8 παιχνίδια για να διασκεδάσετε με τα παιδιά στην παραλία

8 παιχνίδια για να διασκεδάσετε με τα παιδιά στην παραλία

Τώρα που θα ξεχυθείτε με τα παιδιά στις παραλίες, δεν είναι εύκολο να κουβαλάτε πάνω σας, ένα σωρό παιχνίδια και παιχνιδάκια. Αν το καλοσκεφτείτε, όμως, η παραλία είναι ένας απέραντος παιχνιδότοπος. Ορίστε, λοιπόν, μερικά παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε στην άμμο και το νερό για να έχετε μία ευχάριστη εξόρμηση...

1. Βρες το αντικείμενο

Γεμίστε ένα κουβαδάκι με άμμο ή δροσερό χαλικάκι απ’ τη θάλασσα και κρύψτε μέσα ένα μικρό αντικείμενο ή παιχνίδι, κάτι γνώριμο. Ζητήστε απ’ το μικρό σας να βάλει το χεράκι του στον κουβά, να πιάσει το αντικείμενο και να προσπαθήσει να το αναγνωρίσει με τη αφή. Αν το βρει, επιβραβεύστε το με μια διασκεδαστική βουτιά.

2. Πεντόβολα

Το παλιό καλό παιχνίδι με τα βότσαλα είναι ότι πρέπει για την παραλία. Πάρτε 5 βοτσαλάκια ο καθένας, κρατήστε ένα στο χέρι σας και τα άλλα μπροστά σας. Πετώντας το ψηλά πιάστε ένα από κάτω και ξαναπιάστε αυτό που πέφτει. Σχηματίστε μια καμάρα στην άμμο με τα δάχτυλα του χεριού και αφού πετάξετε ένα βότσαλο ψηλά, σπρώξτε τα κάτω να περάσουν από μέσα πριν το ξαναπιάσετε. Στο τέλος πετάξτε όλα τα βότσαλα ψηλά και προσπαθήστε να τα πιάσετε όλα μαζί, ενώνοντας τα χέρια σας με τις παλάμες προς τα κάτω.

3. Κάστρα και άλλα γλυπτά

Ναι, είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια, αλλά είναι και σούπερ διασκεδαστικό, γι’ αυτό πάρτε κουβαδάκια και ό,τι άλλο λειτουργεί ως καλούπι και φτιάξτε ένα οχυρό από υγρή άμμο δίπλα στο γυαλό για να σας βρίσκει και το κυματάκι όπως αράζετε ανάμεσα στους πύργους. Εναλλακτικά, φτιάξτε άλλου είδους γλυπτά όπως π.χ. έναν άνθρωπο που ξαπλώνει στην άμμο και διακοσμήστε τον με βότσαλα, κοχύλια κλπ.

4. Κυνήγι θησαυρού

Η παραλία είναι γεμάτη από μικρούς «θησαυρούς» που κινούν το ενδιαφέρον μας. Πάρτε άδεια κουβαδάκια και ψάξτε τριγύρω για περίεργα κοχύλια, πολύχρωμα βότσαλα, μικρά και μεγάλα ξυλαράκια και ότι άλλο «γυαλίσει» στο παιδί και δείτε ποιος θα μαζέψει τον μεγαλύτερο θησαυρό ή ποιος θα βρει το ομορφότερο αντικείμενο της παραλίας.

5. Βατραχάκια

Είναι κλασικό, κάθε γονιός οφείλει να μυήσει το παιδί του σ’ αυτό και αν γίνει σωστά μπορεί να είναι εξαιρετικά εθιστικό. Βρείτε ένα σημείο στην άκρη της παραλίας χωρίς λουόμενους, μαζέψτε βότσαλα που έχουν γίνει πλακέ και αρχίστε να τα πετάτε υπό γωνία στο νερό έτσι που να κάνουν διαδοχικά αλματάκια στην επιφάνεια.

6. Το αμμοτέρας

Ξαπλώστε ανάσκελα και βάλτε το παιδί να σας ρίξει άμμο με το κουβαδάκι του μέχρι να καλυφθείτε παντού. Βγείτε με δραματικό τρόπο για έξτρα θεατρικότητα και διασκέδαση, αλλάξτε θέσεις και καλύψτε το εσείς μέχρι το λαιμό με άμμο για να σας αιφνιδιάσει με τη σειρά του.

7. Στίβος

Στήστε αγώνες δρόμου στην άμμο, είτε μπουσουλώντας είτε κουβαλώντας κάποιο δοχείο γεμάτο μέχρι επάνω με νερό ή σε άλλες ευφάνταστες παραλλαγές. Οριοθετήστε ένα σκάμα για άλματα εις μήκος ή κρατήστε ένα κλαδί ανά δύο, στα ρηχά, για άλματα εις ύψος με το νερό για στρώμα ώστε κάθε άλμα να καταλήγει σε μια δροσερή βουτιά.

8. Λασποταβέρνα

Η βρεγμένη άμμος είναι το τέλειο υλικό και η παραλία το τέλειο σκηνικό για να αναπαραστήσουν τα παιδιά τον φυσικό κόσμο και να παίξουν διάφορους ρόλους χωρίς ζημιές ή βρωμιά. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, στη «λασποταβέρνα» εσείς είστε οι πελάτες και τα παιδιά σας οι οικοδεσπότες, που πρέπει να βάλουν τη φαντασία τους και, εκτός από τα προφανή μπιφτέκια, να πλάσουν με υγρή άμμο και υλικά που θα βρουν τριγύρω ένα ολόκληρο μενού που θα σας σερβίρουν στο αμμοτράπεζό σας.

v