Τι πρέπει οπωσδήποτε να προσέξει μια έγκυος στις διακοπές

Τι πρέπει οπωσδήποτε να προσέξει μια έγκυος στις διακοπές

Οι διακοπές πλησιάζουν για τους περισσότερους από εμάς και αποτελούν την ιδανική ευκαιρία για να ανανεωθούμε και να «γεμίσουμε μπαταρίες» για την χρονιά που ακολουθεί. Το ίδιο ισχύει ακόμα και αν περιμένετε το μωρό σας. Οι διακοπές είναι επιτρεπτές και ίσως μάλιστα είναι η τελευταία ευκαιρία να ξεκουραστείτε πριν έρθει το μωράκι σας στον κόσμο… Μπορεί να μην έχετε το «ελεύθερο» να κάνετε όλα όσα θέλετε, όμως αυτή την περίοδο προέχει η υγεία και η ασφάλεια τόσο του μωρού όσο και η δική σας.

Προσοχή στη μετακίνηση

Όπως επισημαίνει ο γυναικολόγος, κ. Αλέξανδρος Αρμενιάκος, η μετακίνηση είναι το πρώτο σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να σας απασχολήσει. Αν φτάσετε στον προορισμό σας οδικώς, καλό θα είναι το ταξίδι να μην είναι πολύωρο. Φροντίστε να κάνετε συχνά στάσεις- τουλάχιστον ανά μία ώρα - για να περπατάτε. Κατά το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης η πυκνότητα του αίματος αυξάνεται σημαντικά, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος της θρόμβωσης (που επιτείνεται με την ακινησία) να είναι παραπάνω από υπαρκτός. Προτιμήστε, επίσης, να αναχωρήσετε για τον προορισμό σας νωρίς το πρωί έτσι ώστε να «γλυτώσετε» τη ζέστη και τη δυσφορία που προκαλεί ο μεσημεριανός ήλιος.

Σε περίπτωση που ταξιδέψετε με πλοίο, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να πάρετε καμπίνα, ειδικά αν το ταξίδι είναι πολύωρο, για να μπορείτε να ξαπλώνετε στη δροσιά και να μην στριμώχνεστε στο πολύβουο σαλόνι -καφέ του πλοίου.

Το ταξίδι με αεροπλάνο είναι ασφαλές μέχρι τις 28- 30 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του iatronet, η ακτινοβολία που δέχεται το έμβρυο είναι απειροελάχιστη, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος από την έκθεσή του σ αυτήν. Ωστόσο, η χαμηλή βαρομετρική πίεση που βρίσκεται εντός της καμπίνας μπορεί να προκαλέσει ελάττωση του οξυγόνου στο αίμα της εγκύου, κάτι που θα πρέπει να προσέξει αν έχει χαμηλό αιματοκρίτη.

Και σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός επισημαίνει ότι υπάρχει και πάλι ο κίνδυνος θρόμβωσης, λόγω της ακινησίας, αφού έτσι το αίμα χάνει την πηκτικότητά του. Εφόσον τελικά το επιλέξετε, μην ξεχάσετε να ενημερώσετε τους υπεύθυνους κατά την κράτηση των εισιτηρίων ότι είστε έγκυος και να προτιμήσετε μια θέση στον διάδρομο, για να γίνεται πιο εύκολη η μετακίνησή σας.

Προστασία από τον ήλιο και ενυδάτωση

Η ηλιοθεραπεία την περίοδο της εγκυμοσύνης δεν συνιστάται, κι αυτό γιατί, η έκθεση στον ήλιο αφυδατώνει τον οργανισμό μας, κάτι που αντεδείκνυται για μια έγκυο. Σύμφωνα με τον κύριο Αρμενιάκο, ο οργανισμός της εγκύου, που παράγει πολύ μεγαλύτερο όγκο υγρών, είναι εξαιρετικά σημαντικό να τα αναπληρώνει. Διαφορετικά, η πίεση της γυναίκας μειώνεται κι άλλο (έτσι κι αλλιώς η πίεση μιας εγκύου πέφτει κατά 1 με 2 μονάδες), προκαλείται ταχυκαρδία και ενδεχομένως ακόμα και λιποθυμία. Για τον λόγο αυτό, η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και η συνεχής ενυδάτωση παίζουν πρωτεύοντα ρόλο. Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό, να καταναλώνετε χυμούς και να αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ (συμβουλή που ισχύει για όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης).

