Πώς να χάσετε γρήγορα κιλά

Πώς να χάσετε γρήγορα κιλά

Όλες οι γιορτές πέρασαν και επομένως οι δικαιολογίες για καθημερινές, διατροφικές ατασθαλίες δεν είναι αποδεκτές. Κι επειδή το καλοκαίρι ήρθε αισίως και είτε θέλουμε να «ξεφουσκώσουμε» είτε να προσέξουμε για την παραλία, ο στόχος μας είναι ένας: να χάσουμε γρήγορα κιλά. Δείτε ποιες συνήθειες θα σας βοηθήσουν να «ξεφορτωθείτε» τα παχάκια και τα περιττά κιλά και αλλάξτε όποιες απ’ αυτές δεν τηρείτε ήδη.

Πιείτε νερό μισή ώρα πριν από κάθε γεύμα

Το ότι ένας μέσος άνθρωπος πρέπει να πίνει 1,5 με δύο λίτρα νερό την ημέρα για να ενυδατώνεται επαρκώς είναι γνωστό. Αυτό που ίσως δεν ξέρατε είναι ότι ένα ποτήρι νερό μισή ώρα πριν από το γεύμα μπορεί να «κόψει» σημαντικά την όρεξή σας. Σχετική έρευνα απέδειξε ότι αυτή η πρακτική μπορεί να οδηγήσει σε 44% περισσότερη απώλεια βάρους μέσα σε 3 μήνες. Δεν είναι και λίγο…

Γεμίστε το πρωινό σας με πρωτεΐνες

Το πρώτο γεύμα για πολλούς είναι το σημαντικότερο, αφού πρέπει να μας δώσει την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσουμε σωστά μια δύσκολη και απαιτητική ημέρα. Αποφύγετε τις «έτοιμες» τυρόπιτες του φούρνου και προτιμήστε τροφές, πλούσιες σε πρωτεΐνες που θα σας κάνουν να αισθανθείτε «χορτάτοι». Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι, το τυρί και τα δημητριακά θα σας δώσουν την ενέργεια που χρειάζεστε χωρίς περιττές θερμίδες. Δείτε σε παλαιότερο άρθρο του mama365 πέντε χορταστικά πρωινά που θα... γεμίσουν το στομαχι σας, χωρίς να σας παχύνουν. 

Προσοχή στο βραδινό!

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πέφτουμε για ύπνο νηστικοί, γιατί την επόμενη μέρα θα αισθανόμαστε το στομάχι μας εντελώς άδειο με αποτέλεσμα να φάμε περισσότερο απ' το κανονικό. Γι' αυτό, φροντίστε να τρώτε καθημερινά το βραδινό σας και να μην το αμελείτε! Προσπαθήστε, όμως, να «καθιερώσετε» καθημερινά σε μια συγκεκριμένη ώρα και ποτέ αργά.  Ενδεικτικά μέχρι τις οκτώ καλό θα είναι να έχετε καταναλώσει το τελευταίο γεύμα της ημέρας, το οποίο είναι προτιμότερο να είναι ευκολοχώνευτο. Αποφύγετε τις «ετοιματζίδικες« ατασθαλίες, ή ακόμα και τα βαριά σπιτικά φαγητά και προτιμήστε ευκολοχώνευτες τροφές που θα σας χορτάσουν χωρίς να σας βαρύνουν. Αν έχετε ξεμείνει από ιδέες, δείτε εδώ τα επόμενα, ελαφριά βραδινά γεύματα που μπορείτε να φτιάξετε. 

