5 σημάδια που δείχνουν ότι η κόρη σας βιάζεται να μεγαλώσει

5 σημάδια που δείχνουν ότι η κόρη σας βιάζεται να μεγαλώσει

Ότι είμαστε παιδιά μόνο μια φορά είναι κάτι αυτονόητο, όχι όμως τη στιγμή που... είμαστε παιδιά, όταν, βομβαρδισμένοι από ερεθίσματα που προέρχονται κατά κύριο λόγο απ’ τον κόσμο των μεγάλων, μπορεί συχνά να χάσουμε το μέτρο και να νιώσουμε ότι πρέπει να τρέξουμε το χρόνο μπροστά. Αν το κορίτσι σας έχει μπει σ’ αυτή τη διαδικασία δεν είναι κάτι που μπορεί να κρύψει. Αντιθέτως, θα σας το δείξει με μερικούς εξαιρετικά αναμενόμενους τρόπους...

Θα «κάνει παρέα» με τους μεγάλους

Ίσως να φταίει ότι την παίρνατε μαζί σας παντού από μικρή, ίσως πάλι, να έχει μυριστεί πως, στον κόσμο των μεγάλων, η προσοχή πέφτει όλη επάνω της, που η μικρούλα σας επιμένει να έρχεται στο σαλόνι με τους μεγάλους όταν τα άλλα παιδάκια παίζουν όλα μαζί στο υπνοδωμάτιο. Ποτέ δεν είναι αργά να την επαναφέρετε στη σωστή «χρονολογία», εξηγώντας της τη διαφορά μικρών και μεγάλων, κανονίζοντας περισσότερες επισκέψεις στον παιδότοπο ή καλώντας στο σπίτι ένα-δύο παιδάκια με τα οποία δείχνει να ταιριάζει για να μεθοδεύσετε έτσι την, αργοπορημένη έστω, εξοικείωση με τα της ηλικίας της.

Θα δοκιμάζει τα προϊόντα ομορφιάς σας

Εντάξει, έχει πλάκα κι είναι χαριτωμένο να χαζεύετε την κορούλα σας να κάνει τις πρώτες τις ανακαλύψεις για τον, μακρινό ακόμη, κόσμο της γυναικείας περιποίησης, αλλά αν επιμένει να βάφεται με το κραγιόν και να φοράει τα τακούνια σας σημαίνει ότι, μάλλον, βλέπει περισσότερο τις αδελφές Καρντάσιανς και λιγότερο Ντίσνεϊ Τσάνελ ή, σε κάποιες περιπτώσεις, ότι μιμείται τη μητέρα της που δεν φαίνεται να «χαλαρώνει» ποτέ. Δεν είναι ανάγκη να είστε σούπερ κοκκέτα κάθε ώρα και στιγμή, ιδιαίτερα όταν περνάτε πολύ χρόνο στο σπίτι με το καμάρι σας. Και αν εσείς ξέρετε για ποιο λόγο «μένετε σε επαφή» με την Κιμ και την Κλόε, ένα παιδί μπορεί εύκολα να μπερδευτεί και να πάρει τα λάθος μηνύματα.

Θα σας ζητάει «μεγαλίστικα» ρούχα

Δυστυχώς, ζούμε σε μια εποχή που ακόμα και τα παιδικά προγράμματα ακόμη είναι γεμάτα από εικόνες μικρομέγαλων χαρακτήρων, ειδικά όταν πρόκειται για κορίτσια, ενώ και οι βιτρίνες των παιδικών καταστημάτων μοιάζουν καμιά φορά με μινιατούρες των μαγαζιών για μεγάλους. Επηρεασμένη απ’ τις εικόνες γύρω της ή από φίλες που έχουν επηρεαστεί ήδη, η κορούλα σας, είναι πιθανόν να ζητά επίμονα τα ρούχα που μοιάζουν με εκείνα των σταρ που έχει από νωρίς αρχίσει να λατρεύει. Μην ενδίδετε, ακόμη κι αν σας φαίνονται χαριτωμένα. Κάντε «παιδικότερες» επιλογές και αρπάξτε την ευκαιρία να της επισημάνετε ότι όσο μεγαλώνει τόσο πιο ελεύθερη θα είναι να επιλέξει το ντύσιμό της και να το χαρεί όπως κάθε κορίτσι της ηλικίας της.

Θα κάνει ερωτήσεις για το σεξ

Πιθανότατα στην εποχή σας, δεν ήταν μόνο ανεπίτρεπτο, αλλά ούτε καν σας περνούσε απ’ το μυαλό να ρωτήσετε πράγματα που έχουν να κάνουν με το σεξ. Ε, λοιπόν, αυτά έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και δεν θέλει πολύ ν’ ακούσετε ερωτήσεις για τις οποίες δεν έχετε καμία κατάλληλη απάντηση. Ειδικά αν το κοριτσάκι σας έχει ξεκινήσει το δημοτικό, το τι ακούει από τ’ άλλα παιδάκια δεν είναι πια στον έλεγχό σας. Μην αποφεύγετε να απαντήσετε, είτε αυτοσχεδιάζοντας είτε με τους διάφορους τρόπους που προτείνουν οι ειδικοί, μάθετε όμως να του δείχνετε ότι όλα αυτά δεν πρέπει να την απασχολούν από τώρα γιατί, απλούστατα, είναι μικρή και προέχουν οι βόλτες, τα παιχνίδια, οι κούνιες και οι τσουλήθρες.

Θα θέλει κινητό και λογαριασμό στο facebook από (πολύ) νωρίς

Εφόσον έχετε και από τα δύο και με δεδομένο ότι δεν είναι όλοι οι γονείς συντηρητικοί σαν και του λόγου σας, αναμενόμενο είναι το μικρούλι σας να σας ζητήσει νωρίς-νωρίς να χειραφετηθεί επικοινωνιακά μπαίνοντας στο facebook με το ροζ smart phone της, για να συγχρονιστεί με τα υπόλοιπα παιδιά που έχουν ήδη απ’ όλα. Αντισταθείτε σθεναρά και βρείτε πειστικούς τρόπους να της δώσετε να καταλάβει για ποιους λόγους ο κόσμος των social media δεν έχει φτιαχτεί για παιδάκια της ηλικίας της, πέραν των κινδύνων που μπορεί να κρύβει. Μην την αφήνετε μόνη με οθόνες και μην «κολλάτε» και εσείς μπροστά της με τις ώρες. Η πετυχημένη ζωντανή επικοινωνία είναι ο μοναδικός τρόπος να καταλάβει ότι η τεχνολογία δεν αποτελεί υποκατάστατο, αλλά ένα συμπληρωματικό εργαλείο για μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες.

v