Εκτός αυτού, ο ήλιος μπορεί να είναι υπεύθυνος για την λεγόμενη «μάσκα της εγκυμοσύνης», τον αποχρωματισμό δηλαδή του δέρματος που εκδηλώνεται με σκούρες κηλίδες ή πανάδες στο πρόσωπο της εγκύου, κάτι που πιθανώς θα θέλετε να αποφύγετε.

Κατά τ’ άλλα τηρείτε, όλους τους συνηθισμένους «κανόνες ασφαλείας» στον ήλιο. Αποφεύγετε την έκθεση σ’ αυτόν από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, οπότε «καίει» πιο πολύ και είναι πολύ πιθανό να σας προκαλέσει έντονη δυσφορία. Φροντίζετε να φοράτε πάντα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, όχι μόνο όσο βρίσκεστε στην παραλία, αλλά ακόμα και όταν περπατάτε.

Επιπλέον, προτιμήστε ανοιχτόχρωμα ρούχα, καθόλη την διάρκεια της ημέρας, από «αεράτα» και άνετα υφάσματα που δεν θα σας ζεσταίνουν ούτε θα κολλάνε στο δέρμα και δεν θα απορροφούν τις ακτίνες του ήλιου.

Ώρα για μπάνιο...

Το κολύμπι δεν είναι απαγορευτικό για τις εγκύους, αντίθετα θεωρείται μια από τις καλύτερες ασκήσεις γιατί δεν καταπονεί τις αρθρώσεις, ενώ μπορεί να «ξεκουράσει» τη μέση σας και να σας απαλλάξει από τους πόνους της περιοχής.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον γιατρό, μετά το μπάνιο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αλλάζετε μαγιό για να αποφύγετε μολύνσεις στις οποίες οι έγκυες γυναίκες είναι πιο ευάλωτες.

Στο δίλημμα «θάλλασα ή πισίνα;», ο ζυγός γέρνει πως προς το πρώτο σκέλος. Κι αυτό γιατί στην πισίνα, όπου το νερό είναι περιορισμένο, είναι πολύ πιο πιθανή η ανάπτυξη των μυκήτων, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος των μολύνσεων να αυξάνεται σημαντικά.

Στην ταβέρνα!

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτική με το φαγητό που καταναλώνετε έξω. Προτιμήστε τα μικρά, ελαφριά και συχνά γεύματα και μην καταναλώνετε μεγάλα γεύματα που θα σας πέσουν «βαριά». Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι το φαγητό είναι καλά μαγειρεμένο και ψημένο και αποφύγετε οτιδήποτε ωμό που είναι πηγή μικροβίων. Απαγορευτικά είναι τα οστρακοειδή και η κατανάλωση ψαριών με βαριά μέταλλα, όπως ο ξιφίας.

Η προσοχή στο θέμα του φαγητού είναι πρωτεύουσας σημασίας καθώς, όπως τονίζει ο γιατρός, η γαστρεντερίτιδα είναι μια πιθανή επίπτωση, που μια έγκυος θα βιώσει πολύ πιο έντονα και πιο βαριά.

Εφόσον διανύετε μια ομαλή εγκυμοσύνη και δεν συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, μπορείτε να απολαύσετε τις διακοπές σας! Παρόλα αυτά, επειδή κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, μην αμελήσετε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας πριν εγκαταλείψετε το κλίνον άστυ, αφού ενδεχομένως χρειαστεί να ακολουθήσετε κάποιες ειδικές οδηγίες. Και φυσικά, σε περίπτωση που κάτι σας ανησυχήσει, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του. Ακόμα και αν δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό, εκείνος θα σας καθησυχάσει!

v