Γιατί πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά να βαριούνται

Γιατί πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά να βαριούνται

Οι περισσότεροι γονείς έχουν ένα μόνιμο άγχος, ειδικά σε «νεκρές» περιόδους, όπως το καλοκαίρι, που τα σχολεία είναι κλειστά και οι περισσότερες δραστηριότητες των παιδιών διακόπτονται: πώς θα τα ψυχαγωγήσουν για να μην βαρεθούν! Σίγουρα είναι σημαντικό και αξιοθαύμαστο για έναν γονιό να κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει δραστήριο το μυαλό και το σώμα του παιδιού, όμως κάποιες φορές τα παιδιά έχουν ανάγκη να… βαρεθούν. Μπορεί να σας προξενεί εντύπωση αυτή η παράξενη πρόταση από ένα μέσο που σας ωθεί να περνάτε όλο και περισσότερο δημιουργικό χρόνο με τα πιτσιρίκια, όμως το βασικό εδώ είναι η χρυσή τομή: όλα χρειάζονται για να είμαστε ολοκληρωμένοι άνθρωποι!

Εξάλλου, είναι δεδομένο ότι κάποιες φορές τα παιδιά θα βαρεθούν και πολλές από αυτές δεν θα μπορείτε να κάνετε απολύτως τίποτα για να τα βοηθήσετε. Γι’ αυτό, όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί, αφήστε τα να... πλήξουν. 

1. Η ανία τα βοηθά να γίνουν δημιουργικά

Πιθανώς απορείτε πώς γίνεται να ταιριάζουν στην ίδια πρόταση οι λέξεις ανία και δημιουργία. Κι όμως, η «βαρεμάρα» μπορεί να κάνει τα παιδιά δημιουργικά, σύμφωνα με την Teresa Belton, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο East Anglia της Μεγάλης Βρετανίας. Όταν συνειδητοποιήσουν ότι δεν έχουν να κάνουν τίποτε άλλο, τα πιτσιρίκια πρέπει να βρουν ένα τρόπο να «σκοτώσουν» την ώρα τους. Τότε, αναγκαστικά θα βάλουν τη φαντασία τους να δουλέψει! Σε αυτή την περίπτωση, το κάθε φαινομενικά άχρηστο αντικείμενο μπορεί να τους χρησιμεύσει για να «πλάσουν» μια ιστορία ή να φτιάξουν μια κατασκευή. Δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα, μόνο η δημιουργία.

2. Μαθαίνουν να παίζουν μόνα τους

Επειδή το πιθανότερο είναι πως κάποια στιγμή το παιδί θα βαρεθεί γιατί πολύ απλά θα μείνει μόνο του ή θα βρεθεί ανάμεσα σε «μεγάλους» που δεν έχουν όρεξη ν’ ασχοληθούν με τη διασκέδασή του, θα έρθει αντιμέτωπο με μια πρόκληση: πώς θα μάθει να παίζει μόνο του για να περνάει καλά. Αυτόματα, το παιδί γίνεται πιο αυτόνομο και μαθαίνει να στηρίζεται περισσότερο στον εαυτό του. Αν σας κάνει εντύπωση, θυμηθείτε ότι το παιχνίδι είναι ένα απ’ τα μεγαλύτερα σχολεία για τα παιδιά και το μοναχικό παιχνίδι δεν εξαιρείται απ’ αυτόν τον κανόνα.

3. Αναπτύσσουν περισσότερο τις κοινωνικές του δεξιότητες

Όταν ένα παιδί βαριέται, επόμενο είναι να στραφεί στους υπόλοιπους ανθρώπους στον χώρο για να καταπολεμήσει την ανία του. Είτε αυτοί είναι οι «μεγάλοι», είτε παιδιά φίλων του είτε ακόμα και τα ίδια του τα αδέλφια, όπως επισημαίνει και η Belton, εκείνη την ώρα εξασκεί τις κοινωνικές του δεξιότητες και «ανοίγεται» στον κόσμο- κάτι που σε άλλη περίπτωση δεν θα έκανε, ή τουλάχιστον δεν θα έκανε τόσο εύκολα.

4. Υπομονή κι επιμονή!

Η πλήξη για ένα παιδί που δεν έχει μάθει να ελέγχει τα αισθήματά του δεν είναι μια εύκολη κατάσταση. Αντίθετα, τουλάχιστον μέχρι να μάθει να τη διαχειρίζεται, το φέρνει σε μια δυσάρεστη θέση. Εκείνη την ώρα νιώθει ενοχλημένο και μπορεί να γίνει εξαιρετικά ανήσυχο. Η πλήξη θα το βοηθήσει να συγκρατήσει την ανυπομονησία και την ανησυχία του, μέχρι να βρει κάτι να απασχοληθεί.

5. Ξεκουράζουν» το μυαλό τους

Αρκετά παιδιά είναι υπερκινητικά και η ενέργειά τους μπορεί να εξουθενώσει τους γονείς. Σίγουρα είναι θετικό το να είναι δραστήρια, όμως, όπως αποδεικνύεται από σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, όταν κάνουμε ένα διάλειμμα, «χαλαρώνουμε» το μυαλό μας και έτσι, όταν επανέλθουμε μπορούμε να λειτουργήσουμε καλύτερα πνευματικά. Στην περίπτωση των παιδιών, μάλιστα, που το μυαλό τους «απορροφά» κάθε πληροφορία σαν σφουγγάρι, ενδεχομένως αυτό να είναι ακόμα πιο σημαντικό.

Τι μπορείτε να κάνετε:

Γίνετε το παράδειγμα

Ίσως έχει γίνει κλισέ, όμως τα παιδιά μαθαίνουν πρώτα απ’ όλα απ’ το παράδειγμά μας. Προσπαθήστε να χαλαρώνετε κι εσείς πού και πού ή να απασχολείστε μόνη σας με μια δραστηριότητα που δεν απαιτεί τη συνεργασία με κάποιο άλλο άτομο. Δείχνοντάς του ότι η μητέρα του απολαμβάνει τον χρόνο που δεν έχει να κάνει κάτι (έστω και αν αυτός είναι εξαιρετικά περιορισμένος), παίρνει το μήνυμα υποσυνείδητα ότι μπορεί να το κάνει κι εκείνο.

Περιορίστε τον χρόνο μπροστά απ’ τις οθόνες

Το θετικό της πλήξης είναι ότι μπορεί να κάνει τα παιδιά δημιουργικά, όχι να τα αποχαυνώσει. Γι’ αυτό, βάλτε κάποιους κανόνες, περιορίζοντας τον χρόνο που περνούν μπροστά απ’ την τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Δείτε σε παλαιότερο άρθρο μας τι προτείνουν οι ειδικοί για την έκθεση των παιδιών στις ηλεκτρονικές συσκευές, ανάλογα με την ηλικία τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v