Τα κινούμενα σχέδια των παιδικών μας χρόνων

Τα κινούμενα σχέδια των παιδικών μας χρόνων

Τα παλιά τα χρόνια, λίγο πριν το βίντεο και πολύ πολύ πριν το “Toy Story”, τα απογεύματα των καθημερινών και τα πρωινά του Σαββατοκύριακου μας έβρισκαν μπροστά στην τηλεόραση να περνάμε ευχάριστα την ώρα μας παρέα με δισδιάστατους ήρωες που, δίπλα στους σημερινούς, ίσως και να μοιάζουν υπερβολικά φτωχικοί. Τα κινούμενα σχέδια της εποχής εκείνης, όμως, ποικιλόμορφα και πολυεθνικά, άνοιξαν το πρώτο μας παράθυρο στον κόσμο και μας έμαθαν να απολαμβάνουμε κάθε είδους παραμύθι...

Κάντι Κάντι

Το ορφανό κορίτσι με τη χρυσή καρδιά που μπαινόβγαινε στον σκληρό κόσμο της αριστοκρατίας, η ιαπωνική σειρά κινουμένων σχεδίων με τους αμερικάνους ήρωες, μας μύησε στην αισθητική του άνιμε, χρόνια πριν ξανακούσουμε τη λέξη και στις σαπουνόπερες, όταν η Δυναστεία ήταν, για μας, απαγορευμένο θέαμα.

Σάγκμα

Η γαλλική σειρά κινουμένων σχεδίων με τους περίεργους, ετερόκλητους ήρωες που αγωνίζονταν να σώσουν έναν τεχνητό ήλιο στο κέντρο της Γης κι έπεφταν κάθε τόσο πάνω στους πανκ πειρατές με το πιασάρικο τραγουδάκι τους, δεν έβγαζε πάντα νόημα, αλλά έκανε τη φαντασία μας να οργιάζει.

Μάγια η μέλισσα

Με αφετηρία ένα κλασικό γερμανικό παραμύθι, η ιαπωνική σειρά μας μετέφερε στον κόσμο των μελισσών όπου μια μικρή ατίθαση μελισσούλα, η Μάγια, σπάει τα ταμπού και φεύγει απ’ το μελίσσι για να γνωρίσει τον κόσμο του δάσους.

Ροζ Πάνθηρας

Πολύ πριν τον δούμε στους τίτλους των κλασικών ταινιών με τον Πίτερ Σέλερς όπου και πρωτοεμφανίστηκε, ο λιγνός, μπλαζέ, καταφερτζής Ροζ Πάνθηρας είχε γίνει το αγαπημένο μας σιωπηλό καρτούν και το υπέροχο μουσικό θέμα του Χένρι Μαντσίνι, μία απ’ τις πρώτες μουσικές που αναγνωρίζαμε απ’ την πρώτη νότα.

Χάιντι

Η ιαπωνική σειρά, μεταφορά του παιδικού μυθιστορήματος της ελβετίδας Γιοχάνα Σπίρι, μας ταξίδεψε στις ελβετικές Άλπεις, όπου ένα ανοιχτόκαρδο ορφανό κορίτσι βρέθηκε να μεγαλώνει με τον παππού του και μας έφερε, χωρίς να το γνωρίζουμε, για πρώτη φορά σε επαφή με τη δουλειά του σημερινού μαέστρου του άνιμε, Χαγιάο Μιγιαζάκι.

Το μικρότερο λαγουδάκι με τα μεγάλα αυτιά

Η χαριτωμένη σειρά κινουμένων σχεδίων από την Ουγγαρία, έκανε την εμφάνισή της στην τηλεόραση σε ανύποπτες στιγμές, όταν και μας καθήλωνε με τις περιπέτειες ενός μικροκαμωμένου λαγού με τεράστια αυτιά που γυρνούσαν σαν έλικας και τον βοηθούσαν να πετάει για να βοηθά μια παρέα παιδιών στις καθημερινές τους περιπέτειες.

Γούντι ο Τρυποκάρυδος

Το χαρακτηριστικό γέλιο του κοκκινομάλλη τρυποκάρυδου Γούντι Γουντπέκερ έγινε η πρώτη πετυχημένη μίμηση ήχου στη ζωή μας και ο δημιουργός του, Γουόλτερ Λαντζ, ο πρώτος δάσκαλός μας στην τέχνη των κινουμένων σχεδίων, έστω κι αν δεν καταλαβαίναμε πολλά απ’ όσα μας έλεγε στα τελευταία λεπτά κάθε επεισοδίου.

Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον

Ακόμη μία ιαπωνική μεταφορά ενός ευρωπαϊκού παιδικού βιβλίου, αυτή τη φορά της σουηδέζας Σέλμα Λάγκερλεφ, το αξέχαστο πια «Θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον» μας έβαλε μαγικά στη θέση ενός άτακτου παιδιού που έγινε καλύτερος άνθρωπος όταν μεταμορφώθηκε σε ξωτικό και βρέθηκε να ταξιδεύει στα πέρατα της Σουηδίας μαζί με ένα σμήνος αγριόχηνες.

Οδύσσεια του Διαστήματος

Γάλλοι και Ιάπωνες συνέβαλλαν στο να έρθουμε για πρώτη φορά σε επαφή με τον ομηρικό ήρωα μέσω μιας διασκευής της Οδύσσειας που λαβαίνει χώρα στο διάστημα τον 31ο αιώνα, όταν ο Οδυσσέας σκοτώνει τον Κύκλωπα για ν’ απελευθερώσει τον γιο του με τ’ άλλα σκλαβωμένα παιδιά και ο Δίας τον τιμωρεί με το να περιφέρεται με το πλήρωμά του παγωμένο μέχρι να βρει το Βασίλειο του Άδη.

Τα Στρουμφάκια

Βασισμένη στα ομώμυμα βελγικά κόμικς του Πεγιό, η αμερικανοβελγική σειρά κινουμένων σχεδίων με τα μπλε πλασματάκια του δάσους που φοράνε φρυγικούς σκούφους, μιλάνε βάζοντας παντού τη λέξη «στρουμφ» και παλεύουν διαρκώς κόντρα στον κακό μάγο Δρακουμέλ, μας ταξίδεψε σ’ έναν απ’ τους πιο διαχρονικούς και πολυαγαπημένους κόσμους που ξεπήδησαν απ’ τη σύγχρονη μυθολογία των καρτούν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v