10 πράγματα που κάθε μαμά θέλει να πει στο έφηβο παιδί της

10 πράγματα που κάθε μαμά θέλει να πει στο έφηβο παιδί της

Σαν η μοίρα να θέλει να πει στους γονείς, «Όχι, η ζωή σου δεν θα είναι ποτέ ξανά ήρεμη», την γλυκιά αλλά γεμάτη τρέξιμο παιδική ηλικία των μικρών σου, διαδέχεται η ταραχώδης εφηβεία που κερνάει γενναιόδωρα πίκρες και νεύρα όλη την οικογένεια. Αν έχετε παιδιά στην εφηβεία, τότε γίναμε η δική σας φωνή και καταγράψαμε όλα όσα θέλετε να τους πείτε (αλλά επειδή είστε καλός άνθρωπος και πάνω απ' όλα καλός γονιός, καταπίνετε). Αν τα παιδιά σας βρίσκονται ακόμη στη γλυκιά φάση «Μαμά, αγκαλίτσα!», δείτε τι περίπου σας περιμένει...

1. «Μη μου ξανακοπανήσεις εμένα την πόρτα!»: Το ορμονικό πάρτι και οι τεράστιες ψυχοσωματικές αλλαγές κάνουν τον μέσο έφηβο να μοιάζει τις περισσότερες ώρες της ημέρας πραγματικά εκνευρισμένος. Με το σχολείο, με τη ζωή του, με τη μαμά του -με όλα. Έτσι και ξανακοπανήσεις, όμως, την πόρτα απ' τα νεύρα σου, δεν ξέρω κι εγώ τι θα γίνει...

2. «Δεν τα ξέρεις όλα!»: Οι έφηβοι νιώθουν η ζωή και οι γονείς τους έχουν υπεραδικήσει. Κανείς δεν τους καταλαβαίνει κι όλοι είναι λίγο-πολύ... άσχετοι. Αν έχετε κι εσείς παιδί στην εφηβεία, σίγουρα έχετε θελήσει κάποια στιγμή να του φωνάξετε «Είσαι 15 χρονών! Δεν ξέρεις τι σου γίνεται! Σταμάτα να έχεις αυτό το ύφος του ξερόλα». Αλλά δεν το κάνατε. Και μπράβο σας.

3. «Το μπάνιο είναι φίλος σου.»: Ισχύει περισσότερο για τα αγόρια, μιας και τα περισσότερα κοριτσάκια στην εφηβεία γίνονται κοκέτες μέχρι αηδίας. Οι μαμάδες με γιους στην εφηβεία λένε τακτικά διακριτικές κι απελπισμένες ατάκες όπως «Άνοιξε κανένα παράθυρο... Μυρίζει εδώ μέσα!» ή «Να σου ανάψω θερμοσιφωνάκι;».

4. «Τι θα γίνει μ΄αυτά τα ακουστικά;»: Τη φάση «κολλήματος» με τη μουσική είναι σχεδόν υποχρεωτικό ότι θα την περάσει κάθε σχεδόν έφηβος που σέβεται τον εαυτό του. Τα ακουστικά θα γίνουν ο καλύτερός του φίλος, θα περπατάει, θα διαβάζει, θα κοιμάται και θα τρώει μ' αυτά. Κι εσύ θα θες να φωνάξεις «Βγάλ' τα επιτέλους αυτά τα μαραφέτια απ' τ' αυτιά σου να πούμε καμιά κουβέντα!».

5. «Τώρα δε μ' αφήνεις ούτε να σε φιλήσω... Όταν με έπαιρνες από πίσω στην τουαλέτα, ήταν καλά;»: Την περίοδο που το βλαστάρι σου αμφισβητεί την αυθεντία σου σε κάθε ευκαιρία, κοντράρεται με την γονεϊκή εξουσία και απαξιώνει τα χάδια σου, δεν μπορείς παρά να σκεφτείς ότι κάποτε, το ίδιο πλάσμα, ήταν κρεμασμένο απ' τη φούστα σου, δεν σ' άφηνε να κουνήσεις μακριά του και σε έπαιρνε από πίσω ακόμα και στην τουαλέτα.

6. «Χριστέ μου! Πού έχεις μπλέξει;»: Όταν ήταν μικρό, ανησυχούσες για την ανάπτυξή του, αγωνιούσες για το πόσο καλά μιλάει, αν είναι ή όχι φυσιολογικές οι αντιδράσεις του, αν τρώει λίγο ή πολύ. Τώρα που μεγάλωσε, κατάλαβες ότι η ανησυχία της παιδικής ηλικίας πάει ακόμα στο Δημοτικό και δεν μπορεί καν να συγκριθεί με τον πανικό της μάνας που, μοιραία και φυσιολογικά, χάνει σιγά-σιγά τον έλεγχο και αρχίζει να αγνοεί πού και με ποιους βρίσκεται το σπλάχνο της!

7. «Να ήξερες πόσο φοβάμαι ότι θα κάνεις τα ίδια λάθη με 'μένα...»: Κανείς δεν είναι Άγιος, γι' αυτό οι περισσότεροι γονείς βλέποντας τα παιδιά τους να μεγαλώνουν δεν ανησυχούν γιατί αγνοούν τους κινδύνους και τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν -ανησυχούν ακριβώς γιατί τους ξέρουν από πρώτο χέρι. 

8. «Σταμάτα να παίρνεις τα πράγματά μου!»: Εξαιρετικά αφιερωμένο στις μαμάδες με κόρες. Όταν η κόρη σου αρχίζει να γίνεται γυναίκα, ξεκινούν οι επιδρομές στην ντουλάπα, τη κοσμηματοθήκη και το νεσεσέρ σου, προκαλώντας μικροφθορές ή/και απώλειες στη μικρή σου περιουσία. 

9. «Φλερτ, έρωτες και σεξ; Μα, είσαι ακόμα βρέφος!»: Ακόμα και ο πιο απελευθερωμένος και ώριμος γονιός, δεν μπορεί να μην ανατριχιάσει όταν αντιλαμβάνεται ότι το μικρό του κάνει τα πρώτα αδέξια βήματα στην ερωτική του ζωή. Κι αν πέσει σε κανέναν επιτήδειο; Κι αν την εκμεταλλευτούν; Κι αν πληγωθεί; Αν μπλέξει άσχημα και παρατήσει διαβάσματα, αγγλικά κι ωδεία; Η μάνα είναι μάνα και δεν γλιτώνει με τίποτα τέτοιου είδους, παλιακά άγχη.

10. «Σ' αγαπάω, βρε χαζό!»: Πάνω απ' όλα, πέρα από τα νεύρα, τον θυμό και τον εκνευρισμό, η μαμά ενός παιδιού στην εφηβεία θέλει να του εξηγήσει πόσο πολύ τ' αγαπάει. Θέλει να καταστήσει σαφές ότι κάθε κίνησή της, κάθε ενοχλητική απαγόρευση και δείγμα προστατευτισμού είναι προϊόν απέραντης μαμαδο-αγάπης και ανησυχίας. Γιατί, όπως και να το κάνεις, μία είναι η αλήθεια σου: ό,τι κι αν κάνει, όσο κι αν σε βγάζει απ' τα ρούχα σου, όσο κι αν κοπανάει πόρτες, αδιαφορεί για το σχολείο και γυρίζει δυο ώρες μετά το επιτρεπόμενο, εσύ αυτό το εφηβάκι το αγαπάς πιο πολύ κι από τον εαυτό σου.

Θα μεγαλώσει και θα το καταλάβει -μη σκιάζεστε.

v