Πώς οι γονείς μεγαλώνουν παιδιά που δεν στηρίζονται στα πόδια τους

Πώς οι γονείς μεγαλώνουν παιδιά που δεν στηρίζονται στα πόδια τους

Η αγάπη για το παιδί, η ανησυχία σε κάθε του βήμα, η αγωνία να περάσει ομαλά από κάθε στάδιο της εξέλιξής του προς την ενηλικίωση είναι ίδιον κάθε γονιού που παίρνει τον «ρόλο» του στα σοβαρά και νιώθει υπεύθυνος για τον άνθρωπο που μεγαλώνει. Ακόμη και από ένα υποδειγματικό οικογενειακό περιβάλλον, όμως, μπορεί να προκύψει ένας νέος που αδυνατεί να «σταθεί στα πόδια του» και δυσκολεύεται να μπει με θάρρος και τόλμη στην ενήλικη ζωή, αφού τα όρια μεταξύ της αγάπης που καλλιεργεί την αυτοεκτίμηση κι εκείνης που την υπονομεύει δεν είναι και τόσο απόλυτα.

Όταν ζητάτε τον απόλυτο έλεγχο

Είναι φυσιολογικό να νιώθετε πιο ήσυχοι όταν όλα περνούν απ’ τα χέρια σας, όταν έχετε έναν σχετικά πλήρη έλεγχο του τι τρώει, πόσο κοιμάται, τι φορά, που παίζει το παιδί σας και πώς. Πιθανόν έτσι να γλιτώσετε πολλές «συγκινήσεις», όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει κιόλας. Η έλλειψη δυνατότητας για πρωτοβουλία στην καθημερινότητα, η διαρκής επισκόπηση των κινήσεών του και τα ελάχιστα περιθώρια για δοκιμές και «πειράματα» μπορεί να οδηγήσουν το παιδί στην προσομοίωση του παθητικού ρόλου τον οποίο του έχετε δώσει και, μελλοντικά, την αναζήτηση σχέσεων όπου κάποιος άλλος θα ορίζει πώς θα γίνονται τα πράγματα.

Διατηρείστε, λοιπόν, τον έλεγχο -είναι ο ρόλος σας άλλωστε- μα διακριτικότερα, δίνοντας στο παιδί μία γκάμα «ασφαλών» επιλογών αντί να επιλέξετε εσείς γι’ αυτό. Αφήστε το να τρέξει, να παίξει, να χτυπήσει, να επικοινωνήσει με ανθρώπους που βλέπει για πρώτη φορά και να κινηθεί ελεύθερο στο χώρο, ώστε ν’ αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και να εξασκηθεί στην απόκτηση εμπειρικών γνώσεων, χωρίς, εννοείται, να το χάνετε απ’ τα μάτια σας ή να το αφήνετε εντελώς αδέσποτο.

Όταν εξαρτάστε εσείς απ’ το παιδί

Το δίχως άλλο, ερχόμενο στη ζωή σας, το παιδί σας ανάγκασε να αναθεωρήσετε τις προτεραιότητες και να προσαρμόσετε την καθημερινότητά σας στο δικό του πρόγραμμα. Όμως, η αλήθεια είναι ότι, όντως, «μεγαλώνουν τόσο γρήγορα» που σύντομα αρχίζουν και γίνονται σχετικά ανεξάρτητα αφήνοντάς σας, αν το θέλετε, χώρο και χρόνο ν’ ασχοληθείτε με τον εαυτό σας. Με το να ξαναφτιάξετε τη ζωή σας με βάση την κάθε του κίνηση και ανάγκη σε σημείο που το ίδιο το παιδί να αισθάνεται ότι, το να μην διεκδικεί την ανεξαρτησία του είναι θετικό, δεν διακυβεύετε μόνο το παρόν σας αλλά και το μέλλον του.

Γι’ αυτό, καθώς το παιδί μεγαλώνει επανακτήστε σταδιακά τμήματα της ζωής σας που είχατε παραμερίσει και δώστε του χώρο να φτιάξει κι εκείνο την καθημερινότητά του στα μέτρα του, διατηρώντας, φυσικά, τη συνοχή της οικογενειακής ζωής άθικτη, ως τη μοναδική απαραίτητη σταθερά για όλους σας. Γίνετε έτσι το παράδειγμα που θα θελήσει ν’ ακολουθήσει για να φτιάξει με τη σειρά του μια ισορροπημένη ζωή, μεταξύ δουλειάς, οικογένειας και κοινωνικής δραστηριότητας.

Όταν του ανοίγετε το δικό του μονοπάτι

Όσο κι αν το παιδί σας είναι από τα πιο έξυπνα που έχετε δει, μοιραία θα αντιμετωπίσει καταστάσεις πρωτόγνωρες και προβλήματα που η λύση τους δεν είναι προφανής, ενώ, μεγαλώνοντας κι αρχίζοντας το σχολείο, θα μεγαλώνουν και οι απαιτήσεις. Άλλες φορές θα τα καταφέρει κι άλλες θα τα βρει... μπαστούνια, αποτυγχάνοντας, κιόλας, με τρόπους που δύσκολα χωνεύονται. Όλα αυτά, όμως, είναι μέσα στη ζωή και αν εσείς μπαίνετε στη μέση κάθε φορά που τα πράγματα δυσκολεύουν ή του σερβίρετε τη λύση στο πιάτο όποτε διακρίνετε αστράκια πάνω απ’ το χαριτωμένο κεφαλάκι του, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να σπείρετε κατάλοιπα ηττοπάθειας στην ενήλικη ζωή του.

Με υπομονή και ψυχραιμία, κάντε τη καρδιά σας πέτρα και αφήστε το να προσπαθήσει, να αποτύχει και να ξαναπροσπαθήσει μέχρι να βρει τη λύση μόνο του στο εκάστοτε πρόβλημα κι ας μην είναι η καλύτερη δυνατή ή εκείνη που το κάνει να ξεχωρίσει απ’ τους άλλους. Δώστε του, παράλληλα, να καταλάβει ότι δεν κρίνεται σε καμία περίπτωση η αγάπη ή η αποδοχή σας, παρά μόνο η δική του ικανότητα να ρίχνεται στη ζωή και να την αντιμετωπίζει κατά πρόσωπο.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v