Πώς να διώξετε τις κακές σκέψεις πριν τον ύπνο

Πώς να διώξετε τις κακές σκέψεις πριν τον ύπνο

Αν και υπάρχουν πολλοί τυχεροί που τον έχουν στο τσεπάκι, οι περισσότεροι από εμάς δυσκολεύονται κατά περιόδους να πέσουν σε βαθύ, ξεκούραστο ύπνο και ν’ αφήσουν τα ζητήματα της ημέρας στην άκρη για μετά το πρωινό. Ο καλός ύπνος όμως θεραπεύει και ανανεώνει, μας δίνει τις απαραίτητες δυνάμεις ν’ αντιμετωπίσουμε όσα μας αγχώνουν. Για ν’ αποφύγουμε λοιπόν τον φαύλο κύκλο του κακού ύπνου, χρειάζεται να προσέξουμε μερικά πολύ σημαντικά πραγματάκια…

Βάλτε πρόγραμμα αποφόρτισης και τηρήστε το

Πριν κλείσετε τα μάτια κι έχετε την απαίτηση να εισέλθετε σε καταπράσινα λιβάδια και νοερά βοσκοτόπια, έχετε υπ’ όψιν ότι το σώμα δεν έχει διακόπτη που γυρίζει και αλλάζει κατάσταση στο άψε-σβήσε.

Προγραμματίστε, λοιπόν, ένα χρονικό διάστημα χαλάρωσης πριν τον ύπνο, κάνοντας κάτι που σας ηρεμεί ή και τίποτα απολύτως, δίνοντας στο σώμα και το μυαλό σας την ευκαιρία να αποφορτιστούν και τηρήστε το ευλαβικά κάθε μέρα ώστε να το συνηθίσετε και να μεταβαίνετε ομαλά και χωρίς “μπαγκάζια” στη διαδικασία του ύπνου.

Για καλύτερα αποτελέσματα, χαμηλώστε το φωτισμό του σπιτιού 2 ώρες πριν πέσετε, ώστε να δώσετε σήμα στον οργανισμό να ρίξει τις μηχανές.

Βρείτε αυτό που σας βοηθά να «δραπετεύσετε»

Ο καθένας από εμάς ξέρει πάνω-κάτω τι είναι αυτό που βοηθά το μυαλό του να δραπετεύσει απ’ τα καθημερινά είτε αυτό είναι ένα βιβλίο είτε μία ταινία είτε, απλώς, η μουσική που προτιμά.


Κλείστε, λοιπόν, τηλεόραση, κινητά, τάμπλετ, λάπτοπ και κάθε πηγή ενοχλητικού φωτός, περιττής έντασης και οπτικοακουστικού θορύβου και εστιάστε μόνο στο αγαπημένο σας μέσο «διαφυγής» μέχρι να νιώσετε την κούραση της ημέρας να σας σπρώχνει απαλά στην αγκαλιά του Μορφέα.

Συνίστανται ένα χαμομήλι για συνοδεία ή ένα ζεστό μπάνιο, λίγο πριν τη χαλάρωση. Αν έχετε ήσυχο μπαλκόνι με ευχάριστη θέα και καθαρό αέρα, αράξτε εκεί μέχρι να πέσουν τα βλέφαρα.

Κρατήστε την κρεβατοκάμαρά σας «καθαρή»

Το περιβάλλον μέσα στο οποίο κοιμόμαστε είναι πολύ σημαντικό και συχνά το αμελούμε με καταστροφικά αποτελέσματα για τον ύπνο και την ηρεμία μας.

Μην μεταφέρετε στην κρεβατοκάμαρα δραστηριότητες που δεν έχουν να κάνουν με το κρεβάτι, την γκαρνταρόμπα σας ή τον σύντροφό σας, αντισταθείτε στον πειρασμό της έξτρα τηλεόρασης και διατηρείστε το δωμάτιο όσο γίνεται πιο καθαρό, ελαφρύ, τακτοποιημένο και στη σωστή θεμοκρασία, για να νιώθετε άνετα, να αναπνέετε σωστά και η εικόνα γύρω να μην θυμίζει τίποτα απ’ το χάος της καθημερινότητας.

Ένα καλοδιατηρημένο και καθαρό στρώμα πρέπει να είναι βασικό σας μέλημα, ενώ μερικά έξτρα μαξιλάρια μπορεί να βοηθήσουν πολύ με την στάση του ύπνου σας.

Ρυθμίστε τη διατροφή σας με γνώμονα τον ύπνο

Για να χαλαρώσει και να βρεθεί σε κατάσταση ξεκούρασης και ήπιας λειτουργίας, ο οργανισμός απαιτεί λίγη προσοχή και από εμάς τους ίδιους.

Πιείτε τον τελευταίο καφέ της ημέρας νωρίς το μεσημέρι, καθώς η καφεΐνη μπορεί να σας επηρεάσει ακόμη και 12 ώρες μετά την κατανάλωση και εγκαταλείψτε το αλκοόλ ως πηγή χαλάρωσης, αφού μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου σας. Το ελαφρύ βραδυνό γεύμα είναι αδιαπραγμάτευτο, αφού τα βαριά φαγητά μπορεί να φέρουν στομαχικές διαταραχές και καούρες, ειδικά σε συνδυασμό με το στρες, ένω ο οργανισμός δεν μπορεί να ξεκουραστεί πραγματικά όσο η διαδικασία της πέψης δεν έχει ολοκληρωθεί.



Η άσκηση κάθε είδους στην διάρκεια της ημέρας έχει ευεργετικά αποτελέσματα, αν, όμως, γυμνάζεστε το βράδυ, κάντε το τρεις ώρες, τουλάχιστον, πριν τον ύπνο.

v