Το σεξ πριν και μετά τον γάμο

Το σεξ πριν και μετά τον γάμο

Ακούγεται τρομαχτικό, αλλά η σεξουαλική ζωή κάθε ζευγαριού που σέβεται τον εαυτό του, χαρακτηρίζεται από δύο μεγάλες περιόδους, την «προ γάμου» και τη «μετά γάμου». Προφανώς, η πρώτη είναι γεμάτη λουλούδια και πυροτεχνήματα και η δεύτερη, γεμάτη φθαρμένες κάλτσες και πυτιρίδα. Δε, χρειάζεται πανικός, όμως. Ό,τι έχει φυσιολογικά αίτια αντιμετωπίζεται και με φυσιολογικούς τρόπους, αρκεί να αποδεχτούμε ότι το μ.γ. σεξ δεν μπορεί να είναι ίδιο με το π.γ. σεξ και να πιστέψουμε ότι, κάποιες φορές, μπορεί να αποδειχτεί και καλύτερο.

Αντίο ξεγνοιασιά

Όταν μία σχέση είναι στις αρχές της, είναι φυσιολογικό να χαρακτηρίζεται από διαρκή σωματική έλξη και έντονη σεξουαλική δραστηριότητα. Η επιφανειακή εικόνα του ενός συντρόφου για τον άλλον, η γοητεία μιας νέας γνωριμίας, η απουσία μιας πραγματικής δέσμευσης ή του άγχους για το μέλλον, αλλά και ο αγνός ενθουσιασμός κάνουν το σεξ πιο ελκυστικό και τον νέο σύντροφο πιο ποθητό, ακόμη και σε καθημερινή βάση.

Είτε έρθει σχετικά νωρίς είτε μετά από αρκετά χρόνια, ένας γάμος σηματοδοτεί την δέσμευση, αλλά και την παραδοχή ότι η σχέση μπαίνει πια σε ένα νέο στάδιο μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και ανάληψης ευθυνών. Η καθημερινή τριβή, το γεμάτο πρόγραμμα και ο συνδυασμός εργασίας και νοικοκυριού, αλλάζει τις ισορροπίες σε μια σχέση και, πέρα απ’ το ότι δοκιμάζει τις αντοχές της, συρρικνώνει σε μεγάλο βαθμό τον αυθορμητισμό και την ξεγνοιασιά που τόνωναν τη λίμπιντο πριν μπουν τα στέφανα.

Το συζυγικό «καθήκον»

Πριν δύο άνθρωποι αποφασίσουν να «επισημοποιήσουν» τη σχέση τους με έναν γάμο ή ακόμη και με μία απλή συμβίωση, κάθε συνάντησή τους συμβαίνει με όρους φυγής απ’ τη ρουτίνα του καθενός και συνοδεύεται από την προσμονή για ανταποδοτική επαφή με τον σύντροφο, συναισθηματική και σωματική. Αν, μάλιστα, δεν διαθέτουν δικό τους χώρο και ο χρόνος που περνούν χώρια είναι πολύς, ο «βαθμός δυσκολίας» ανεβαίνει και η επίτευξη της σεξουαλικής επαφής αποκτά επιπλέον λυτρωτικό χαρακτήρα.



Με τον γάμο, η άμεση ανάγκη να βρεθεί ο τόπος ή ο χρόνος για μια κοινή διαφυγή απ’ τα τετριμμένα του καθενός παύει να υπάρχει, καθώς η παρουσία στον ίδιο χώρο και για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι πλέον δεδομένη. Σταδιακά, ο διαχωρισμός μεταξύ καθημερινότητας και εξαιρετικών στιγμών που βιώνονται από κοινού γίνεται σχεδόν αδύνατος και το σεξ είναι η πρώτη αμοιβαία απόλαυση που πλήττεται κατά τη μετατροπή του, από ψυχαγωγία σε υποχρέωση.

Η επένδυση στη σχέση

Μία σχέση που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της εξέλιξης σε κάτι πιο σοβαρό, χαρακτηρίζεται απ’ την απουσία προσδοκιών, άρα και πίεσης στον κάθε σύντροφο ν’ αποδείξει ότι αποτελεί «καλή επένδυση» για το μέλλον. Ακόμη, όμως, και όταν έρθει η ώρα και γι’ αυτή την εμπειρία, παραμένει πάντα σε θεωρητική βάση και δεν επηρεάζει δραματικά τον ανέμελο, «ψυχαγωγικό» χαρακτήρα της σχέσης.

Όταν τα πράγματα σοβαρέψουν, οι προσδοκίες δεν είναι πια υποθέσεις και τα καθημερινά ζητήματα αναδεικνύονται σε πεδιό μάχης στο οποίο κανείς, είτε θριαμβεύει είτε πέφτει μαχόμενος, φθείρεται και χάνει μέρος της διάθεσής του για πολλά απ’ όσα λάτρευε να κάνει πριν, μεταξύ αυτών και το σεξ. Οι απαιτήσεις μεγαλώνουν και τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα όταν έρθει το πρώτο παιδί, αφού τα περιθώρια για χαλάρωση κι ερωτικό παιχνίδι στενεύουν δραματικά.

Απόλαυση με νέους όρους

Αντικειμενικά, η ζωή με τον σύντροφό μας, πριν και μετά τον γάμο, δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι ίδια. Είναι πολλά αυτά που αλλάζουν και μαζί αλλάζουμε κι εμείς, ανάλογα, βέβαια, και με το στάδιο της προσωπικής μας εξέλιξης κατά το οποίο έρχονται αυτές οι αλλαγές. Μία πρώτη περίοδος έντονης σεξουαλικής δραστηριότητας, ένας παρατεταμένος μήνας του μέλιτος, αποτελεί, ίσως, την ιδανική προετοιμασία για πιθανές περιόδους παρατεταμένης «ξηρασίας» ή προγραμματισμένης σεξουαλικής δραστηριότητας που δεν είναι εύκολο ν’ αποφευχθούν, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν και ως «καμπανάκι».

Σε κάθε περίπτωση, παραμείνετε ειλικρινείς μεταξύ σας, αντιμετωπίστε με χιούμορ και κουβέντα το ζήτημα, καθώς δεν είναι δα και τόσο πρωτότυπο, και εστιάστε στα θετικά του σεξ εντός γάμου: τον μεγάλο βαθμό οικειότητας, τη δυνατότητα για πολλές μικρές δόσεις σεξουαλικής ικανοποίησης, την απουσία πίεσης για μεγάλες επιδόσεις και την ανακάλυψη καινούργιων πηγών ερωτικού ενθουσιασμού, όπως μία αυθόρμητη έξοδος σαν τις παλιές, ένα καινούργιο σέξι εσώρουχο ή ένα χαλαρωτικό διήμερο μακριά απ’ το σπίτι.

v