Περιορίστε τους υδατάνθρακες

Οι περισσότεροι Έλληνες έχουμε αδυναμία στο ψωμί και την... «παπάρα» στην χωριάτικη, ενώ άλλοι είναι «μακαρονάδες, τι να κάνουμε!», όπως λέει και γνωστή διαφήμιση. Ωστόσο, οι υδατάνθρακες, σε μεγάλη ποσότητα θα κάνουν τη ζυγαριά μας να... αναστενάξει και εμάς να αισθανόμαστε συνεχώς φουσκωμένοι. Γι' αυτό, περιορίστε τους και προτιμήστε την υγιεινή εκδοχή τους. Τα μακαρόνια ολικής άλεσης ή το μαύρο ψωμί του τοστ είναι εναλλακτικές το ίδιο νόστιμες χωρίς τα μειονεκτήματα των κλασικών υδατανθράκων.

Τέλος στη ζάχαρη

Εκτός απ' τα γλυκά που είναι ο νούμερο ένα εχθρός μιας δίαιτας, τα ροφήματα με ζάχαρη είναι το ίδιο ένοχα για τα περιττά κιλά μας. Αποφύγετε τα αναψυκτικά, τους έτοιμους χυμούς αλλά -εδώ θα σας απογοητεύσουμε- και την ζάχαρη που βάζετε στον καφέ. Ειδικά αν πίνετε γλυκό τον ελληνικό σε... κουβά καθημερινά, προσπαθήστε να την περιορίσετε σταδιακά. Αρχίστε την πρώτη εβδομάδα πίνοντας τον καφέ μέτριο και σιγά-σιγά «κόψτε» όλο και περισσότερη ζάχαρη μέχρι να τον απολαμβάνετε σκέτο. Στο τέλος, μπορεί να σας αρέσει περισσότερο!

Χρησιμοποιείτε μικρά πιάτα

Ο λόγος είναι αυτονόητος. Έρευνες επιβεβαιώνουν πως όταν τρώμε σε μικρά σκεύη, καταναλώνουμε λιγότερο φαγητό. Τελικά, μήπως η όρεξη είναι περισσότερο θέμα μυαλού ή ψυχολογίας;

Πάντα η σαλάτα στο… πλάι

Συνοδεύετε πάντα το κυρίως γεύμα σας με μια σαλάτα. Εκτός από την κλασική – και ίσως εθνική μας- ντομάτα, το μπρόκολο, το kale, το αγγούρι, το μαρούλι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το σπανάκι θα σας βοηθήσουν να χάσετε πιο γρήγορα κιλά ενώ αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό για ένα γεύμα που αποτελείται από πρωτεΐνες, δηλαδή από κρέας, ψάρι ή αυγά.

Αποφύγετε τις δίαιτες εξπρές

Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι οι δίαιτες- θαύμα που υπόσχονται ότι θα σας βοηθήσουν να χάσετε πέντε κιλά σε μια εβδομάδα, κάνουν όλο και περισσότερο την εμφάνισή τους. Προσπαθήστε να μην «ενδώσετε» στις υποσχέσεις τους γιατί είναι πολύ πιθανό να σας εξαντλήσουν σωματικά και στο τέλος να ξαναπάρετε πολύ γρήγορα τα κιλά που χάσατε πολύ γρήγορα. Ωστόσο, αν έχετε μπει σ’ αυτό το «τρυπάκι», συμβουλευτείτε πρώτα κάποιον ειδικό που θα σας πει αν μπορείτε και αν είναι σωστό να την ακολουθήσετε.  

Πάρτε τον χρόνο σας και κλείστε την τηλεόραση

Όταν καθόμαστε μπροστά από την τηλεόραση με το αγαπημένο μας φαγητό ανά χείρας, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα καταναλώσουμε παραπάνω ποσότητα απ’ όση πραγματικά χρειαζόμαστε. Κι αυτό γιατί εκείνη την ώρα, επικεντρωνόμαστε στην εικόνα και συνεχίζουμε να τρώμε με μηχανικές κινήσεις, ακόμα και αν έχουμε χορτάσει. Προτιμήστε το τραπέζι της κουζίνας ή της τραπεζαρίας και την παρέα της οικογένειάς σας.

