«Γεννήθηκα χωρίς κόλπο, μήτρα και τράχηλο»

«Γεννήθηκα χωρίς κόλπο, μήτρα και τράχηλο»

Οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν αν θα κάνουν παιδιά σε μικρή ή πιο μεγάλη ηλικία και για όσες είναι δύσκολο να συλλάβουν, υπάρχει ο δρόμος της εξωσωματικής γονιμοποίσης. Όμως για κάποιες γυναίκες δεν υπάρχει ούτε αυτή η επιλογή. Σ' αυτή την κατηγορία ανήκει και η Ιωάννα Γιαννούλη, μια εικοσιεπτάχρονη κοπέλα που γεννήθηκε με ελλιπές αναπαραγωγικό σύστημα, που της στερεί τη δυνατότητα να γίνει μητέρα.

Το πρώτο «καμπανάκι» χτύπησε στα δεκατέσσερά της χρόνια όταν ακόμα δεν της είχε έρθει η πρώτη της περίοδος. Δύο χρόνια αργότερα, οι γιατροί την παρέπεμψαν στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι η κοπέλα δεν είχε κολπική σήραγγα, μήτρα και τράχηλο και αποδείχθηκε ότι πάσχει από το Σύνδρομο Ροκιτάνσκι. Μάλιστα, η ίδια η κοπέλα αναφέρει σε συνέντευξή της στο BBC News ότι, επειδή ο κόλπος της δεν λειτουργούσε σωστά, οι γιατροί έπρεπε να φτιάξουν ουσιαστικά έναν κόλπο για να μπορεί να έχει σεξουαλικές επαφές.

Οι γυναίκες με το εν λόγω Σύνδρομο έχουν κανονικά ωοθήκες, εξωτερικά αναπαραγωγικά όργανα ενώ το στήθος και τα μαλλιά τους αναπτύσσονται φυσιολογικά. Το πρώτο σύμπτωμα του Συνδρόμου είναι η μη εμφάνιση της περιόδου.

Εκτός από τις σωματικές και οργανικές επιπτώσεις του Συνδρόμου, η ψυχολογία της γυναίκας-ασθενούς επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό. «Για χρόνια ένιωθα ότι δεν άξιζα τίποτα, ότι δεν μπορούσε να με αγαπήσει κανείς. Ήμουν χαμένη για πολύ καιρό. Αυτό το σύνδρομο μπορεί να καταστρέψει τη ζωή σου. Τελικά, όμως, νίκησα την κατάθλιψη, το στρες και τις κρίσεις πανικού που μου προκαλούσε.»

Για χρόνια, η Ιωάννα είχε συντρόφους που της ασκούσαν ψυχολογική βία για την κατάστασή της και λόγω αυτού, δεν μπορούσε να κάνει εύκολα μια σταθερή σχέση. Τώρα έχει βρει τον άνθρωπο που την αγαπάει και την έχει δεχτεί γι' αυτό που είναι.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζονται πολλά αποθέματα δύναμης και κουράγιου για να αντιμετωπίσει κανείς μια τέτοια κατάσταση. Ακόμα και ένα μεγάλο «μπράβο» στην κοπέλα που έμαθε να ζει μ' αυτό, δεν αρκεί!

Πηγή: hotmomsclub.com

v