της φυγής απ’ την καθημερινότητα που όλοι έχουμε ανάγκη. Δυστυχώς, η κατανομή του χρόνου του μεταξύ των χόμπι του, των υποχρεώσεών του και της αφεντιάς σας, σπάνια είναι ισοβαρής και δίχως αντίκτυπο στα νεύρα σας.

Συγκρατήστε τα, παρ’ ολ’ αυτά ή, έστω, ξεκινήστε γιόγκα, αφού δεν πρόκειται να τον ξεκολλήσουν απ’ τις εμμονές του, μόνο θα εντείνουν την ανάγκη του να βυθιστεί σ’ αυτές. Δείξτε ενδιαφέρον, προκαλέστε τον να μιλήσει για όσα κάνει, όσο χαζά κι αν ακούγονται, αλλά μη ζητήσετε να συμμετέχετε δίχως να σας το προτείνει εκείνος. Σπάνιο, αλλά, αν συμβεί, μπορεί να λειτουργήσει ως φυγή και για τους δυο σας.

Για τις εκκρεμότητες

Το να μένεις στο νοίκι είναι μια πονεμένη υπόθεση, οι πολυκατοικίες απαιτούν ένα επίπεδο συνεννόησης που σπανίζει, τα σπίτια βγάζουν προβλήματα κι οι ιδιοκτήτες βγάζουν την πίστη σας μέχρι να τα διορθώσουν. Μοιραία, ο κλήρος πέφτει στον άντρα του σπιτιού που πρέπει είτε να αποκαθιστά προσωρινά τις ζημιές είτε να αγριεύει στους υπεύθυνους για να γίνουν γρήγορα οι δουλειές κι η ζωή στο σπίτι να μπει σε ρέγουλα. Δεν είναι σπάνιο, στις μέρες μας, αφενός να μην πιάνουν τα χέρια του κι αφετέρου να βαριέται να κάνει το μαντρόσκυλο, αφού η υπερβολική επαφή με κρετίνους στη δουλειά του τον κάνει απρόθυμο να έχει αντίστοιχες επαφές εκτός αυτής.

Μην του αγριεύετε κι εσείς και μην τον πιάνετε απ’ τον γιακά μόλις επιστρέφει σπίτι, εκτονώνοντας επάνω του την ένταση που σας προκάλεσε η διαχειρίστρια. Γελάστε μαζί εις βάρος της, καθώς και όσων ενδιάμεσων σας δυσκολεύουν τη ζωή, ανακτήστε την ψυχραιμία σας και αντιμετωπίστε τους με διπλωματία. Δεν πιάνει πάντα, αλλά αξίζει μια κοινή προσπάθεια.

Για τις επετείους

Εννοείται ότι στην εποχή του facebook και των smart-phones δεν υπάρχει καμία σοβαρή δικαιολογία, μία σημαδιακή ημερομηνία, όμως, είναι κάτι που με τον καιρό μπορεί ν’ αποκτήσει χαρακτηριστικά περιττής συνήθειας και ν’ απωθηθεί στο πίσω μέρος του μυαλού ενός συζύγου. Κατά συνέπεια, οι εκπλήξεις, τα δώρα και τα ρομαντικά δείπνα πάνε περίπατο και η αίσθηση ότι ο γάμος σκοτώνει το ρομάντσο κι εσείς γίνεστε ένα κινούμενο κλισέ, και μάλιστα το αντίθετο από ‘κείνο που επιδιώκατε, θεριεύει.

Μην υποκύψετε στη δίκαιη ανάγκη σας να θέσετε προς συζήτηση τα υπαρξιακά ζητήματα του γάμου με αφορμή ένα ατόπημα που έγινε εξ αμελείας. Η σύνδεση της ημέρας με καυγάδες μπορεί να νοθεύσει την ίδια τη σημασία της. Θυμήστε του για ποιο λόγο η ημέρα είναι σημαντική, κάντε του ένα δώρο που ξέρετε ότι θα ήθελε και προτείνετε να κάνετε κάτι διασκεδαστικό μαζί χωρίς πολλές προετοιμασίες, φρου-φρου κι αρώματα. Την επόμενη φορά, ίσως το κάνει εκείνος.

v