Τρώτε αργά, μασάτε καλά κάθε μπουκιά και μόλις την τελειώνετε ακουμπήστε κάτω τα μαχαιροπίρουνα. 

Ξεγελάστε έξυπνα τις λιγούρες

Ένα απλό τρικ για να μην καταναλώνετε πατατάκια, γαριδάκια, σοκολάτες και κάθε είδους ανθυγιεινή λιχουδιά είναι να μην τις… αγοράζετε! Έτσι, όταν σας έρθει η λιγούρα, δύσκολα θα σηκωθείτε απ’ τον καναπέ ή το κρεβάτι σας για να «πεταχτείτε» μέχρι το περίπτερο και να ενδώσετε στον πειρασμό. Ακόμα και αν η λιγούρα επιμείνει και νικήσει την κούρασή σας, δώστε μια υπόσχεση στον εαυτό σας: να περιμένετε δέκα λεπτά πριν υποκύψετε. Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του Rd.com,  τόσο διαρκεί μια λιγούρα και αυτή η σύντομη διάρκεια είναι που την ξεχωρίζει από την κανονική πείνα. Για να μην σας φανεί μαρτυρική η αναμονή, απασχοληθείτε με κάτι που θα σας κάνει να ξεχαστείτε. 

Μην κόψετε τίποτα- προτιμήστε την πιο υγιεινή τους εκδοχή

Αν σας αρέσουν οι πατάτες, δεν χρειάζεται να τις αποκλείσετε από την δίαιτά σας. Απολαύστε τις βραστές για να επωφεληθείτε και από τα πλεονεκτήματά τους. Αφού τις βράσετε, αφήστε τις να κρυώσουν για να απελευθερωθεί το λεγόμενο «ανθεκτικό» άμυλο που βοηθάει και στην απώλεια κιλών. Αντίστοιχα, προτιμήστε την υγιεινή εκδοχή του κρέατος, όπως το καθαρό μοσχάρι, που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες ή το στήθος κοτόπουλου που είναι άπαχο και γευστικότατο!

Αν δεν είστε του… ψαριού, προσπαθήστε να εντάξετε στη διατροφή σας τα θαλασσινά, αφού είναι από τα πιο «αθώα» τρόφιμα και πλούσια σε ιώδιο, που είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας. Ο σολωμός είναι μια πολύ καλή και γευστική λύση (πλούσιος σε Ω3)  για να πάρετε το «κολάι» με τα θαλασσινά.

Κοιμηθείτε

Καλή η διατροφή, καλή η άσκηση, όμως να και κάτι καλό που ίσως δεν περιμένατε να ακούσετε: Κοιμηθείτε! Όχι για να κάνετε… δέρμα, αλλά για να αδυνατίσετε. Όπως αναφέρεται σε άρθρο του iatronet, , η στέρηση ύπνου επηρεάζει αρνητικά τον μεταβολισμό και έτσι μειώνεται η ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τη γλυκόζη στο αίμα αλλά και την όρεξή μας. Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε σαν… πουλάκι κάθε βράδυ, δείτε εδώ πώς θα τα καταφέρετε. 

Ξεκολλήστε από την  πολυθρόνα!

Αν είστε ήδη φαν της γυμναστικής, κάνετε ένα μεγάλο δώρο στον εαυτό σας. Για τους υπόλοιπους που έχουμε να επισκεφτούμε χρόνια το γυμναστήριο, ακόμα και είκοσι λεπτά περπάτημα την ημέρα θα μας «ξεκουνήσει» από την πολυθρόνα μας. Δείτε σε παλαιότερο άρθρο του mama365 πώς θα χάσετε κιλά με... τα πόδια σας. Αφού εξοικειωθείτε με το περπάτημα, μπορείτε να ξεκινήσετε και μια σύντομη, καθημερινή γυμναστική που θα κάνετε από την άνεση του σαλονιού σας και θα γυμνάσετε όλο σας το σώμα.  

v