Πώς να μην κλάψει το παιδί στη βάφτιση

Πώς να μην  κλάψει το παιδί στη βάφτιση

Έχουμε ήδη μπει στον Μάιο, πράγμα που σημαίνει ότι από εδώ και πέρα οι βαφτίσεις… δίνουν και παίρνουν! Αν ετοιμάζεστε κι εσείς για το μυστήριο στο οποίο θα πρωταγωνιστήσει το παιδάκι σας, σίγουρα έχετε πολλά στο μυαλό σας. Από το αν ο στολισμός της εκκλησίας και τα ρουχαλάκια του μωρού είναι αυτό που ονειρευόσαστε για τον μικρό/μικρή σας πρίγκιπα/ πριγκίπισσα μέχρι τα πιο σημαντικά, όπως το αν θα κλαίει το παιδί καθόλη τη διάρκεια του μυστηρίου, διαμαρτυρόμενο για τη δυσάρεστη γι' αυτό διαδικασία.

Κι επειδή καμία μαμά δεν είναι εύκολο να βλέπει το σπλάχνο της να σπαράζει και να μην κάνει τίποτα, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να μην κλαίει το παιδί την ώρα του μυστηρίου και εσείς να μην… υποφέρετε ακούγοντάς το, ανίκανη να το βοηθήσετε.

Φροντίστε να περάσει αρκετό χρόνο με το νονό ή τη νονά του

Αν ο νονός του παιδιού είναι κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο ή κάποιος φίλος σας που το παιδί ήδη γνωρίζει και που έχει συνηθίσει, τότε η κατάσταση είναι εύκολη. Αν, όμως, ο πνευματικός του πατέρας ή μητέρα δεν ανήκει στον στενό σας κύκλο, φροντίστε να το βοηθήσετε να εξοικειωθεί μαζί του.

Το πιθανότερο είναι να σας ζητήσει ο ίδιος ο νονός να περάσει χρόνο με το μελλοντικό βαφτιστήρι του, αλλά ακόμα και αν δεν το κάνει, επιδιώξτε εσείς να το φέρετε κοντά του.

Καλέστε τον σπίτι, πηγαίνετε βόλτα όλοι μαζί και αφήστε τον να παίξει με το παιδί και να το αγκαλιάσει. Έτσι, το μικρό σας αγγελούδι θα συνηθίσει στην παρουσία του και δεν θα δει ακόμα έναν «άγνωστο» που θα προσπαθεί να το αγκαλιάσει με το ζόρι την ώρα της βάπτισης. Αυτόματα, τα δάκρυα θα περιοριστούν κατά πολύ την ώρα του μυστηρίου.

Κάντε μαζί μια βόλτα μέχρι την εκκλησία

Η κατανυκτική ατμόσφαιρα, οι αγιογραφίες και η μυρωδιά των κεριών είναι πολύ πιθανό να τρομάξουν το παιδί την πρώτη φορά που θα βρεθεί σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον- και όχι άδικα! Γι’ αυτό, όταν χρειαστεί να επισκεφθείτε την εκκλησία για τα διαδικαστικά, πάρτε μαζί σας το παιδί. Ακόμα και δύο ή τρεις σύντομες επισκέψεις μέχρι το ναό στον οποίο θα τελεστεί η βάφτιση, θα το βοηθήσουν να εξοικειωθεί με τον χώρο για να μην του φανεί τόσο τρομακτικός.

Αν μάλιστα σας συνοδεύσει ο νονός/ νονά, είναι η τέλεια ευκαιρία για να συνδυάσει την παρουσία του με τον χώρο της εκκλησίας. Για να «ελαφρύνετε» την ατμόσφαιρα στο τέλος, μπορείτε να συνδυάσετε αυτή την ιδιαίτερη βόλτα με μια βόλτα στο πάρκο, όπου το παιδί θα παίξει με σας και το μέλλοντα νονό του.

Γνωρίστε το στον… παπά!

Εμείς μπορεί να είμαστε εξοικειωμένοι με την εμφάνιση του παπά, αλλά το μωρό μας σίγουρα δεν είναι! Και κανείς δεν μπορεί να το αδικήσει, αφού για πρώτη φορά στη ζωή του θα δει έναν γενειοφόρο άντρα με σκούρα ρούχα να φωνάζει μπροστά του, να το σηκώνει στον αέρα και να του κάνει με το ζόρι μπάνιο. Φυσικά, δεν εννοούμε να κάνετε πρόβα το μυστήριο, αλλά μπορείτε να το… γνωρίσετε στον παπά.

Στις συναντήσεις σας στην εκκλησία πάρτε μαζί το παιδί, βγάλτε το απ’ την κούνια του και κρατήστε το στην αγκαλιά σας όταν μιλάτε μαζί του. Αν, μάλιστα, πάρει κι εκείνος την πρωτοβουλία να κρατήσει το παιδί στην αγκαλιά του, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για το μωρό να αισθανθεί πιο άνετα μαζί του τη μέρα του μυστηρίου.

Εναλλακτικά, μπορείτε να εκτυπώσετε τη φωτογραφία ενός παπά και να του την δείχνετε τακτικά πριν τη βάφτιση. Ακόμα και αν σας ακούγεται «αστεία» συμβουλή, θα εξοικειωθεί με την εικόνα του και σταδιακά η εμφάνισή του θα φαντάζει λιγότερο περίεργη και τρομαχτική στα μάτια του.

