Γιατί είναι πραγματικά απαραίτητο να πλένουμε τα καινούρια ρούχα πριν τα φορέσουμε!

Γιατί είναι πραγματικά απαραίτητο να πλένουμε τα καινούρια ρούχα πριν τα φορέσουμε!

Πόσες φορές έχει τύχει να βγείτε το πρωί για ψώνια και να θέλετε οπωσδήποτε να εντυπωσιάσετε με την καινούρια σας μπλούζα την ίδιο βράδυ; Η σκέψη που προκύπτει εκείνη την ώρα είναι το εξής: «Πειράζει να την φορέσω χωρίς να την πλύνω; Έτσι κι αλλιώς δεν θα προλάβει να στεγνώσει.». Εκτός του ότι η τελευταία δικαιολογία στέκει μόνο τους χειμερινούς μήνες,  η απάντηση σε κάθε περίπτωση είναι ένα μεγάλο και ξεκάθαρο «όχι». Κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο κομμάτι μπορεί να είναι καινούριο στη ντουλάπα μας, όμως δεν είναι καινούριο γενικά.

Μαζί του, φοράμε και τον ιδρώτα άλλων 10 (τουλάχιστον) ανθρώπων

Μπορεί να νομίζουμε ότι φοράμε το συγκεκριμένο ρούχο για πρώτη φορά, ωστόσο πριν από εμάς είναι πολύ πιθανό να το έχουν δοκιμάσει άλλοι δέκα (τουλάχιστον)! Τα πολλά λόγια είναι περιττά εδώ...

Τα δερματικά προβλήματα είναι κάτι παραπάνω από πιθανά

«Έχω δει ακόμα και περιστατικά με ψείρες που πιθανότατα "κόλλησε" ασθενής αφού δοκίμασε μια καινούρια μπλούζα. Εκτός αυτού, υπάρχουν συγκεκριμένες ασθένειες που μπορεί να μεταδοθούν μέσω των υφασμάτων», αναφέρει ο Καθηγητής Δερματολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Columbia, Donald Belsito. Μάλιστα, συμπληρώνει πως έχει δει ακόμα και περιστατικά ψώρας που έχουν προκληθεί από «καινούρια» ρούχα.

Τα χημικά από τα χρώματα μπορεί να μας βλάψουν

Τα περισσότερα χημικά που χρησιμοποιούνται για το βάψιμο των υφασμάτων είναι γνωστό ότι μπορεί να είναι επικίνδυνα για το δέρμα μας, όπως αναφέρει στη Vogue η Lana Hogue, που ασχολείται με την βιομηχανία και την παραγωγή ρούχων. Η φορμαλδεΰδη και οι βαφές που χρησιμοποιούνται για τα συνθετικά υφάσματα είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν κάποια αλλεργική αντίδραση με συμπτώματα όπως κοκκινίλες, ξηρότητα ή φαγούρα.

Όπως προσθέτει, ο Belsito, τα πιο ευαίσθητα σημεία είναι η μέση, ο λαιμός, οι μηροί και οι μασχάλες, τα σημεία δηλαδή που συσσωρεύεται ο περισσότερος ιδρώτας.



Γι’ αυτό, μια πολύ απλή κίνηση μπορεί να σας σώσει από ένα μεγαλύτερο… κακό: βάζετε πάντα τα καινούρια ρούχα στο πλυντήριο! Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα εσώρουχα, τις κάλτσες, ακόμα και τα μαγιό – εξάλλου τα περισσότερα πλέον μπορούν να «μπουν» στο πλυντήριο. Λίγο πιο χαλαροί μπορούμε να είμαστε με τις ζακέτες και τα μπουφάν που δεν έρχονται σε απευθείας επαφή με το δέρμα μας. 

Όσο και αν σιχαινόμαστε την μπουγάδα, καλύτερα να προσέχουμε για να έχουμε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, καλύτερα να βάζουμε πλυντήριο για να έχουμε την... υγεία μας!

Πηγή: mamamia.com.au

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v