8 τύποι μαμάδων που συναντάμε στις κούνιες

8 τύποι μαμάδων που συναντάμε στις κούνιες

Η βόλτα στις κούνιες με τα παιδιά είναι κομμάτι της τυπικής μέρας κάθε σύγχρονης μαμάς είτε δουλεύει είτε είναι νοικοκυρά. Αν, όμως, τα παιδιά διασκεδάζουν με την ψυχή τους παίζοντας και τρέχοντας εδώ κι εκεί, τι θα ήταν ο παιδότοπος για τις μαμάδες στην κερκίδα αν αυτές ήταν όλες ίδιες; Ευτυχώς που δεν είναι. Τις βρίσκουμε σε διάφορες ποικιλίες και τύπους, όπως, ας πούμε, οι παρακάτω...

1. Η ατσαλάκωτη

Με κάποιον τρόπο παραμένει όμορφη, fit, με μαλλί διαφήμισης και εμφανίζεται άψογη, στιλάτη και ατσαλάκωτη ακόμη και το πρωί, όταν βγάζει βόλτα το παιδί στις κούνιες μετά τις δουλειές του σπιτιού, «γλιστρώντας» με χάρη επάνω στην άμμο. Όσο για το μικρό της, πανέμορφο και ατσαλάκωτο κι εκείνο, επανέρχεται στην αρχική κατάσταση ακόμη κι ύστερα απ’ την πιο ντροπιαστική τούμπα. Χαλαρώστε και απολαύστε την, είναι σαν να έβαλαν το κανάλι του Fashion TV στην παιδική χαρά!

2. Η κοινωνική

Αν η θέση δίπλα σας είναι άδεια, τότε «κινδυνεύετε» απ’ την... επίθεση της κοινωνικής μαμάς, εκείνης που πασχίζει ν’ αναπληρώσει την προφανή έλλειψη κοινωνικής ζωής την ώρα που τα παιδιά της κάνουν κούνιες και τραμπάλα. Είναι καλοπροαίρετη, μιλάει πολύ, ακούει λίγο και μοιράζεται μαζί σας πληροφορίες που δεν χρειάζεται κι ούτε θα σας ζητήσει να θυμάστε, απλώς και μόνο για να «ξεφορτώσει». Κάντε το καλό και ρίχτε το στο γιαλό.

3. Η αδιάφορη

Με κινητό, τάμπλετ ή περιοδικό ανά χείρας, αράζει στο παγκάκι κι αφήνει το παιδί της να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, να παίξει με τα νεύρα των άλλων αψηφώντας τους άγραφους κανόνες του παιδότοπου και τις παραινέσεις των υπόλοιπων μανάδων που προσπαθούν να κρατήσουν τις λεπτές ισορροπίες της ουράς στις κούνιες με νύχια και με δόντια. Τουλάχιστον, όταν πρέπει να φύγει, ξέρει να επιβάλλει στο διαολάκι της να την ακολουθήσει. Αδιαφορήστε κι εσείς γι’ αυτήν για να έχετε την ησυχία σας.

4. Η οργανωμένη

Αν δεν σας έχει «σώσει» ήδη μερικές φορές απ’ την αφηρημάδα σας, δεν θ’ αργήσει να έρθει η μέρα που θα ευχαριστείτε τον άγιο των μαμάδων για την ύπαρξη της οργανωμένης μαμάς, εκείνης που προνοεί όχι μόνο για το δικό της, αλλά για όλα τα παιδιά της παιδικής χαράς. Πάνες, μωρομάντηλα, πετσέτες, νερό, σνακ και όλα τα βασικά που μπορεί να χρειαστείτε, περισσεύουν στην μαγική της τσάντα, λόγος για όλες τις μαμάδες του παιδότοπου να νιώθουν λίγο πιο ξέγνοιαστες.

5. Η ανταγωνιστική

Το παιδί της ανταγωνιστικής μαμάς είναι το πιο έξυπνο, το πιο γρήγορο, το πιο προσεκτικό και το πιο υπάκουο σε όλες τις κούνιες και αν το δικό σας κάνει κάτι αξιοπρόσεκτο, το δικό της το έχει κάνει καλύτερα σε κάποια άλλη στιγμή της σύντομης ζωής του. Αν πάλι είστε από εκείνες που κάνουν ήδη πλάνα για το μέλλον του, αποκλείεται να είναι πιο μελετημένα και σε συνάρτηση με τις προβλέψεις για την αγορά εργασίας σε μια εικοσαετία από σήμερα. Αποδεχτείτε ότι το έχει φτάσει... σε άλλο επίπεδο και απολαύστε την.

6. Η «τσοπάνα»

Ακόμη μια χρήσιμη μαμά είναι εκείνη που διαθέτει τη μαγική ικανότητα του γητευτή των παιδιών, που με ένα νεύμα ή μία φωνή τα μαζεύει όλα γύρω της για ομαδικό παιχνίδι ή κάποια άλλη αυτοσχέδια μορφή διασκέδασης. Αν και είναι πολύ πιθανό να περνά καλύτερα με τα παιδιά απ’ ότι μ’ εσάς και τις άλλες μαμάδες, μην της κρατάτε κακία γιατί προσέχει όλα τα παιδιά σαν τα δικά της και σας δίνει λίγο ακόμη πολύτιμο χρόνο για να μιλήσετε με την κοινωνική ή να κουτσομπολέψετε την ατσαλάκωτη μαμά.

7. Η υπερβολική

Ανάμεσα στις κανονικές, τις χαλαρές και τις αδιάφορες μαμάδες, ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα, η μαμά-ελικόπτερο, εκείνη που δεν αφήνει το μικρό της απ’ τα μάτια και τα χέρια της, που το περιμένει πάντα στην άκρη της τσουλήθρας, το κρατά στην τραμπάλα και ρυθμίζει τη γωνία ταλάντωσης της κούνιας μην τυχόν και της ανακατευτεί. Το ταΐζει, το ποτίζει, του βάζει καλύτερα το φούτερ μην κρυώσει και του λέει να πηγαίνει πιο σιγά μόλις επιταχύνει το βήμα του για να τρέξει. Μην δίνετε σημασία, έχει τον τρόπο της να «την παλεύει». Αυτόν.

8. Η εναλλακτική

Τσαλακωμένη με τρόπο που την κάνει να μοιάζει ατσαλάκωτη, οργανωμένη με όλα τα απαραίτητα που δε γνωρίζατε την ύπαρξή τους, χαλαρή μέσα στο χαλαρό της ρούχο, υπερπροστατευτική μόλις μυριστεί ίχνη γλουτένης, κοινωνική αν δεν έχετε πάνω σας τίποτε δερμάτινο, αδιάφορη αν σας κόψει για τζιπάτη και καλή με όλα τα παιδιά που είναι καλά με το παιδί της, η εναλλακτική μαμά προσθέτει το δικό της ιδιαίτερο χρώμα στον παιδότοπο. Προσεγγίστε την για τα diy tips της, αποφύγετε όμως ευαίσθητα θέματα όπως το φενγκ-σούι της παιδικής χαράς ή... τα εμβόλια.

v