Μην ξεχάσετε τα αγαπημένα του παιχνίδια

Το αγαπημένο του αρκουδάκι, η κουβερτούλα που δεν αποχωρίζεται ποτέ ή η πιπίλα που το… παρηγορεί μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια αν το παιδί αρχίζει να κλαίει την ώρα της βάπτισης. Γι’ αυτό, φροντίστε να τα συμπεριλάβετε οπωσδήποτε στην τσάντα με όλα τα απαραίτητα για την βάφτιση. Τα αγαπημένα του αντικείμενα μπορούν να το ηρεμήσουν πριν το μυστήριο, αλλά και μετά από αυτό, αφού πολλά παιδιά συνεχίζουν να είναι ανήσυχα. 

Σταθείτε δίπλα στη νονά/ το νονό την ώρα του μυστηρίου

Όσο και αν το παιδί έχει συνηθίσει το νονό ή τη νονά, η παρουσία σας και μόνο πάντα το χαλαρώνει. Την ώρα του μυστηρίου, μείνετε δίπλα στη νονά έτσι ώστε το παιδί να σας βλέπει και να ξέρει ότι είστε ανά πάσα στιγμή δίπλα του, ό,τι και αν χρειαστεί. Σε περίπτωση που το δείτε να «κατσουφιάζει», χαμογελάστε του, χαϊδέψτε του την πλάτη, φιλήστε στο μαγουλάκι του ή ψιθυρίστε του γλυκά στο αυτί. Ακόμα και αυτή η στιγμιαία επαφή μαζί σας, μπορεί να λειτουργήσει σαν «καταπραϋντικό».

Κάποιες μαμάδες, αν δουν ότι το μωρό «ζορίζεται» στην αγκαλιά της νονάς, το παίρνουν αγκαλιά μέχρι να χρειαστεί να το κρατήσει ο νονός. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από τον παπά που τελεί το μυστήριο. Σε κάθε περίπτωση, αν το μωρό δεν διαμαρτύρεται στην αγκαλιά της νονάς, δεν υπάρχει λόγος να το απομακρύνετε από εκείνη.

Προσπαθήστε να μην το «πνίγετε»

Εκτός από εσάς και το νονό, το μωρό θα έρθει αντιμέτωπο με τα βλέμματα δεκάδων, μπορεί και εκατοντάδων αγνώστων την ώρα της βάφτισής του. Το γεγονός αυτό μπορεί να πυροδοτήσει κλάματα διαμαρτυρίας και όχι άδικα. Προσπαθήστε να μην δημιουργήσετε έναν «σφικτό», αποπνικτικό κλοιό γύρω απ’ το παιδί την ώρα της τέλεσης του μυστηρίου και να περιοριστείτε σε πρόσωπα που γνωρίζει. Αν τα παιδάκια-καλεσμένοι θέλουν να κάτσουν μπροστά, εννοείται ότι δεν θα τα εμποδίσετε. Εξάλλου, η παρουσία τους μπορεί να λειτουργήσει θετικά για να χαλαρώσει το μωρό, ειδικά αν τα έχει ήδη γνωρίσει.

Μην αλλάξετε το πρόγραμμα του παιδιού εκείνη τη μέρα

Ξέρουμε εκ των προτέρων ότι το δικό σας πρόγραμμα θα είναι «φορτωμένο» εκείνη την ημέρα, αφού θα κάθεστε σε αναμμένα κάρβουνα από το πρωί για να ετοιμάσετε τα πάντα στην εντέλεια, ωστόσο προσπαθήστε να μην αλλάξετε -τουλάχιστον στο μέτρο του δυνατού- το πρόγραμμα του παιδιού. Ξυπνήστε το, ταΐστε το, κάντε του μπάνιο και ντύστε το τη συνηθισμένη του ώρα. Εξάλλου, όλοι ξέρουμε πόσο σημαντική είναι η ρουτίνα για τα μικρά παιδιά.

Μην το δίνετε αγκαλιά σε «αγνώστους»

Εκείνη τη μέρα, το μωρό θα έχει την… τιμητική του, γι’ αυτό και πολλοί καλεσμένοι θα θέλουν να παίξουν μαζί του και να το πάρουν αγκαλιά. Επειδή όμως η διαδικασία θα είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολη για εκείνο, καλό θα είναι να μένει στην αγκαλιά των οικείων του. Όταν δεν μπορείτε να το κρατάτε εσείς ή ο νονός του, αφήστε το στην ασφαλή αγκαλιά του παππού και της γιαγιάς ή της αγαπημένης του θείας. Τα οικεία πρόσωπα θα το κάνουν να χαλαρώσει ενώ αντίθετα οι άγνωστοι είναι πολύ πιθανό να το αγχώσουν.

Βεβαιωθείτε πως δεν το ενοχλεί κάτι πρακτικό

Μόλις τελειώσει το μυστήριο, για παράδειγμα, σκουπίστε τα ματάκια του με ένα μωρομάντηλο, καθώς το κλάμα του μπορεί να οφείλεται στο λάδι που έχει μπει στα μάτια του και μπορεί να το ενοχλεί. Βεβαιωθείτε ακόμα πως δεν το «πειράζει» κάποιο από τα καινούρια του ρούχα. Το κλάμα του μπορεί να είναι αποτέλεσμα περισσότερο πρακτικών προβλημάτων παρά γενικευμένης ανησυχίας.

Ωστόσο, ό,τι και αν δοκιμάσετε, όσο και αν προσπαθήσετε, να είστε πάντα προετοιμασμένη για ένα μικρό ή μεγάλο ρεσιτάλ… κλάματος. Όπως και να έχει, προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να κάνετε όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη την εμπειρία για το παιδί. Να θυμάστε ότι σε λίγα χρόνια, θα βλέπετε παρέα το βίντεο απ’ τη βάπτισή του και θα γελάτε!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v